Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες σήμερα, με πολλούς επενδυτές να προσπαθούν να αναπροσαρμόσουν τις θέσεις τους εν αναμονή της κρίσιμης συνάντησης Biden – McCarthy με στόχο μια συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, μόλις λίγες ημέρες πριν το «ταμείο» του αμερικανικού Δημοσίου αδειάσει εντελώς…

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,42% στις 33.286 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,02% στις 4.192 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,50% στις 12.720 μονάδες.

«Αποσκίρτησε» ο FTSE 100 από την ευρωπαϊκή πτώση

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, η PacWest Bancorp αυξήθηκε κατά 14%, μετά την είδηση ότι πούλησε δάνεια από τον κατασκευαστικό κλάδο αξίας περίπου 2,6 δισ. δολαρίων σε θυγατρική της Kennedy-Wilson Holdings.

Κέρδη 3% και για τη Pfizer, μετά από μελέτη που αξιολογήθηκε από ομότιμους, η οποία έδειξε ότι ένα δια του στόματος χορηγούμενο φάρμακο της για την απώλεια βάρους παρουσίασε παρόμοια και ταχύτερα αποτελέσματα από το Ozempic της ανταγωνιστικής Novo Nordisk.

Η συνάντηση για το όριο του χρέους

Πάντως η Wall Street ανέμενε σήμερα τη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Joe Biden και του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy, προκειμένου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το ποιες υποχωρήσεις πρέπει να κάνει ο Λευκός Οίκος προκειμένου να πάρει την έγκριση του Κογκρέσου για την αύξηση του ορίου χρέους. Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κηρύξουν στάση πληρωμών για το χρέος τους ήδη από την 1η Ιουνίου.

Παρόλα αυτά, η αγορά διατηρεί την αισιοδοξία της ακόμη και μπροστά σε μια πιθανή χρεοκοπία και τον επίμονο πληθωρισμό. Η στρατηγικός αναλυτής της Bank of America, Savita Subramanian, ανέβασε την Κυριακή τον στόχο της για το τέλος του έτους για τον S&P 500 στις 4.300 από 4.000 μονάδες, λέγοντας ότι η εστίαση των εταιρειών στην αποτελεσματικότητα θα καταστήσει τα κέρδη πιο σταθερά και ότι οι μετοχές δεν είναι υπερτιμημένες.

«Οι τρέχουσες αποτιμήσεις δεν είναι χαμηλές, αλλά σπάνια είναι χαμηλές κατά τη διάρκεια μείωσης των κερδών. Με βάση τα κυκλικά προσαρμοσμένα κέρδη, οι αποτιμήσεις συνηγορούν για αποδόσεις 5% ετησίως για τον S&P 500 κατά την επόμενη δεκαετία», δήλωσε η Subramanian.

Τα επιτόκια

Πάντως, εκτός των παραπάνω, οι αναλυτές έχουν αρχίσει να μεταπίζουν την περίοδο που εκτιμούν ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια ενώ έχουν αναθεώρησει προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό και την δυναμική της αγοράς εργασίας. Οι οικονομολόγοι, που συμμετείχαν στην έρευνα της Εθνικής Ένωσης για την Οικονομία των Επιχειρήσεων, πιστεύουν πλέον ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία συζητά αν θα πρέπει να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια, θα μειώσει επιτόκιο πολιτικής της το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Τον Φεβρουάριο, οι ερωτηθέντες στην έρευνα εκτιμούσαν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τους τελευταίους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, ενώ διατήρησαν την άποψή τους για το ανώτατο επίπεδο του βασικού επιτοκίου μίας ημέρας της Fed, το οποίο συμφωνεί με το τρέχον εύρος στόχων της κεντρικής τράπεζας μεταξύ 5% και 5,25%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street