Η θεσμικότης

Για το ακραίο σενάριο των δεύτερων εκλογών τον Σεπτέμβριο – με τις πρώτες στις 2 Ιουλίου – σας έχω  ήδη ενημερώσει. Και μάλιστα εγκαίρως. Όμως, επειδή ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να τονίζει την θεσμικότητα τους, είναι πιθανόν να μην επιλεγεί. Αν και ο χρόνος πλέον έχει γίνει πυκνός και για να παραφράσω τον βρετανό πρωθυπουργό Μακ Μίλαν, ο φόβος του μέλλοντος αφορά στα γεγονότα που μπορεί να συμβούν….

… οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία

Κατά τις πληροφορίες η Κυριακή που έχει «κυκλωθεί» στο ημερολόγιο – δεν ξέρω αν είναι σε επιτραπέζιο ή στην εφαρμογή του κινητού – του πρωθυπουργού είναι πρωτίστως η 21η Μαΐου και κατά δεύτερον η 28η Μαΐου. Έχει απορρίψει την πρόταση για εκλογές στις 14 Μαίου – κι όχι μόνο γιατί ψηφίζουν οι Τούρκοι – αλλά και γιατί έχουν δημοτικές εκλογές στην Αλβανία. Κι αυτό ενδεχομένως να αποθάρρυνε πολλούς ψηφοφόρους που έχουν και ελληνική υπηκοότητα να ψηφίσουν στην Ελλάδα. Και δεν είναι λίγοι…

και η καλοκαιρινή εργασία των νέων

Αν, λοιπόν, επικρατήσει το σενάριο μιάς εκ των δύο τελευταίων Κυριακών του Μαίου, τότε οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν προφανώς τον Ιούλιο. Διότι υπάρχουν και οι πανελλαδικές, μην ξεχνιόμαστε – και η καλοκαιρινή σεζόν – η τουριστική, έτσι; – θα είναι το peak της. Όσοι έχετε ισχυρή μνήμη σας παραπέμπω σε δηλώσεις – που μάλλον πέρασαν κάτω από τα ραντάρ του πολιτικού συστήματος – στελεχών της ΝΔ που έλεγαν ότι είναι η καλύτερη της πάμε σε εκλογές «ντάλα καλοκαίρι» αφού χιλιάδες από αυτούς που καταψηφίζουν μαζικά το κυβερνών κόμμα, δηλαδή οι νέοι, θα … εργάζονται στα νησιά. Για μεροκάματο…

Η κλίμακα του 20 …

Βέβαια όλο αυτός ο εκλογικός προβληματισμός προέρχεται από τις – όχι δημοσιευθείσες – δημοσκοπήσεις. Με ενημέρωσαν πως μια από τις έγκυρες εταιρείες έχει μέτρηση, σύμφωνα με την οποία η Νέα Δημοκρατία κι ο ΣΥΡΙΖΑ «παίζουν στα ίσα», με ποσοστά λίγες μονάδες πάνω από την μέση της κλίμακας του 20. Κι η αποχή, προερχόμενη από το κυβερνών κόμμα απογειώνεται. Δύσκολα τα πράγματα…

… η «ανθρωποφαγία» στη ΝΔ και ο συνωστισμός των τελευταίων θέσεων

Επειδή όμως οι βουλευτές είναι οι πιο … ευαίσθητοι άνθρωποι στις κοινωνικές αναταράξεις, τάσεις και ρεύματα – έχει ενσωματώσει ο καθένας έναν δημοσκόπο μέσα του – είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τις αλλεπάλληλες δηλώσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με τις οποίες ζητείται η απομάκρυνση του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή. Όλοι έχουν εκλεγεί στις τελευταίες θέσεις στις περιοχές τους. Κι η αγωνία τους οδηγεί στην … «ανθρωποφαγία». Ένα σπορ ευρέως διαδεδομένο σε τέτοιες περιόδους και σε τέτοιες συνθήκες!

Η ΡΑΕ, το νερό και η … Κοτσαμπάμπα

Τώρα κατά τα άλλα. Το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και μεταξύ των άλλων αφορά και στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στο νερό και τα απόβλητα, έχει πρόβλημα – τουλάχιστον όπως προκύπτει από τις δηλώσεις και τις προτροπές φίλιων και αντιπολιτευόμενων πλευρών.

Όπως είναι γνωστό το προτεινόμενο νομοθετικό κείμενο συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις αρμόδιες επιτροπές με τους φορείς και την αντιπολίτευση να ασκούν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για απόπειρα ιδιωτικοποίησης του νερού. Προβλέπει συγκεκριμένα πως θα δημιουργηθεί μία ενιαία ρυθμιστική αρχή για την ενέργεια, τα ύδατα και τα απόβλητα.

Αν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ τόνισε ότι «δεν έχουμε καμία πρόθεση και δεν πιστεύουμε ότι είναι σωστό να ιδιωτικοποιηθεί η υπηρεσία παροχής ύδατος στην Ελλάδα», ωστόσο το θέμα φαίνεται πως παραμένει ανοιχτό.

Για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ κριτική έχει ασκήσει και ο πρόεδρος της κ. Αθανάσιος Δαγούμας. Οι αιχμές του αφορούσαν στο μοντέλο της Ρυθμιστικής Αρχής που επιλέχθηκε καθώς και ως προς την υποστελέχωση  που θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί το σημερινό προσωπικό να φέρει σε πέρας τον τεράστιο όγκο εργασίας.

Και σήμερα σειρά έχει ο Σύλλογος των Εργαζομένων της ΡΑΕ, σε συνέντευξη τύπου.

Αύριο πάντως θα σας διηγηθώ μία ιστορία που έχει μέσα την λέξη … Κοτσαμπάμπα. Κρατήστε την…

Τελικά όσοι «καρφώνουν» την φοροδιαφυγή δεν παίρνουν bonus

Ακόμη περιμένουν οι φορολογούμενοι να μάθουν ποια θα είναι η αμοιβή – στην Άγρια Δύση τα παλιά χρόνια την έλεγαν … επικήρυξη – και σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν και υλικά όπως πίσσα και πούπουλα! – που θα λαμβάνουν όταν «καρφώνουν» φοροδιαφυγή από το κινητό τους μέσω της εφαρμογής «Appodixi». Το μέτρο ενεργοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και τότε το οικονομικό επιτελείο είχε υποσχεθεί bonus στους φορολογούμενους που μέσω της εφαρμογής θα βοηθούν στην αποκάλυψη φοροφυγάδων.

Έχουν περάσει έξι μήνες και η σχετική διάταξη δεν είναι ακόμη έτοιμη – κανένα φράγκο ρε παιδιά… – καθώς όπως μαθαίνουμε δεν θα περιληφθεί τελικά στο πολυνομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Οικονομικών το οποίο οδεύει προς τη Βουλή.

Η προσπάθεια όμως είναι αξιέπαινη!

Από τις 20 Σεπτεμβρίου που εφαρμόζεται το μέτρο μέχρι σήμερα 165.000 πολίτες έχουν κατεβάσει την «Appodixi» στο κινητό τους μέσω της οποίας σκανάρουν τις αποδείξεις και ελέγχουν την εγκυρότητα των αποδείξεων.

Κι οι καταγγελίες για «ύποπτες» συναλλαγές έχουν ξεπεράσει τις 90.000 με τις περισσότερες να είναι ανώνυμες.  Η εφαρμογή «Appodixi» έχει βοηθήσει τους φοροελεγκτές καθώς αποκαλύπτει «λαβράκια» φοροδιαφυγής αλλά και τα κόλπα που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες για να κρύβουν τα πραγματικά έσοδά τους από την Εφορία. Κι όλα αυτά στο τζάμπα. Την αδικία δεν τη θέλει όμως «ούτε ο Θεός ούτε ο Διάβολος» που λένε και στο χωριό μου…

Η κυρία Μαρία Στέφη και οι αστυνομικοί βασανιστές

Η είδηση είναι από το αστυνομικό δελτίο, αλλά έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. H σύλληψη, λοιπόν, τεσσάρων αστυνομικών χθες για βασανιστήρια σε βάρος κρατουμένου έχει και έναν… άγνωστο ήρωα! Συγκεκριμένα, η διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού, κυρία Μαρία Στέφη, ήταν εκείνη που ουσιαστικά έσωσε μέσα από τα χέρια των βασανιστών – αστυνομικών τον κρατούμενο.

Κατά τις πληροφορίες μας η κυρία Στέφη έφευγε από το γραφείο της όταν είδε τους αστυνομικούς να δέρνουν τον κρατούμενο. Αμέσως έσπευσε να τον πάρει από τα χέρια τους και να τον πάει στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού και να κάνει γνωστή την ιστορία που ενδεχομένως να κρύβονταν κάτω από το … χαλάκι. Ως συνήθως.

Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι το εξής: Αυτοί οι αστυνομικοί – βασανιστές θα παυθούν οριστικά ή θα επιστρέψουν στην «δουλειά» τους μετά από τις γνωστές «παρεμβάσεις» κομματαρχών ή συνδικαλιστών;

Θα το παρακολουθήσω το θέμα!

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories