Τοπικοί πολιτικοί και φιλανθρωπικές οργανώσεις στη Γαλλία έχουν εκφράσει ανησυχίες για ένα σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης να ασκεί πίεση σε χιλιάδες άστεγους και αιτούντες άσυλο να εγκαταλείψουν την περιοχή του Παρισιού πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου έτους και να μετακομίσουν σε άλλες περιοχές της χώρας για να ελευθερώσουν καταλύματα στην πρωτεύουσα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Agence France-Presse ανέφερε ότι από τα μέσα Μαρτίου, η κυβέρνηση ζήτησε από τους τοπικούς νομάρχες να δημιουργήσουν προσωρινά κέντρα υποδοχής σε κάθε γαλλική περιοχή εκτός από τη βόρεια και την Κορσική, τα οποία θα απελευθερώνουν χώρο σε ξενοδοχεία που χρησιμοποιούνται συνήθως ως κέντρα φιλοξενίας έκτακτης ανάγκης σε και γύρω από το Παρίσι.

Ολυμπιακοί Αγώνες: «Αστακός» το Παρίσι – Φόβοι για επιθέσεις με drones

Ο υπουργός στέγασης, Olivier Klein, είπε στο κοινοβούλιο αυτό το μήνα ότι πολλά ξενοδοχεία δεν ήθελαν να χρησιμεύσουν ως καταλύματα έκτακτης ανάγκης για άστεγους ή αιτούντες άσυλο αυτό το φθινόπωρο, επειδή περίμεναν μια εισροή επισκεπτών κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου ράγκμπι, και το ίδιο ισχύει και για το επόμενο τους καλοκαιρινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Maud Gatel, κεντρώος βουλευτής από το κόμμα MoDem, είπε ότι 5.000 κρεβάτια σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης θα χαθούν, σύμφωνα με τον Guardian.

Υπό άθλιες συνθήκες

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι άστεγοι που εγκατέλειψαν οικειοθελώς το Παρίσι ή τις γύρω περιοχές θα στεγάζονταν για τρεις εβδομάδες στα προσωρινά περιφερειακά κέντρα υποδοχής, τα οποία θα πληρώνονται από το κράτος, πριν οδηγηθούν σε καταλύματα στην ίδια περιοχή που κάλυπτε τις ανάγκες τους.

Η Μπρουζ, μια πόλη 18.000 κατοίκων κοντά στη Ρεν στη Βρετάνη, έχει οριστεί να στεγάσει ένα από τα κέντρα υποδοχής. Έχει προγραμματιστεί να δέχεται 50 άτομα κάθε τρεις εβδομάδες από τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, ο δήμαρχος του, Philippe Salmon, δήλωσε ότι δεν είναι υπέρ της δημιουργίας του κέντρου εκεί, σε συνθήκες «ακατάλληλες», όπως είπε.

Ο Σάλμον επέκρινε την κατάσταση της περιοχής όπου επρόκειτο να βρίσκεται το κέντρο, που είχε περιγραφεί ως «έρημη» κοντά στις γραμμές του τρένου. «Το έδαφος είναι μολυσμένο από βαρέα μέταλλα και βενζίνη. Για εμάς, αυτές δεν είναι αξιοπρεπείς συνθήκες για να στεγαστούν οι άνθρωποι», είπε. Ο Salmon ήθελε να μάθει πώς θα αντιμετωπίσει το κράτος οποιαδήποτε πιθανή ένταση.

Μετά τον Yannick Morez, ο δήμαρχος του Saint-Brevin-les-Pins, μια παραθαλάσσια πόλη στη δυτική Γαλλία, παραιτήθηκε αυτόν τον μήνα μετά τις απειλές για θάνατο και μια εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του.

Η Anne Hidalgo, δήμαρχος του Παρισιού, δήλωσε: «Δεν υπάρχει απολύτως θέμα να κυνηγήσουμε κανέναν από το Παρίσι. Κανένα. Κανείς δεν θα αναγκαστεί να φύγει, κανείς δεν θα υποχρεωθεί να πάει στην άλλη άκρη της Γαλλίας.

Μακροχρόνιο πρόβλημα

Είπε ότι ήταν ένα μακροχρόνιο πρόβλημα «εντελώς άσχετο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες» και ζητούσε από την κυβέρνηση να καταστρώσει ένα σχέδιο εδώ και χρόνια.

«Το Παρίσι θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του, αλλά εναπόκειται στο κράτος να το λύσει αυτό. Για χρόνια ζήτησα από την κυβέρνηση να καταστρώσει ένα σχέδιο και δεν το έκαναν».

Ο Hidalgo είπε ότι ο Rémi Ferraud, γερουσιαστής και πρώην δήμαρχος του 10ου διαμερίσματος στο βόρειο Παρίσι, όπου πολλοί μετανάστες συγκεντρώνονται γύρω από τον Gare du Nord, σχεδίαζε να υποβάλει ένα σχέδιο νόμου στα τέλη Ιουνίου που ζητά ένα εθνικό σχέδιο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Το Δημαρχείο λέει ότι υπάρχουν 150.000 άτομα σε προσωρινά καταλύματα στην περιοχή του Παρισιού, Île-de-France.

Η δημιουργία κέντρων υποδοχής και η εύρεση στέγης αστέγων και μεταναστών έξω από το Παρίσι ήταν μια λύση, αλλά έπρεπε να οργανωθεί σωστά και χρειαζόταν κρατική υποστήριξη για τις τοπικές αρχές και τους άστεγους που μετεγκαταστάθηκαν πρόθυμα στις περιοχές τους.

Η ακροδεξιά ρητορική

Η Hidalgo είπε ότι η αποτυχία του κράτους να αντιμετωπίσει το πρόβλημα είχε δημιουργήσει μια «χαοτική κατάσταση» που τροφοδοτούσε την ακροδεξιά ρητορική.

Ο Emmanuel Grégoire, αντιδήμαρχος του Παρισιού αρμόδιος για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, δήλωσε: «Η στέγαση των αστέγων και των μεταναστών ανήκει στο κράτος. Κάνουμε περισσότερα από το καθήκον μας και έχουμε ανοίξει χώρους που προσφέρουν επείγουσα στέγαση για άτομα που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και αποτελούν ευθύνη μας, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών με μικρά παιδιά, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας και δεν είναι δουλειά μας».

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι σωστό να υπονοούμε ότι θα υπάρξει μαζική απέλαση ανθρώπων από το Παρίσι».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Βαγγέλης Μαρινάκης: Να έχεις το πνεύμα του νικητή κάθε στιγμή, να μην ξεχνάς τις ρίζες σου, να μην παραιτείσαι ποτέ
Business of Sport |

Βαγγέλης Μαρινάκης: Να έχεις το πνεύμα του νικητή κάθε στιγμή, να μην ξεχνάς τις ρίζες σου, να μην παραιτείσαι ποτέ

Οι Αγγλοι υποκλίνονται στον «Βασιλιά του Πειραιά», στον ηγέτη της Νότιγχαμ Φόρεστ με το διεθνώς αναγνωρισμένο Sky Sports, να αφιερώνει ντοκιμαντέρ και αμέτρητους επαίνους. «Meeting Marinakis»: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη γεμάτη πάθος, όραμα, αλήθεια και ανθρωπιά.