Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, καθώς δεν μπόρεσαν να αποδεσμευτούν από τις ανησυχίες που προκάλεσε ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους στις ΗΠΑ, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος στάσης πληρωμών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,1%, με τον κλάδο των ταξιδιών να κερδίζει 0,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 7.773 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,29% στις 16.227 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,21% στις 7.476 μονάδες.

Με το βλέμμα στο δίδυμο Μπάιντεν – Μακάρθι η Wall Street

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η Ryanair κέρδισε 2,2%, καθώς κατέγραψε κέρδη σχεδόν ρεκόρ στο έτος έως το τέλος Μαρτίου, με την ιρλανδική αεροπορική εταιρεία να δηλώνει ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξη ότι τα κέρδη θα αυξηθούν τους επόμενους 12 μήνες, με τη θερινή ζήτηση να είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

Η μετοχή της NatWest Group σημείωσε άνοδο 0,6% αφού η βρετανική τράπεζα που υποστηρίζεται από το κράτος ανακοίνωσε σχέδια για την εξαγορά μετοχών της αξίας 1,3 δισ. λιρών, μειώνοντας το ποσοστό της κυβέρνησης στο 38,69% από περίπου 31,4%.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ, καθώς η χώρα πλησιάζει σε πιθανή χρεοκοπία, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι να έχουν προγραμματισμένη συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

Την Κυριακή, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνουν «δύσκολες επιλογές» σχετικά με το ποιοι λογαριασμοί θα μείνουν απλήρωτοι εάν δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους και επιβεβαίωσε την προειδοποίησή της ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να χρεοκοπήσουν ήδη από την 1η Ιουνίου.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, η κατασκευαστική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Μάρτιο μειώθηκε κατά 2,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό ήταν μειωμένο κατά 1,9%. Σε ετήσια βάση, η κατασκευαστική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 1,5% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,2% στην Ένωση.

Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, οι οικοδομικές κατασκευές μειώθηκαν κατά 2,4%, ενώ οι κατασκευές τεχνικών έργων διολίσθησαν κατά 2,3% στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας πτώση κατά 1,8% και 2,3% στην ΕΕ αντίστοιχα. Τον Μάρτιο, η ετήσια παραγωγή κατασκευών μειώθηκε περισσότερο στη Σλοβακία, με πτώση 10,3%, ακολουθούμενη από την Ουγγαρία με πτώση 9,8% και την Τσεχία με μείωση 6,1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές