Εντονες πιέσεις από τον top5 μέτοχό της, GQG Partners, δέχεται η British American Tobacco προκειμένου να μεταφέρει την κύρια εισαγωγή της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς «δεν έχει νόημα» να παραμείνει η βρετανική πολυεθνική εταιρεία καπνού στο χρηματιστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Την αποκάλυψη της είδησης έκαναν οι Financial Times.

Εκπρόσωπος της εταιρείας που παράγει το δημοφιλές θερμαινόμενο τσιγάρο Glo, δήλωσε στο Reuters ότι δεν σχολιάζει τη συνεργασία με τους μετόχους, ενώ η GQG δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο Rajiv Jain, ιδρυτής της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας GQG Partners, αξίας 92 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε στους Financial Times ότι είχε παροτρύνει τη διοίκηση της εισηγμένης, ιδιοκτήτριας εταιρείας των Lucky Strike και Dunhill, να αποσυρθεί από το χρηματιστήριο του Λονδίνου μετά από σχεδόν 110 χρόνια και να εισαχθεί στη Wall Street.

BAT Hellas – Nέες επενδύσεις στην Ελλάδα

«Ορφανό της Ευρώπης»

Η BAT είναι ένα «ορφανό στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο Jain, προσθέτοντας ότι «o βασικός ιδιοκτησιακός πυρήνας [της BAT] έχει εξαφανιστεί. Δεν έχει νόημα να παραμείνουν εκεί».

Επεσήμανε τον αμερικανικοκεντρικό χαρακτήρα των δραστηριοτήτων της εταιρείας και το χάσμα αποτίμησης μεταξύ της BAT και της εισηγμένης στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, ανταγωνίστριάς της, Philip Morris International, στην οποία η GQG επίσης διαθέτει μετοχές  -ανήκει στους top-10 των μετόχων της. Καταλήγοντας ο ιδρυτής ης GQG Parnters αναρωτιέται: «Ποιο είναι το νόημα να παραμείνει εισηγμένη στο Λονδίνο;»

Το δέλεαρ των υψηλότερων αποτιμήσεων και η μεγαλύτερη δεξαμενή επενδυτών στις ΗΠΑ έχουν πυροδοτήσει μια σειρά από αποχωρήσεις από το βρετανικό χρηματιστήριο. Αυτόν τον μήνα, ο σχεδιαστής ημιαγωγών με έδρα το Κέμπριτζ, Arm, απέρριψε την πρόταση εγγραφής στο Ηνωμένο Βασίλειο υπέρ της Νέας Υόρκης, ενώ η CRH, η μεγαλύτερη εταιρεία δομικών υλικών στον κόσμο, έγινε η τελευταία επιχείρηση που επιδίωξε έξοδο από το Λονδίνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή