Μετεκλογικά

Γεμάτη μέρα η χθεσινή. Ψηφοδέλτια Επικρατείας, προγράμματα, ομιλίες, μέχρι και ολίγον από … Αρειο Πάγο είχε! Τα ονόματα των ψηφοδελτίων τα διαβάσατε, ένα μόνο πράγμα θέλω εγώ να πω. Η λογική του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, των εκλόγιμων θέσεων για να είμαι ακριβής, υπακούει στην λογική των μετεκλογικών κοινοβουλευτικών και κομματικών συσχετισμών – είτε της 22 Μαΐου, είτε της επομένης της 3ης Ιουλίου.

«Υπέροχη Γυναίκα»

Η μοναδική θετική έκπληξη, για να είμαι ειλικρινής, γιατί πρόκειται για ένα πρόσωπο νέο, είναι άφθαρτο, αυτό της «υπέροχης γυναίκας», της κυρίας Μαρίας – Νεφέλης Χατζηιωαννίδου, η οποία έχει πίσω της πολύ κόσμο, κυρίως γυναίκες, μέσα από το think tank «Υπέροχες Γυναίκες». Θα μπορούσε να είναι και επικεφαλής. Αλλά ο πρόεδρος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Εχει και τα ρίσκα της. Διότι στο παρελθόν είχε προκαλέσει με τις αναρτήσεις της που θύμιζε… troll.

Πιστοί

Πάντως είναι εμφανής η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να εκλέξει κατά το δυνατόν, ανά την Ελλάδα «πιστούς βουλευτές» στον πρόεδρο.

Σταματώ εδώ….

Αριστεία

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ – επειδή δεν έχει τέτοια θέματα ο κ. Αλέξης Τσίπρας – θα μπορούσε, αν είμασταν στο 2019 να κάνουμε λόγο για «αριστεία». Επειδή όμως βρισκόμαστε τέσσερα χρόνια αργότερα, αυτό που μπορώ να πω είναι πως πρόκειται για προσωπική επιλογή του προέδρου του κόμματος, έτσι κι αλλιώς, που αποβλέπει στο να διαμορφώσει – και για τον πρόεδρο και για το κόμμα – μία εικόνα υψηλού κύρους. Το όνομα του επικεφαλής είναι αρκετό – πρόκειται για τον κ. Οθωνα Ηλιόπουλο, καθηγητή Ιατρικής του Χάρβαρντ. Ορισμένες κακές γλώσσες λένε πως η επιλογή του κ. Ηλιόπουλου, θα ταίριαζε περισσότερο ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο της … ΝΔ. Με την κακία θα μείνουν!

Το άνοιγμα

Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ προσπαθεί να σηματοδοτήσει περισσότερο κάποιο άνοιγμα  σε κοινό που θέλει να το κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης και φυσικά στον κεντρώο χώρο από τον οποίο προέρχονται οι περισσότεροι.

Όμως η σύγκριση είναι συντριπτική….

50;

Συνήθως, εδώ και δεκαετίες, τα κόμματα εξουσίας παρουσίαζαν το πρόγραμμα τους που αφορούσε στις πρώτες 100 ημέρες – ανεξάρτητα από τον βαθμό συνέπειας που είχε το καθένα. Ένα από τα παράδοξα αυτών των εκλογών είναι πως ο κ. Τσίπρας παρουσίασε το πρόγραμμα των … 50 ημερών. Κάτι σαν πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης.

Ασυνέπεια

Η σύντμηση, πάντως, των ημερών στην εφαρμογή του προγράμματος «προοδευτικής διακυβέρνησης» επιχειρεί, αν μη τι άλλο, να εξουδετερώσει την «αχίλλειο πτέρνα» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που προκαλεί και συνεχείς επιθέσεις από τη Νέα Δημοκρατίας και τον κ. Μητσοτάκη, και αφορά στην ασυνέπεια που επέδειξε – ως μη όφειλε, εντάξει; – το 2015.

Θα τα καταφέρει; Θα το μάθουμε το βράδυ της 21ης Μαΐου!

Πλειοδοσία

Μάλιστα ο κ. Ακης Σκέρτσος το κοστολόγησε στα … 83 δισ. ευρώ! Ενδιαφέρον πάντως έχει ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του προ ημερών έκανε λόγο για βασικό μισθό – στο τέλος της τετραετίας, έτσι; – 950 ευρώ το μήνα. Χθες ο κ. Τσίπρας, σε μία ένδειξη συνέπειας για όσα μέχρι τώρα έχει πει, επέμεινε στα 880 ευρώ. Δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης πλειοδοτεί – και κερδίζει μάλιστα – έναντι του κ. Τσίπρα;

Τα ύστερα του κόσμου….

Δυσάρεστα

Και τώρα τα δυσάρεστα. Οι κυρίες Αφροδίτη Λατινοπούλου και Εύη Βατίδου δεν θα εκτεθούν στις εκλογές της 21η Μαΐου. Τις «εκδικήθηκε» ο κ. Κωνσταντίνος Μπογδάνος – «αφού αποκλείστηκα εγώ, θα κατεβείτε εσείς» θα σκέφτηκε, προσέφυγε στον Αρειο Πάγο και κέρδισε. Η πολιτική ζωή της χώρας γίνεται όλο και φτωχότερη.

Θα το αντέξουμε;

Οι επιδοτήσεις για το ρεύμα

Οι πάροχοι ανακοίνωσαν τα τιμολόγια ρεύματος για τον μήνα Μάιο και τώρα είναι η σειρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αποφασίσει το ύψος των επιδοτήσεων που θα μετριάσουν το κόστος των λογαριασμών.

Όπως μαθαίνω, ο υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας αναμένεται να προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις την ερχόμενη Τρίτη 2 Μαΐου. Το ύψος της επιδότησης δεν αναμένεται να είναι και ιδιαίτερα υψηλό, αφού οι χρεώσεις των παρόχων δεν είναι σαν αυτές της περασμένης χρονιάς.

Πάντως, η κυβέρνηση θέλει μέχρι και τις εκλογές – όχι μόνο τις πρώτες – να συνεχίσει να επιχορηγεί τους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος.

Η σπαζοκεφαλιά

Κάποιοι θα σχολιάσουν, πως η απόφαση αυτή σχετίζεται με την προεκλογική περίοδο. Προς Θεού!

Υπάρχει, όμως, και η πλευρά εκείνων που θα σημειώσουν πως η ενεργειακή κρίση δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη, είναι εδώ, και ανά πάσα στιγμή μπορεί να φουντώσει ξανά. Λένε….

Πληροφορούμαι, λοιπόν, ότι η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέλει να εξασφαλίσει και τις επιδοτήσεις των λογαριασμών και κατά τη διάρκεια της θητείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Για την ακρίβεια ψάχνει τους πόρους, μετρά και ξανά μετρά τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για να δει αν βγαίνουν τα χρήματα για να το πράξει αυτό.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, την ερχόμενη Τρίτη ο κ. Σκρέκας να ανακοινώσει και την ετοιμότητα του κράτους να ενισχύσει τους οικιακούς καταναλωτές και για τον Ιούνιο – θα έχει αρχίσει και η λειτουργία των air conditions.

Πάντως, το να βρει τα χρήματα σε μία περίοδο κατά την οποία το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας δεν αποδίδει – λόγω των χαμηλών τιμών – αποτελεί μία σπαζοκεφαλιά… για τον υπουργό και τους συνεργάτες του.

Τους έχω όμως εμπιστοσύνη!

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories