Man to man

Σκληρή μάχη στο «κέντρο του γηπέδου» δίνεται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας, η οποία επιχειρεί αντεπίθεση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για να απομακρύνει τα θέματα υγείας – που αναδείχθηκαν με τρεις νεκρούς στη διάρκεια των τελευταίων ημερών! – και να αναδείξει το … μειονοτικό!

 Ροζ

Στον χάρτη της Ελλάδας, την βραδιά των εκλογών της 21η Μαΐου, ο μόνος νομός με ροζ χρώμα ήταν της Ροδόπης – όλος ο άλλος ήταν μπλε. Ενας ροζ «καρυδότσουφλο» σε μία απέραντη μπλε θάλασσα. Τι είχε συμβεί;

Μετωπική

Η μουσουλμανική μειονότητα του θρακικού νομού είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Και ξαφνικά άνοιξαν οι «ασκοί του Αιόλου»! Η Νέα Δημοκρατία εκστράτευσε πάνοπλη, προχωρώντας σε μετωπική επίθεση απέναντι στην Κουμουνδούρου και κάνοντας ευθέως λόγο για για την εμπλοκή του τουρκικού προξενείου στην εκλογική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Η κυρία Ντ. Μπακογιάννη

Μάλιστα επιστρατεύτηκε και η ίδια η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έχοντας ιστορικά καλές σχέσεις με την μειονότητα – να θυμίσω ότι οι «μπάρες» έπεσαν επί κυβερνήσεων πατρός Μητσοτάκη –  προσπάθησε να πείσει – παντίω τρόπω – τους μειονοτικούς ψηφοφόρους να … διορθώσουν το λάθος τους την 25η Ιουνίου.

Σκληρά

Και ο κ. Αλέξης Τσίπρας – όπως είναι φυσικό κι επόμενο – «ανέβηκε στα κεραμύδια». Η ρητορική που χρησιμοποίησε μπορεί να ξεφεύγει από τα όρια ενός σκληρού – αλλά ευπρεπούς – προεκλογικού αγώνα, αλλά είναι ένδειξη πως η μάχη δίνεται «σώμα με σώμα». Η αποστολή της κυρίας Μπακογιάννη θα είναι επιτυχής; Δεν αποκλείεται!

Εξακομματική

Όμως  το πρόβλημα δεν είναι μία «φούχτα» ψηφοφόροι της Ροδόπης, όταν όλες οι προγνώσεις «βλέπουν» τη Νέα Δημοκρατία στο +41%. Η περιοδεία του προέδρου του κόμματος – και εν αναμονή πρωθυπουργού – κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βόρειο Ελλάδα έχει έναν αποκλειστικό στόχο και σ΄αυτόν εντάσσεται και η «επιχείρηση Ροδόπη» να μην είναι επτακομματική η επόμενη Βουλή.

Ελληνική Λύση

Δηλαδή αν είναι δυνατόν η «Ελληνική Λύση» του κ. Κυριάκου Βελόπουλου να βρεθεί εκτός Βουλής – διότι εμφανίζεται και δημοσκοπικά πιο ανθεκτική η «Νίκη» του κ. Δημήτρη Νατσιού, η οποία όπως ανακοίνωσε αύξησε τον αριθμό των υποψηφίων της σε 290 ανά την Ελλάδα.

Επιδιώξεις

Στην προκειμένη περίπτωση επιδίωξη είναι η νέα Βουλή να είναι εξακομματική και με «πλούσιο» αριθμό εδρών του κυβερνώντος κόμματος. Η ρητορική, λοιπόν, αυτών των ημερών του κ. Μητσοτάκη εξυπηρετεί αυτόν στόχο. Θα τον πετύχει; Δεν γνωρίζω….

Αδύναμος κρίκος

Φαίνεται όμως πως η πίεση που ασκείται στην «Ελληνική Λύση» είναι μεγάλη, σε σημείο που την αναδεικνύουν στο αδύναμο κρίκο της ακροδεξιάς!

«Σπαρτιάτες»

Ομως θα φανεί στις επόμενες δημοσκοπήσεις και μία ίσως ασφαλής ένδειξη θα είναι το ποσοστό των … «Σπαρτιατών»! Διότι όπως είναι γνωστό ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης στηρίζει «με χέρια και με πόδια» τον εν λόγω συνδυασμό. Μετά πάθους! Ο οποίος βέβαια – συνδυασμός – διαθέτει 60 υποψηφίους σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες – έναν σε κάθε μία, εκτός της Β΄Θεσσαλονίκης, όπου έχει τρεις υποψηφίους.

 Δημοσκοπήσεις

Αν εμφανιστεί δημοσκοπικά στη διάρκειας των επόμενων ημερών η καταγραφή του, είναι βέβαιο ότι από κάπου αυτοί οι – δυνάμει – ψηφοφόροι θα λείψουν. Από που; Και να μην το ξεχάσω, αυξάνεται ο αριθμός των φίλων στη σελίδα του νεότευκτου κόμματος στο facebook στη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Οχι με «τρελούς» ρυθμούς, αλλά αυξάνονται!

Αναταράξεις

Ισως όμως να μην «πληγούν» μόνο οι ακροδεξιοί σχηματισμοί, αλλά και η «Πλεύση Ελευθερίας» της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου! Η οποία αντιμετωπίζει μία σοβαρή αναταραχή στους συνδυασμούς των υποψηφίων της, αφού εξοβέλισε από τις πρώτες θέσεις τεσσάρων εκλογικών περιφερειών τις πρώτες σε ψήφους υποψήφιες της για να τοποθετήσεις ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης. Θα έχει ενδιαφέρον ο αριθμός των ψήφων και τα ποσοστά που θα λάβει η «Πλεύση Ελευθερίας» στις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες….

Οι ΑΠΕ

Ραγδαία είναι η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Και είναι εντυπωσιακά τα στοιχεία της μεγάλης διείσδυσης τους στο σύνολο των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, το 2022 η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά) ήταν στο 43% του συνολικού ενεργειακού μίγματος. Αν προσθέσουμε και τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς τότε οι καθαρές μορφές ενέργειας αντιστοιχούν στο 58%.

Το 2015 οι ΑΠΕ ήταν μόλις το 25% και μαζί με τα νερά ανέρχονταν στο 42%.

Το ρεκόρ

Η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ έχει ως αποτέλεσμα να καταρρίπτουν διαρκώς ρεκόρ ως προς το μέγεθος της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν για την κάλυψη των αναγκών ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ο ΑΔΜΗΕ έκανε, λοιπόν, γνωστό ένα νέο ιστορικό ρεκόρ που σημείωσαν οι ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα. Τον Μάιο συμμετείχαν με 48% στο ενεργειακό μίγμα με τον λιγνίτη να αγγίζει μόλις το 5%.

Μάλιστα, για 21 ώρες τον περασμένο μήνα η χώρα έτρεχε με ΑΠΕ σε ποσοστά άνω του 90%.

Στις 6 και 7 Μαΐου για 7 ώρες η συνολική ζήτηση ρεύματος καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από την πράσινη ηλεκτροπαραγωγή.

Η ζήτηση για όλο τον Μάιο ανήλθε σε 3.647 GWh, ενώ το 54% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούμε προήλθε από καθαρές πηγές, δηλαδή αέρα, ήλιο και νερό.

 Εξωπραγματικά

Η δίψα για έργα ΑΠΕ στη χώρα μας είναι τεράστια.

Αρκεί να αναφέρει κανείς ότι τον Μάιο οι Βεβαιώσεις Παραγωγού που εξέδωσε η ΡΑΑΕΥ ανέρχονται σε 5,633, συνολικής ισχύος 99,512 MW. Δηλαδή 100 GW.

Φυσικά αυτό το μέγεθος δεν μπορεί να εγκατασταθεί. Για να γίνει αντιληπτό η συνολική εγκατεστημένη ισχύς (ΑΠΕ και θερμικές μονάδες) που διαθέτει σήμερα χώρα είναι περίπου στα 21 GW, ενώ το 2030 η πρόβλεψη είναι για περίπου 36,1 GW.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories