Απογοητευμένες από τους σαρωτικούς περιορισμούς που επιβάλλονται από το Πεκίνο στις εταιρείες παροχής συμβουλών εμφανίζονται οι επιχειρηματικές ενώσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, κάνοντας λόγο για κινήσεις που πλήττουν την εμπιστοσύνη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Κίνα: «Σθεναρή δράση» εάν η ΕΕ προβεί σε κυρώσεις κατά κινεζικών εταιρειών
Ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Κίνα εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για αυτό που τα κρατικά μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν ως εντατικοποίηση της επιβολής του νόμου με στόχο την προστασία της εθνικής ασφάλειας και τη διεύρυνση της νομοθεσίας που ποινικοποιεί τη μεταφορά πληροφοριών και δεδομένων.
Οι καταστολή «στέλνει ένα ανησυχητικό μήνυμα και εντείνει την αβεβαιότητα που αισθάνονται οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα.
«Οι εξελίξεις δεν ευνοούν την αποκατάσταση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων».
Έλεγχος
Ο Eric Zheng, πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Σαγκάη, εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τις κινήσεις του Πεκίνου, ενώ κάλεσε τις αρχές να «οριοθετήσουν με μεγαλύτερη σαφήνεια» ποιοι τομείς δέουσας επιμέλειας είναι επιτρεπτοί.
«Χωρίς την κατάλληλη δέουσα επιμέλεια, οι ξένες εταιρείες δεν θα είναι σε θέση να επενδύσουν σε νέα έργα στην Κίνα», δήλωσε.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin δήλωσε ότι οι αρχές έχουν «θέσει υπό έλεγχο» τις σχετικές εταιρείες, ενώ στοχεύουν στην «προώθηση και τυποποίηση της υγιούς ανάπτυξης της σχετικής (συμβουλευτικής) βιομηχανίας». Η Κίνα δηλώνει ότι καλωσορίζει τις ξένες επενδύσεις, εφόσον οι επιχειρήσεις τηρούν τους νόμους της.
Ο έλεγχος των συμβουλευτικών εταιρειών, ο οποίος -σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης- αποσκοπεί στο να σταματήσει η κλοπή κρατικών μυστικών, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της άμυνας και της τεχνολογίας, είναι το πιο πρόσφατο βήμα σε μια πολυετή εκστρατεία για την αυστηροποίηση του ελέγχου των πληροφοριών.
«Αυτό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης της Κίνας να σφίγγει τη λαβή της στις ευαίσθητες πληροφορίες, ιδίως υπό το φως της συνεχιζόμενης έντασης μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Ani Chaudhuri, διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας ασφάλειας δεδομένων Dasera.
«Η καταστολή των εταιρειών παροχής συμβουλών μπορεί να ερμηνευθεί ως προειδοποίηση προς τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι επιχειρήσεις να επανεκτιμήσουν τις πρακτικές χειρισμού δεδομένων και τα μέτρα ασφαλείας τους».
Το ρεπορτάζ του CCTV
Το βράδυ της Δευτέρας, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας CCTV πρόβαλε ένα 15λεπτο ρεπορτάζ σχετικά με την εταιρεία Capvision, λέγοντας ότι είχε δεχτεί έργα από εταιρείες του εξωτερικού για την άντληση πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων «κρατικών μυστικών και πληροφοριών» για ευαίσθητους τομείς, όπως η άμυνα και η προηγμένη τεχνολογία.
«Ορισμένες από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν στενές σχέσεις με ξένες κυβερνήσεις, στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες», ανέφερε το ρεπορτάζ του CCTV.
Από το 2017 έως το 2020, η Capvision δέχθηκε περισσότερα από 2.000 εμβάσματα ύψους 70 εκατομμυρίων δολαρίων από εκατοντάδες εταιρείες του εξωτερικού, πρόσθεσε το CCTV, καθώς μετέδωσε πλάνα από τα γραφεία της εταιρείας και συνεντεύξεις με πράκτορες της κρατικής ασφάλειας.
Ένας εμπειρογνώμονας που είχε προσληφθεί από την εταιρεία φυλακίστηκε για έξι χρόνια για «κλοπή, κατασκοπεία και παροχή κρατικών μυστικών πληροφοριών στο εξωτερικό», ανέφερε το CCTV.
Η Capvision σε ανακοίνωσή της αμέσως μετά τη μετάδοση του ρεπορτάζ, ανέφερε ότι θα τηρούσε αποφασιστικά τους κανόνες εθνικής ασφάλειας.
Τον Μάρτιο, μετά από επιχείρηση στο γραφείο της αμερικανικής δικηγορικής εταιρείας Mintz στο Πεκίνο, είχαν συλληφθεί πέντε Κινέζοι υπάλληλοι. Η αστυνομία επισκέφθηκε το γραφείο της αμερικανικής εταιρείας συμβούλων διαχείρισης Bain & Co στη Σαγκάη τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, οι έλεγχοι αναμένεται να εντατικοποιηθούν.
Αντίποινα;
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι κινήσεις αυτές έρχονται σε αντίποινα για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αποκλείσουν την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών, για τις οποίες έχουν επιβληθεί σωρεία κυρώσεων σε κινεζικές επιχειρήσεις και οντότητες.
Υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία ότι οι αλλαγές στον νόμο κατά της κατασκοπείας από την 1η Ιουλίου θα μπορούσαν να παγιδεύσουν περισσότερες εταιρείες.
Με τον νέο νόμο, οποιαδήποτε έγγραφα, δεδομένα και υλικά αντικείμενα «σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια» θα προστατεύονται στον ίδιο βαθμό με αυτά που σήμερα ορίζονται ως κρατικά μυστικά. Στον νόμο, όμως, δεν ορίζεται σαφώς η εθνική ασφάλεια ή τα εθνικά συμφέροντα, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το πεδίο στις κινεζικές αρχές να κινούνται ad hoc.
«Πρακτικά οποιαδήποτε πληροφορία θα μπορούσε να θεωρηθεί απειλή για την εθνική ασφάλεια της Κίνας», δήλωσε ο Drew Thompson, επισκέπτης ανώτερος ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής Lee Kuan Yew, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι έχουν «μεγάλη ευχέρεια» να εφαρμόσουν τον νόμο.
Latest News
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους