Στροφή 180 μοιρών έκανε το Ιράν σύμφωνα με τον παρατηρητή για τα πυρηνικά του ΟΗΕ, αναφορικά με την έρευνα για τις προμήθειες ουρανίου η οποία έχει καθυστερήσει για πάρα πολύ καιρό. Σύμφωνα με τον ίδιο ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα εγκαταστήσει εκ νέου ακόμη και τον εξοπλισμό παρακολούθησης που έχει αφαιρεθεί.

Ο οργανισμός και το Ιράν εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση αναφορικά με την επιστροφή του επικεφαλής του ΙΑΕΑ Ράφαελ Γκρόσι από το ταξίδι στην Τεχεράνη, μόλις δύο ημέρες πριν από την τριμηνιαία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού που αποτελείται από 35 χώρες.

ΙΑΕΑ: Το Ιράν άρχισε την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 60%

Η δήλωση δεν υπεισήλθε σε πολλές λεπτομέρειες, όμως η πιθανότητα μιας σημαντικής βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο μερών είναι πιθανό να αποτρέψει την πίεση της Δύσης για ένα ακόμη ψήφισμα που θα διατάσσει το Ιράν να συνεργαστεί, όπως δήλωσαν διπλωμάτες. Ωστόσο όπως έχει δείξει η ιστορία το Ιράν έχει δώσει παρόμοιες υποσχέσεις στο παρελθόν τις οποίες τήρησε ελάχιστα ή καθόλου.

«Το Ιράν εξέφρασε την ετοιμότητά του να παράσχει περαιτέρω πληροφορίες και πρόσβαση για την αντιμετώπιση των εκκρεμών ζητημάτων», αναφέρεται στην κοινή δήλωση. Μια εμπιστευτική έκθεση του ΙΑΕΑ προς τα κράτη-μέλη η οποία τέθηκε υπόψη του Reuters ανέφερε ότι ο Γκρόσι «προσβλέπει στην άμεση και πλήρη εφαρμογή της κοινής δήλωσης».

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Βιέννη ο Γκρόσι αμέσως μετά την προσγείωσή του, το Ιράν υποτίθεται ότι πρέπει να παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες, τοποθεσίες και άτομα, υποδηλώνοντας μια τεράστια βελτίωση μετά από χρόνια κωλυσιεργίας.

«Οι επακόλουθες συνομιλίες στο Ιράν μεταξύ αξιωματούχων του ΙΑΕΑ και του Ιράν με στόχο να καθοριστούν οι λεπτομέρειες θα γίνουν πολύ, πολύ σύντομα», δήλωσε ο Γκρόσι.

Το Ιράν θα επιτρέψει επίσης την επανεγκατάσταση επιπλέον εξοπλισμού παρακολούθησης που είχε τοποθετηθεί στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, πέρυσι ωστόσο αφαιρέθηκε, καθώς η συμφωνία διαλύθηκε στον απόηχο της αποχώρησης της αμερικανικής κυβέρνησης από αυτήν το 2018 υπό τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ερωτηθείς εάν όλος αυτός ο εξοπλισμός παρακολούθησης θα επανεγκατασταθεί, ο Γκρόσι απάντησε καταφατικά. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε πού θα επανεγκατασταθεί, είπε μόνο ότι θα γίνει σε διάφορες τοποθεσίες.

Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Μπεχρούζ Καμαλβαντί, δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν έχει συμφωνήσει για την πρόσβαση σε άτομα.

«Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών που ο κ. Γκρόσι βρισκόταν στο Ιράν, το θέμα της πρόσβασης σε άτομα δεν τέθηκε ποτέ», δήλωσε ο Καμαλβαντί στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε επίσης καμία συμφωνία όσον αφορά την τοποθέτηση νέων καμερών στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».

Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα