Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων πάντα λειτουργούσε με έναν απώτερο σκοπό, το κέρδος. Το μάρκετινγκ της οδοντόκρεμας Crest από την Colgate-Palmolive γίνεται με γνώμονα το σκοπό. Η εταιρεία κατασκευής προμηθειών εργαστηρίου Danaher βρίσκεται στη μέση ενός «μετασχηματισμού χαρτοφυλακίου με γνώμονα το σκοπό». Στον γίγαντα της υγειονομικής περίθαλψης AmerisourceBergen, εν τω μεταξύ, σχεδόν τα πάντα καθοδηγούνται από το σκοπό: η κουλτούρα, οι ομάδες, ακόμη και τα οικονομικά του αποτελέσματα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αλλά ισχύει πλέον το ίδιο για τους εργαζόμενους; Αποσκοπούν στην υψηλή αμοιβή ή μήπως τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν;

Εργασιακή κουλτούρα: Γιατί οι «σπουδαίοι» υπάλληλοι εγκαταλείπουν τις «χλιδάτες εταιρείες»

«Βάσει σκοπού»

Οι αναφορές «βάσει σκοπού» στις κλήσεις κερδών εταιρειών του S&P 500 αυξήθηκαν σε καθένα από τα δύο τελευταία χρόνια, σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία. Υπάρχει καλός λόγος – ή, θα μπορούσαμε να πούμε, ένας σκοπός – πίσω από όλα αυτά.

Η αναζωπύρωση του καπιταλισμού, σε συνδυασμό με την αναζήτηση κουλτούρας στον χώρο εργασίας, που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έθεσαν ως επίκεντρο τον κοινωνικό αντίκτυπο μιας εταιρείας.

Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες από το The Harris Poll πέρυσι είπαν ότι το να έχουν «νόημα» στη δουλειά τους είναι πλέον πιο σημαντικό από ποτέ, και ότι θα εργάζονταν μόνο σε μια εταιρεία με σκοπό. Ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό στελεχών συμφώνησε ότι εάν ο οργανισμός τους ήταν πιο επικεντρωμένος στον σκοπό, θα ήταν πιο επιτυχημένος.

Αλλά υπάρχει ένα μέρος όπου τα χρήματα και ο αλτρουισμός δεν σμίγουν, και αυτό είναι η συνέντευξη για δουλειά. Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι οι υποψήφιοι για εργασία είναι πρόθυμοι να δεχτούν μικρότερες αμοιβές σε αντάλλαγμα με αυτό που θεωρούν ότι έχει νόημα – ας πούμε, σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Μα γιατί? Και τι θα συμβεί αν κάθε οργανισμός ισχυριστεί ότι έχει κάποιο θετικό κοινωνικό αντίκτυπο;

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive