Η παγκόσμια επεξεργασία λυμάτων πρέπει να αυξηθεί ετησίως κατά 8,56 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (m³), ενώ απαιτούνται και επενδύσεις σε 469 επιπλέον εγκαταστάσεις επεξεργασίας ετησίως για να επιτευχθούν οι στόχοι των Ηνωμένων Εθνών.
Αυτό αποκαλύπτουν τα ευρήματα ανεξάρτητης έρευνας που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ABB ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού (WWD) στις 22 Μαρτίου 2023.
Η «πόλη των 15 λεπτών»: Ουτοπία ή εφικτή πραγματικότητα;
Την ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη ετοιμάζονται να υποβάλουν ειδική έκθεση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί αναφορικά με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDG), η έρευνα της ΑΒΒ αφορά στο SDG 6.3, το οποίο επικεντρώνεται στη βελτίωση της ποιότητας του νερού, μέσω της μείωσης του ποσοστού των ανεπεξέργαστων λυμάτων κατά 50% σε παγκόσμιο επίπεδο, την αύξηση της ανακύκλωσης και την ελαχιστοποίηση της απελευθέρωσης επικίνδυνων υλικών.
Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό με ασφαλή διαχείριση. Αντιστοίχως, περισσότερα από 4,2 δισεκατομμύρια άτομα δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης ολοκληρωμένων αποχετευτικών συστημάτων. Αδιαμφισβήτητα, η επεξεργασία λυμάτων είναι μία ενεργοβόρα διαδικασία, με το βιομηχανικό κλάδο να καταναλώνει έως και το 3% της συνολικής παγκόσμιας ενεργειακής παραγωγής, ενώ είναι υπεύθυνος για περισσότερο από το 1,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
«Η συγκεκριμένη έρευνα αποδεικνύει ότι πρέπει να προβούμε σε περαιτέρω ενέργειες για να βοηθήσουμε στην υλοποίηση των στόχων του ΟΗΕ και να επιταχύνουμε την πρόοδο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας», δήλωσε ο Brandon Spencer, πρόεδρος της ABB Energy Industries. «Είναι όμως εξίσου σημαντικό να διασφαλίσουμε την επίτευξη των στόχων για την επεξεργασία λυμάτων με τον πιο αποδοτικό τρόπο από άποψη ενέργειας και πόρων, ώστε αυτός ο τρόπος να είναι παράλληλα και βιώσιμος. Η τεχνολογία φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλλει σε αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Παρότι η αύξηση της επεξεργασίας λυμάτων αποτελεί προτεραιότητα, η έγκαιρη ενσωμάτωση της τεχνολογίας για την ενίσχυση της αποδοτικότητας των εγκαταστάσεων είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Οι λύσεις αυτοματισμού, ηλεκτροδότησης και ψηφιακής τεχνολογίας της ΑΒΒ βοηθούν στην παρακολούθηση, ανάλυση και διαχείριση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων. Τα συστήματα της ΑΒΒ σε συνδυασμό με κρίσιμες λύσεις μέτρησης και ελέγχου, οι οποίες συλλέγουν και μεταδίδουν πληθώρα λειτουργικών και διαγνωστικών δεδομένων, συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας των πόρων και στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Η εταιρεία Development Economics, η οποία έχει πάνω από 20 χρόνια ερευνητικής εμπειρίας, χρησιμοποίησε τα ίδια δεδομένα που χρησιμοποιεί και ο ΟΗΕ, προκειμένου να αξιολογήσει ποια είναι τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν. Με βάση τη μοντελοποίηση, που χρησιμοποιεί ως σημείο αναφοράς μια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων ημερήσιας δυναμικότητας 50 εκατομμυρίων λίτρων, απαιτούνται κάθε χρόνο 469 επιπλέον εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.
Η κλίμακα της πρόκλησης που συνδέεται με το SDG 6.3 του ΟΗΕ υπογραμμίζεται σε μια έκθεση του 2021 που αξιολογεί τον όγκο των λυμάτων που συλλέγονται, επεξεργάζονται και επαναχρησιμοποιούνται. Η έρευνα, η οποία χρησιμοποιείται από τον ΟΗΕ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 48% ή 171,3 δισεκατομμύρια m³ λυμάτων ετησίως είτε δε συλλέγονται, είτε δεν υποβάλλονται σε επεξεργασία. Για την επίτευξη του SDG 6.3, ο οποίος στοχεύει στη μείωση, κατά το ήμισυ, του ποσοστού των ανεπεξέργαστων λυμάτων έως το 2030, οι αριθμοί αυτοί πρέπει να μειωθούν στο 24% και σε 85,65 δισεκατομμύρια m³.
Το 2022, η έκθεση της ΑΒΒ για την εξίσωση της ενεργειακής μετάβασης ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο η καλύτερη επεξεργασία των λυμάτων, μέσω μεγαλύτερης ενσωμάτωσης του αυτοματισμού και των ψηφιακών τεχνολογιών θα μπορούσε να ανακουφίσει την “πίεση” που ασκείται στις προμήθειες νερού:
- Οι χώροι επεξεργασίας λυμάτων μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως και 2.000 τόνους ετησίως.
- Με περισσότερες από 50.000 εγκαταστάσεις παγκοσμίως, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν 100 εκατομμύρια τόνοι CO2 κάθε χρόνο.
- Με την εφαρμογή ενός πακέτου αυτοματισμών και ψηφιακών λύσεων, οι εταιρείες ύδρευσης μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και να επιτύχουν ετήσια λειτουργική εξοικονόμηση έως και 1,2 εκατ. δολάρια ανά μονάδα.
Latest News
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μόνο επτά χώρες στον κόσμο αναπνέουν καθαρό αέρα – Τρεις από αυτές είναι στην Ευρώπη
Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση ως μια «παγκόσμια καταστροφή για την υγεία», καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Η στενή σχέση Μασκ - Τραμπ και τα... σπασμένα φρένα της μετοχής της Tesla
Η μετοχή της Tesla εκτινάχθηκε σε ένα ακόμα ρεκόρ όλων των εποχών την Παρασκευή, κλείνοντας μια καταπληκτική εβδομάδα για την εταιρεία
Πότε ξεκινούν «Σπίτι μου 2» και «Ανακαινίζω ενεργειακά το σπίτι μου» – Τα ποσά των επιδοτήσεων
Η στρατηγική για την στέγαση είναι πέντε δισ. ευρώ, είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη
Υβριδικά και ηλεκτρικά οι μισές νέες ταξινομήσεις στην ΕΕ - Τι αγοράζουν οι Ελληνες
Η Ελλάδα είναι πολύ ψηλά στην κατάταξη των κρατών της ΕΕ στις νέες ταξινομήσεις σε υβριδικά ντιζελοκίνητα-ηλεκτρικά οχήματα
Τεράστιο το ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα του TikTok - Μεγαλύτερο και από της Ελλάδας
Το TikTok φαίνεται να έχει μεγαλύτερες ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ακόμα και από κάποιες ολόκληρες χώρες
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»
Η Σεβίλλη δίνει τον δικό της αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή
Με συγκροτημένη στρατηγική και ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής - Δεν είναι εύκολο
Με άλλο EV θα αντικαθιστούσαν 9 στους 10 ιδιοκτήτες EV το όχημά τους
Οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων είναι συντριπτικά πιο πιθανό να παραμείνουν πιστοί στην ηλεκτροκίνηση αντί να επιστρέψουν σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο
Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη
Η ΔΕΗ ξεκινά την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Ιταλία
Ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει το πράσινο χαρτοφυλάκιο του με την προσθήκη των σταθμών Carcarello και Luxenia, ισχύος 20 MW και 12 MW αντίστοιχα