Συνέχιση της ανάπτυξης κατά την τρέχουσα διετία «βλέπει» η Unicredit για την ελληνική οικονομία. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυσή της, αναμένει ανάπτυξη 1,4% για το 2023 και 1,5% το 2024. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η επιτάχυνση της αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης (περίπου 11 δισ. ευρώ) που έχουν εκταμιευτεί έως τώρα αναμένεται να στηρίξει την αύξηση των επενδύσεων, ενώ η αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην ιδιωτική κατανάλωση από την επιβράδυνση των εισοδημάτων των εργαζομένων και την άρση των μη στοχευμένων μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση.
Έπειτα από τις καλύτερες των προβλέψεων επιδόσεις της οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο (αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% σε τριμηνιαία βάση), η UniCredit περιμένει μια ήπια συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο, που θα αντανακλά την επιβράδυνση της εσωτερικής ζήτησης και κυρίως των επενδύσεων, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα ισχυρές στα τέλη του περασμένου έτους.
Unicredit: Πρώτη η Ελλάδα στη μείωση χρέους μετά την πανδημία
Σε δημοσιονομικό επίπεδο, οι αναλυτές επισημαίνουν τη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος από το 5% του ΑΕΠ το 2021 περίπου στο 1% του ΑΕΠ το 2022 (έναντι στόχου για 1,6%), λόγω της ανάκαμψης των φορολογικών εσόδων και των χαμηλότερων των προβλέψεων δαπανών για μέτρα στήριξης έναντι του ενεργειακού κόστους. Αντίστοιχα, το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι έχει μειωθεί πάνω από 25 μονάδες, στο 170% του ΑΕΠ.
Οι εκτιμήσεις για τις εκλογές
Συνολικά, τονίζει η UniCredit, αυτό το αποτέλεσμα προσφέρει στην κυβέρνηση ένα ευνοϊκό σημείο εκκίνησης για να φέρει τον πρωτογενή προϋπολογισμό σε πλεόνασμα, όπως έχει προγραμματιστεί φέτος, αν και οι θετικοί άνεμοι από την ονομαστική ανάπτυξη θα είναι πολύ μικρότεροι.
Αναφορικά με τις εκλογές, ο οίκος σημειώνει πως οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ βρίσκεται σε σταθερή πτωτική τάση και ότι η διαφορά από το ριζοσπαστικό-αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον μειωθεί στις 3-4 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που καθιστά το αποτέλεσμα των των εκλογών αβέβαιο. Οι αναλυτές της UniCredit χαρακτηρίζουν αβέβαιο το αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς όπως επισημαίνουν, η δημοτικότητα της κυβέρνησης υποχωρεί λόγω του δυστυχήματος στα Τέμπη, παρά τις προσπάθειές της να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού σχεδόν κατά 10%.
Η επικείμενη πρόταση της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του σιδηροδρομικού συστήματος, υπό το πρίσμα του ατυχήματος, είναι απίθανο να αποτελέσει τον καταλύτη για να αναπροσανατολίσει το αφήγημα γύρω από την τραγωδία στα ζητήματα που προκάλεσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην Ελλάδα. Η κατάσταση παραμένει ρευστή, αν και φαίνεται ολοένα και πιο απίθανο ότι κάποιο κόμμα θα μπορούσε να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία και να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση μετά τα πρόσφατα γεγονότα, καταλήγει η ιταλική τράπεζα.
Latest News
Σήμερα αποπληρώνονται 7,9 δισ. για μνημονιακό χρέος
H Ελλάδα έχει ήδη προπληρώσει 5,29 δισ. ευρώ το 2023 από την Δανειακή Διευκόλυνση (Greek Loan Facility – GLF), ενώ εξόφλησε πλήρως το ΔΝΤ το 2022
Παραμένει το χάσμα στην παραγωγικότητα σε Ελλάδα και ευρωζώνη - Έκθεση ΚΕΠΕ
Παρουσίαση από το ΚΕΠΕ της Ετήσιας Έκθεσης του Εθνικού Συμβουλίου για την παραγωγικότητα στην Ελλάδα
Παπαθανάσης για ανακοίνωση Scope: Νέο διεθνές μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία
H Scope «έρχεται να αναγνωρίσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη συστηματική κυβερνητική προσπάθεια για μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ»
Συνεχίζεται η πτώση των εξαγωγών στο δεκάμηνο - Ποιοι κλάδοι είχαν διψήφια άνοδο
Καταγράφηκε αύξηση 5,1%, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, χωρίς τα πετρελαιοειδή, με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο οι εξαγωγές να αγγίξουν τα 3,16 δισ.
Διερύνεται το εμπορικό έλλειμμα - Άνοδος 8,9% το δεκάμηνο του 2024
Το εμπορικό έλλειμμα κατά τον μήνα Οκτώβριο 2024 ανήλθε σε 3.163,1 εκατ. ευρώ, έναντι 2.837,0 εκατ. ευρώ πέρυσι
«Αμύνεται» η ελληνική οικονομία - Ανάπτυξη 2,4% το γ' τρίμηνο [πίνακας]
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat [πίνακας]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό