Οι διαδηλώσεις και οι φόβοι

Και αίφνης γέμισαν οι δρόμοι κόσμο. Είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τα «ραντεβού» των διαδηλώσεων, κι όχι μόνο στην Αθήνα. Με εμφανή μαζικότητα. Και αρκετό πάθος. Πρωτίστως νέοι, αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες. Σε αρκετούς προκαλούν χαμόγελα, σε άλλους σκεπτικισμό και σε ορισμένους ανησυχία. Ο επιχειρηματικός κόσμος, μου έλεγε άνθρωπος μου που γνωρίζει καλά τα υψηλά κλιμάκια της θεσμικής ελίτ, διακατέχεται από έντονο προβληματισμό.

Προβληματισμός και ανησυχία

Και κάποιοι ανησυχούν για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Γενικώς και ειδικώς.  Όπως επί παραδείγματι θεωρούν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος της πολιτικής αποσταθεροποίησης. Το 2023 όπως είναι γνωστό είναι εκλογική χρονιά με – πιθανόν – τέσσερις αναμετρήσεις εθνικές και αυτοδιοικητικές και όπως φαίνεται να «ανακατεύεται η τράπουλα» αλλά και το «παιχνίδι». Αρα ο προβληματισμός – και η ανησυχία – της επιχειρηματικής κοινότητας έχει βάση και προς το παρόν εκφράζεται «χαμηλόφωνα».

Σενάρια και συνειρμοί

Χθες πάντως ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία αποστροφή του λόγου του προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου – αφού προηγουμένως «έκαψε» της εκλογικό σενάριο της 9ης Απριλίου – στην ολοκλήρωση του έργου της τηλεδιοίκησης είπε χαρακτηριστικά πως «αυτό θα συμβεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού»! Δεν έχω το κληρονομικό χάρισμα – … η φύση ήταν φειδωλή απέναντι  μου – όμως αυτή η αναφορά προκαλεί συνειρμούς. Μ΄ αρέσουν οι συνειρμοί, πρόκειται για μία εξαίρετη ψυχονοητική διαδικασία.

Ας έρθω όμως και στο ζητούμενο.

Ένα ακραίο σενάριο

Πως θα σας φαινόταν αν οι λεγόμενες πρώτες εκλογές γίνουν στις 2 Ιουλίου, στα όρια της συνταγματικής προθεσμίας, και χωρίς όμως αποτέλεσμα ποιος θα αποτολμούσε να προκηρύξει δεύτερες εκλογές τον Αύγουστο – τον θυμάστε υποθέτω τον αλησμόνητο Ανδρ. Παπανδρέου και τον … σεβασμό που έδειχνε στα «μπάνια του λαού». Ετσι και μέχρι το τέλος του μήνα συγκροτείται υπηρεσιακή κυβέρνηση με διακομματική συναίνεση και «κλειδωμένη» ημερομηνία εκλογών στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Η αποκατάσταση της τρωθείσας αξιοπιστίας

Και μη μου πείτε αν «μετά ξύπνησα». Διότι πρόκειται για ένα σενάριο ενδεχομένως ακραίο, που όμως εξυπηρετεί τον παρόντα ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου, ο οποίος έχει απελπισμένα ανάγκη για χρόνο. Οι δημοσκοπήσεις που γίνονται στην ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων, το επιβεβαιώνουν. Διότι πρέπει να αποκαταστήσει, στο βαθμό που είναι δυνατόν την αξιοπιστία του – διότι πως αλλιώς θα «δουλέψει» το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας».

Όσο αργότερα τόσο καλύτερα

Όσο, λοιπόν, οι εκλογές απομακρυνθούν από την ούτως ή άλλως τραυματική 1η Μαρτίου, τα πράγματα ίσως – ελπίδα είναι αυτή, έτσι; – να είναι καλύτερα για τη Νέα Δημοκρατία. Και γίνει τελικά δυνατή η επανασυσπείρωση της – ήδη αποσυσπειρωμένης και σε κατάσταση σόκ – εκλογικής βάσης του κυβερνώντος κόμματος. Α, να προλάβει και να ολοκληρωθεί και η … τηλεδιοίκηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο! Η αξιοπιστία που λέγαμε…

Εν πάση περιπτώσει εγώ τη δουλειά μου κάνω και σας γνωρίζω το σενάριο που αρχίζει να συζητείται, έστω και περιορισμένα προς το παρόν. Θα δούμε αργότερα…

Η ευρηματικότητα των τραπεζιτών

Αν μη τι άλλο οι τραπεζίτες είναι ευρηματικοί άνθρωποι. Δεν κάνουν τυχαία αυτή τη δουλειά. Ετσι; Ο κ. Φωκίων Καραβίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank βρήκε ένα αναμφίβολα ευρηματικό τρόπο για να ανταμειφθούν οι μέτοχοι της τράπεζας – – παρά τις επιφυλάξεις του SSM. Και να απολαύσουν μέρισμα από τα όντως εντυπωσιακά κέρδη του 2022.

Αίτημα στο ΤΧΣ

Εκπλήσσοντας την αγορά, χθες, ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, ο κ. Καραβίας έκανε γνωστό ότι έχει ήδη υποβάλει αίτημα στην Φρανκφούρτη για να χρησιμοποιηθεί το προϋπολογισμένο προς διανομή ποσό, για την απόκτηση της συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό της κεφάλαιο. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, η πρώτη αντίδραση του επόπτη ήταν θετική και πλέον αναμένεται η επίσημη έγκριση – κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες.

Πλουσιοπάροχη διανομή μερίσματος

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, από το 2023 στόχος είναι η διανομή του 25% των κερδών, κατά κύριο λόγο μέσω μερίσματος και κατά δεύτερον μέσω προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων μετοχών, που αποτελεί επίσης μία μορφή ανταμοιβής, καθώς ενισχύει τα κέρδη ανά τίτλο. Με ενδιαφέρον αναμένουμε την τοποθέτηση για το ίδιο θέμα του Παύλου Μυλωνά, CEO της ΕΤΕ, η οποία επίσης επιθυμεί διακαώς να διανείμει  μέρισμα.

Η παράδοση της οικογένειας Μίχαλου

Σε (μερική) νέα σύνθεση συγκροτήθηκε το διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ). Δεν αποτελεί πλέον είδηση η επανεκλογή στη θέση του προέδρου της κυρίας Χριστίνας Σακελλαρίδη – η παρουσία της έχει πλέον αποκτήσει μία «θεσμική υπόσταση» για το σύνδεσμο. Είδηση είναι η εκλογή στη θέση του αντιπροέδρου – την μοιράζεται μαζί με τις κυρίες Αλεξάνδρα Χαζάπη – Πίττα και Μαρίνα Οφλούδη – Γιαβρόγλου – του κ. Χρήστου Μίχαλου. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο γιό του πρόωρα και αιφνιδίως αποβιώσαντα Κωνσταντίνου Μίχαλου το 2021 – τότε – προέδρου του ΕΒΕΑ. Επέλεξε τον ΠΣΕ για κάνει τα πρώτα του βήματα στον εργοδοτικό συνδικαλισμό και όχι το – προσφιλές – στον πατέρα του Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Ενδιαφέρον…

Ο τουρισμός: Μία καλή είδηση!

Ο τουρισμός πάει καλά. Πέραν πάση αμφιβολίας. Και θα πάει καλύτερα εφέτος, οι άνθρωποι του τουρισμού «τρίβουν τα χέρια τους». Το πόσο καλά πήγε το γράφει το Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank. Όπως αναφέρει οι διεθνείς ταξιδιωτικές αφίξεις και οι εισπράξεις (συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας) ανήλθαν σε 27,8 εκατ. ανθρώπους και 17,6 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Και η διαφορά του 2022 με το 2019 είναι μόλις 11,2% και 3% έναντι των αντίστοιχων

Μεγεθών. Επιπλέον, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι διαμορφώθηκε στα 619 ευρώ, αυξημένη κατά 9,7% σε σύγκριση με το 2019. Και φυσικά η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων συνέβαλε στην άνοδο των εξαγωγών υπηρεσιών. Οι   εξαγωγές υπηρεσιών συνεισέφεραν 1,7 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ (5,9%).

Οι ξενοδόχοι αισιοδοξούν

Εφέτος τα πράγματα είναι ακόμη πιο αισιόδοξα. Οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν ότι οι κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 20% έναντι του 2022 και αυξήθηκαν και οι τιμές κατά περίπου 10%. Την «μερίδα του λέοντος» διεκδικεί και εφέτος τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου (Κρήτη, Ρόδος κλπ) και τα νησιά του Ιονίου.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το δελτίο της Alpha Bank στο πρώτο δίμηνο του έτους οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ήταν κατά 4,3%

περισσότερες από τις αντίστοιχες του 2019, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία της Fraport για τον Ιανουάριο, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας ήταν κατά 0,8% περισσότερες σε σύγκριση με αυτές του Ιανουαρίου του 2019.

… κι όχι μόνο για εφέτος.

Κι όπως επισημαίνει «σημαντικός παράγοντας που προσδοκάται ότι θα συμβάλει, μεταξύ άλλων, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην κατανομή των τουριστικών ροών σε περισσότερες περιφέρειες της χώρας είναι η υλοποίηση νέων έργων υποδομών στον τουρισμό, μέσα από τον συνδυασμό πόρων του Ταμείου

Ανάκαμψης, τραπεζικής χρηματοδότησης και ιδιωτικών κεφαλαίων. Επενδύσεις σε αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων και των εγκαταστάσεων ορεινού και χειμερινού προορισμού είναι μερικά από τα έργα που έχουν ήδη ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ‘Ελλάδα 2.0’, τα οποία αναμένεται να αναβαθμίσουν περαιτέρω το τουριστικό προϊόν της χώρας μας και να αναδείξουν νέους προορισμούς».

Οψόμεθα!

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories