Αναμνήσεις από το 2021 ξύπνησε η προσάραξη ενός πλοίου μεταφοράς χύδην φορτίου στη νότια είσοδο της Διώρυγας του Σουέζ, στις 04:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.

Διώρυγα του Σουέζ: Ατύχημα με σύγκρουση πλοίων στο κανάλι

Πρόκειται για το μήκους 190 μέτρων Xin Hai Tong 23, σημαίας Χονγκ Κονγκ, το οποίο αποκολλήθηκε σχεδόν 4 ώρες αργότερα, στις 07:40.

Σε ανακοίνωσή της η αρχή διαχείρισης της διώρυγας ανέφερε ότι ενημερώθηκε για δυσλειτουργία της μηχανής και ανέπτυξε ρυμουλκά για την επιτυχή επαναπλεύση του πλοίου. Η διαδικασία καθυστέρησε για λίγο λόγω της βλάβης σε βαρούλκο του πλοίου. Το Xin Hai Tong 23 οδηγήθηκε προς τη νότια έξοδο της Διώρυγας, με την αρχή διαχείρισης του συγκοινωνιακού κόμβου να ενημερώνει ότι «η ναυτιλιακή δραστηριότητα και στις δύο κατευθύνσεις θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ρυμούλκησης, ως προληπτικό μέτρο».

Το πλοίο προερχόταν από το λιμάνι της Ντούμπα στη Σαουδική Αραβία. Ανήκει στην Xiang B12 HK International Ship Lease, ενώ το διαχειρίζεται η Tosco Keymax International Ship Management.

Το Evergiven

Καθώς το 12% περίπου του παγκόσμιου εμπορίου διακινείται μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, της συντομότερης ναυτιλιακής οδού μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, οποιοσδήποτε αποκλεισμός της  θαλάσσιας αρτηρίας μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία.

Αυτό συνέβη το 2021, όταν ισχυροί άνεμοι οδήγησαν το τεράστιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given να προσαράξει στις αμμώδεις όχθες της Διώρυγας, καθιστώντας την αρτηρία μη προσπελάσιμη για έξι ημέρες.

Πέρυσι, επιστρατεύτηκαν ρυμουλκά για να απομακρύνουν ένα πετρελαιοφόρο που έμεινε για λίγο ακυβέρνητο στη Διώρυγα λόγω τεχνικής βλάβης στο πηδάλιό του. Πριν δύο μήνες, τον Μάρτιο, μια βλάβη σε ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων δημιούργησε καθυστερήσεις, χωρίς όμως να προκληθούν σοβαρότερες διαταραχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία