Πόλεμος στην Ουκρανία, πληθωρισμός και παγκοσμιοποίηση

Οι κρίσεις που οδήγησαν σε περισσότερη παγκοσμιοποίηση ήταν αυτές που έλαβαν χώρα στη δεκαετία του 1840 και της δεκαετίας του 1970

Πόλεμος στην Ουκρανία, πληθωρισμός και παγκοσμιοποίηση

Project Syndicate

Από πού πρέπει να ξεκινήσει η Δύση για την οικοδόμηση ενός πλαισίου μετά τη σύγκρουση, ικανό να παρασύρει τους Ρώσους;

Χάρολντ Τζέιμς: Ενώ η τιμωρία των εγκληματιών πολέμου είναι ένα σημαντικό μήνυμα για το μέλλον, έτσι, επίσης, δεν επιβαρύνει μεγάλο οικονομικό βάρος ολόκληρο τον ρωσικό πληθυσμό: αυτό ήταν το λάθος που έγινε με μια ηττημένη Γερμανία το 1919. Εάν οι Ρώσοι πρόκειται να απορρίψουν τον πουτινισμό, πρέπει να δουν τον Πούτιν ως πρόβλημα, όχι ως ασπίδα που τους υπερασπίζεται από μια επιθετική και παρεμβατική Δύση.

ΚΕΠΕ: Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στα Δυτικά Βαλκάνια

PS: Υποστηρίξατε το 2021, ότι ορισμένες αυξήσεις τιμών έκαναν τη δουλειά τους – και δεν δικαιολογούσαν «το φρένο στην ανάκαμψη». Πού έκαναν λάθος οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής όταν ανταποκρίθηκαν στην άνοδο των τιμών και ο σημερινός πληθωρισμός εξακολουθεί, εν μέρει, να είναι «καλός»;

HJ: Ναι, είναι. Πιστεύω ότι ήμουν απόλυτα συνεπής στο επιχείρημα ότι οι υψηλότερες τιμές που ακολούθησαν την πανδημία και, αργότερα, την εισβολή στην Ουκρανία, χρειάζονταν για να ενθαρρύνουν τη χαμηλότερη κατανάλωση σπάνιων αγαθών (όπως τα καύσιμα). Αυτή η απόκριση είναι επίσης απαραίτητη για να βοηθήσει στην απομάκρυνση της μακροπρόθεσμης μετάβασης από την ενέργεια άνθρακα.

Προφανώς, υπήρχε περίπτωση κάποιας αποζημίωσης για προσωρινά χαμένα εισοδήματα και τα κράτη έχουν μια ευρέως αναγνωρισμένη ευθύνη να παρέχουν ασφάλιση. Οι καταναλωτές με χαμηλότερο εισόδημα πρέπει πραγματικά να υποστηρίζονται ώστε να μπορούν να κάνουν τα απαραίτητα ταξίδια και να πληρώνουν για θέρμανση. Η αρχή της καθολικής υποστήριξης, ωστόσο, ήταν υπερβολική και το ευρύ κίνητρο που προσφέρθηκε επιδείνωσε τις ελλείψεις, καθώς οι άνθρωποι έσπευσαν να αγοράσουν καταναλωτικά αγαθά – ειδικά ηλεκτρονικά, από φορητούς υπολογιστές (για εργασία από το σπίτι) έως πολύπλοκο ιατρικό εξοπλισμό – που ήταν σε έλλειψη.

Μακροπρόθεσμα, δεν ανησυχώ ιδιαίτερα για μια σύντομη άνοδο του πληθωρισμού. Βλέπουμε ήδη τα μεγέθη του πληθωρισμού να μειώνονται σε πολλές προηγμένες οικονομίες. Μερικές φορές οι αυξήσεις τιμών είναι ένας μηχανισμός για τη μετάδοση της μετατόπισης των σχετικών τιμών. Και οι αλλαγές στις σχετικές τιμές είναι ακριβώς αυτές που παράγουν κίνητρα που αλλάζουν τη δομή της παραγωγής και ενθαρρύνουν τη νέα καινοτομία. Οπως έχει δείξει η ιστορική εμπειρία, μπορεί ακόμη και να μπορούμε να περιμένουμε αύξηση της παραγωγικότητας μετά το σοκ της προσφοράς.

Οι κρίσεις που ξεκάθαρα οδήγησαν σε περισσότερη παγκοσμιοποίηση ήταν αυτές που έλαβαν χώρα στη δεκαετία του 1840 και της δεκαετίας του 1970. Οι κυβερνήσεις αρχικά προσπάθησαν να βρουν εθνικές λύσεις και στις δύο κρίσεις, αλλά τελικά πιέστηκαν από τους ψηφοφόρους να αλλάξουν πορεία και να ανοιχτούν. Το άνοιγμα αφορούσε την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Ελπίζω ότι θα κάνουν το ίδιο σήμερα, ιδιαίτερα στην περίπτωση της ιατρικής και της εκπαίδευσης, που είναι πολύ ακριβές και θα μπορούσαν ωφέλιμα να διαπραγματεύονται πολύ περισσότερο διασυνοριακά.

Ο Harold James είναι καθηγητής ιστορίας και διεθνών σχέσεων στο Princeton University.

OT Originals

Περισσότερα από Experts

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο