Κάθε Σαββατοκύριακο αλλάζουν τα ποδοσφαιρικά προγράμματα. Εκτός από ένα. Με πρώτη μετάδοση το 1964, το «Match of the Day» είναι βασικό στοιχείο του βραδινού προγράμματος του Σαββάτου του BBC. Όμως, στις 11 Μαρτίου, το πρόγραμμα που δείχνει τα καλύτερα ποδοσφαιρικά στιγμιότυπα απογυμνώθηκε, περιλαμβάνοντας κλιπ από τη δράση της ημέρας χωρίς σχολιασμό ή ειδήσεις στο στούντιο. Το πρόγραμμα τελείωσε σε 20 λεπτά αντί για τα προγραμματισμένα 80. Η διάσημη θεματική μελωδία της εκπομπής, ακόμη και ο τίτλος της, έλειπαν επίσης. Η οθόνη έγραφε απλά: «Τα σημαντικότερα στιγμιότυπα της Premier League».

Η απογυμνωμένη μετάδοση ήταν προϊόν μιας ιδιόμορφης βρετανικής διαμάχης, που πυροδοτήθηκε από τη σκληρή πολιτική της κυβέρνησης για τους αιτούντες άσυλο. Ο σάλος έχει εμπλέξει αρκετούς διασυνδεδεμένους εθνικούς θεσμούς: όχι μόνο το BBC, το εθνικό άθλημα και το κορυφαίο σόου ποδοσφαίρου, αλλά και τον Γκάρι Λίνεκερ. Φοβερός επιθετικός τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 (μόνο τρεις άνδρες έχουν σκοράρει περισσότερα από τα 48 γκολ του για την Αγγλία), ο κ. Λίνεκερ παρουσιάζει αυτές τις μέρες το “Match of the Day”. Αν και ανεξάρτητος επαγγελματίας, όχι υπάλληλος του BBC, είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος και ένας από τους πιο γνωστούς παρουσιαστές του καναλιού. Η διαμάχη, βαθιά σημαντική και ταυτόχρονα παράλογα ευτελής, είναι ενσάρκωση των, στα όρια της παραφροσύνης, πολιτικών διαιρέσεων της Βρετανίας.

Όλα ξεκίνησαν στις 7 Μαρτίου, όταν η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν και ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, παρουσίασαν νομοσχέδιο που αποσκοπούσε να «σταματήσει τα σκάφη» που μετέφεραν δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο μέσω Μάγχης. Το νομοσχέδιο θα έθετε όλους υπό κράτηση και υπό κράτηση και οριστική απέλαση. «Θεέ μου, αυτό είναι πέρα από απαίσιο», έγραψε στο Twitter ο κ. Λίνεκερ την ίδια μέρα. Όταν κάποιος ανταποκρίθηκε αρνητικά στο σχόλιο, ο Λίνεκερ απάντησε: «Αυτή είναι απλώς απίθανα σκληρή πολιτική που απευθύνεται στους πιο ευάλωτους ανθρώπους σε γλώσσα που είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιούσε η Γερμανία τη δεκαετία του ’30, και με ανακαλείτε στην τάξη;»

Παρεκτραπήκατε, βροντοφώναξαν οι Συντηρητικοί βουλευτές και οι συντάκτες του πρωτοσέλιδου της Daily Mail, που εκμεταλλεύονται τον απρόσεκτο υπαινιγμό του κ. Λίνεκερ για τη Ναζιστική Γερμανία—και απαιτούν από το BBC να τον αναστείλει ή να τον απολύσει. Πολλοί άλλοι υπερασπίστηκαν το δικαίωμά του να μιλά όπως έβρισκε. Ο κ. Λίνεκερ σιωπηρά υπερασπίστηκε τις θέσεις του και δεν έχει διαγράψει τα tweets. Μετά από μερικές μέρες έντονων προβληματισμών, το BBC αποφάσισε ότι ο κ. Λίνεκερ είχε παραβιάσει τους κανόνες αμεροληψίας του και είπε ότι θα «αποχωρήσει» από το «Match of the Day».

Αν ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας νόμιζε ότι το θέμα θα τελείωνε εκεί, υπολόγισε λάθος. Οι συνάδελφοι του κ. Λίνεκερ στην εκπομπή —που είναι όπως και αυτός, πρώην αστέρια της Εθνικής Αγγλίας— είπαν ότι ούτε αυτοί θα εμφανιστούν. Το ίδιο έκαναν και οι πιθανοί αντικαταστάτες σχολιαστές και σχολιαστές αγώνων. Άλλα προγράμματα ποδοσφαίρου νωρίτερα την ίδια ημέρα επίσης δεν μεταδόθηκαν (αν και ακολούθησε ζωντανός ραδιοφωνικός σχολιασμός). Αμέσως πριν τελειώσουν τα στιγμιότυπα με τις καλύτερες φάσεις, τα πρώτα δέκα λεπτά του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του BBC (από τα συνολικά 17) ήταν αφιερωμένα στη διένεξη.

Η οργή διαιρεί τις πολιτικές τάξεις και τα πρωτοσέλιδα της Βρετανίας σε προβλέψιμες γραμμές. Αν γνωρίζετε τι στάση έχει κάποιος για το Brexit, τους αιτούντες άσυλο, το κίνημα woke ή ποδοσφαιριστές που γονατίζουν πριν το ματς ή φορούν κορδόνια στα χρώματα του ουράνιου τόξου, πιθανότατα ξέρετε τη στάση τους σε αυτό. (Σχετικά με την ελευθερία του λόγου, ίσως όχι: πολλοί από τη δεξιά που ζητούν το κεφάλι του κ. Λίνεκερ έχουν διαφωνήσει δυνατά κατά της «κουλτούρας ακύρωσης».) Μπορεί όμως και να καταλαγιάσει. Ο γενικός διευθυντής του BBC, Τιμ Ντέιβι, δήλωσε στις 11 Μαρτίου ότι ήθελε να επιστρέψει ο Λίνεκερ στον αέρα και ότι ήταν πρόθυμος να εξετάσει ξανά τους κανόνες αμεροληψίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο κ. Ντέιβι έχει δώσει μεγάλη σημασία στην προστασία της αμεροληψίας του BBC -ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός δέχεται συνεχείς επιθέσεις τόσο από δεξιά όσο και από αριστερά- αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πώς ακριβώς ο κ. Λίνεκερ παραβίασε τις οδηγίες του BBC για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτές αναφερόμενες σε «παρουσιαστές που σχετίζονται κυρίως με το BBC» ότι «οι δραστηριότητές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τη δυνατότητα να θέσουν σε κίνδυνο την αμεροληψία του BBC». Αν και ο κ. Λίνεκερ αναμφίβολα ταυτίζεται με το BBC, λίγοι θα μπορούσαν να μπερδέψουν τη γνώμη του με τη γνώμη της εταιρείας. Δεν είναι πολιτικός παρουσιαστής και δεν είπε τίποτα σε ζωντανή αναμετάδοση.

Αν και η κ. Μπρέιβερμαν έχει κατακεραυνώσει τον κ. Λίνεκερ, ο κύριος Σουνάκ προσπαθεί να πάρει αποστάσεις από το θέμα. Στις 11 Μαρτίου επαίνεσε τα ταλέντα του κ. Λίνεκερ τόσο ως ποδοσφαιριστή όσο και ως ραδιοτηλεοπτικό παρουσιαστή και είπε ότι το θέμα έπρεπε να διευθετηθεί από το BBC. Αυτό δεν είναι τόσο χρήσιμο για την εταιρεία όσο ίσως φαίνεται: τα κόμματα της αντιπολίτευσης το κατηγορούν ήδη ότι είναι πολύ έτοιμο να υποκύψει στη βούληση της κυβέρνησης. Ο ηγέτης των Εργατικών, Σερ Κιρ Στάρμερ, κατηγόρησε το BBC ότι «ενέδωσε στους βουλευτές των Τόρις» βάζοντας σε διαθεσιμότητα το δημοφιλέστατο παρουσιαστή. Η διαμάχη έχει προκαλέσει περαιτέρω εκκλήσεις προς τον Ρίτσαρντ Σαρπ, τον πρόεδρο του BBC, να παραιτηθεί και ορισμένους να ρωτήσουν τον κ. Ντέιβι εάν θα παραιτηθεί (λέει ότι όχι). Πριν τον διορίσει ο Μπόρις Τζόνσον, ο κ. Σαρπ, χρηματοδότης των Τόρις, σύστησε τον τότε πρωθυπουργό σε κάποιον που ήταν πρόθυμος να του δανείσει χρήματα. Ο κ. Σαρπ αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στη ρύθμιση δανείου. Ο κ. Ντέιβι ήταν κάποτε υποψήφιος των Τόρις για δημοτικός σύμβουλος τη δεκαετία του 1990.

Χωρίς μια από τις πιο γνωστές εκπομπές του, το BBC θα έχει τόσο εμπορικό όσο και πολιτικό πρόβλημα. Αν και χρηματοδοτείται από τέλος άδειας χρήσης, εξακολουθεί να χρειάζεται θεατές και ο κ. Λίνεκερ και οι συνάδελφοί του έχουν και επιλογές, αλλά και φωνές. Ο κ. Λίνεκερ δεν βασίζεται πλέον σε εβδομαδιαία εκπομπή του BBC για την ανάδειξη του, αν το χρειαζόταν ποτέ—χάρη στη λαμπρή καριέρα του στο παιχνίδι, σε άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στο μικρό θέμα των 8,8 εκατομμυρίων οπαδών στο Twitter. Άλλοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς σίγουρα θα έβρισκαν την ευκαιρία να τον «στρατολογήσουν» και θα τον πλήρωναν ακόμη περισσότερο από το BBC.

Και σε όλα αυτά, κάτι έχει ξεχαστεί: λέμβοι γεμάτες ανθρώπους συνεχίζουν να διασχίζουν με κίνδυνο τη Μάγχη. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η πολιτική της είναι πρακτική, νόμιμη και συμπονετική. Οι επικριτές της λένε ότι είναι ακριβώς το αντίθετο. Αλλά μην ανησυχείτε: το “Match of the Day” θα επιστρέψει σύντομα — ή οπωσδήποτε, πολύ πριν βρεθεί ασφαλής απάντηση στα δεινά των αιτούντων άσυλο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners