Καθοδικά εκτιμούν οι επενδυτές ότι θα συνεχίσει να κινείται το επόμενο διάστημα το δολάριο, αποδίδοντας – σύμφωνα με το Bloomberg – την προϊούσα αποδυνάμωσή του σε τέσσερις παράγοντες, με κύριο τον επερχόμενο κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την Fed.

Αγορές: Η αλαζονεία του δολαρίου και η «δύναμη» του χρυσού

Τα επιτόκια

Όπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο, περίπου το 87% των 331 ερωτηθέντων σε έρευνα που διεξήγαγε αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια στο 3% ή και χαμηλότερα -κάποιοι σημαντικά- σε έναν κύκλο χαλάρωσης που το 40% πιστεύει ότι θα ξεκινήσει φέτος, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της MLIV Pulse. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την τιμολόγηση της αγοράς που τοποθετεί το τεκμαρτό επιτόκιο πολιτικής γύρω στο 3,05% σε δύο χρόνια.

Αντίστοιχα, οι επαγγελματίες επενδυτές είναι αρνητικοί για το δολάριο, εκτιμώντας μεταξύ άλλων ότι οι πιέσεις που υφίσταται ο τραπεζικός τομέας των ΗΠΑ θα περιοριστούν, κάτι που θα επιτρέψει στη Fed να προχωρήσει νωρίτερα από άλλες Κεντρικές Τράπεζες σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, όσο παράξενο και αν φαίνεται με την πρώτη ματιά, υπάρχει πράγματι ιστορικό προηγούμενο για τη Fed να μειώνει απότομα [τα επιτόκια] χωρίς να ακολουθούν το παράδειγμα άλλες κεντρικές τράπεζες. Κατά τη διάρκεια της τεχνολογικής κατάρρευσης στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και το έτος που προηγήθηκε της κατάρρευσης της Lehman Brothers, η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ απέκλινε ριζικά από τις ομόλογες χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ιαπωνία…

Πέραν των εσωτερικών, υπάρχουν όμως και εξωτερικοί παράγοντες που ενισχύουν την απαισιοδοξία για την πορεία του δολαρίου. Μια εκπληκτικά μεγάλη ομάδα επενδυτών πιστεύει ότι η κύρια αιτία υποχώρησης του αμερικανικού νομίσματος θα είναι είτε η ανατίμηση του γεν είτε η ανατίμηση του γουάν. Εάν ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Καζούο Ουέντα, που προς το παρόν συνεχίζει την πολιτική χαμηλών επιτοκίων των προκατόχων του, αποφασίσει να αναλάβει δράση, το νόμισμα της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου θα μπορούσε να ενισχυθεί απότομα.

…και Κίνα

Στην Κίνα, η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να αποτυπώνεται στην αξία του γουάν. Αυτό ίσως οφείλεται στους γεωπολιτικούς κινδύνους λόγω της Ταϊβάν και του ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ. Όμως αν ξαφνικά οι επενδυτές «συνηθίσουν στην ιδέα ότι το εμπόριο της Κίνας έχει επιστρέψει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Βloomberg, το κινεζικό νόμισμα ενδέχεται να ανακάμψει απότομα.

Η προοπτική αποδολαριοποίησης της οικονομίας

Παράλληλα, βλέποντας την «μεγάλη εικόνα» τους επενδυτές ανησυχεί το ενδεχόμενο «αποδολαριοποίησης» της παγκόσμιας οικονομίας. Σε βάθος δεκαετίας, εκτιμάται ότι το δολάριο θα αποτελεί λιγότερο από το ήμισυ των παγκόσμιων αποθεμάτων.

Τέλος, ο κίνδυνος μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ υπό τη μορφή της υπέρβασης της θεσπισμένης οροφής χρέους μοιάζει προς το παρόν να περνά «σχεδόν απαρατήρητος» για τους επενδυτές, όπως σχολιάζει το Bloomberg. Όμως το πολιτικό περιβάλλον που επικρατεί στις ΗΠΑ, στην πορεία προς τις εκλογές του 2024, δημιουργεί ένα πλαίσιο υψηλών κινδύνων – των υψηλότερων εδώ και πολλά χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές