
«Είμαστε μία κοινωνία που κυνηγάει την εργασία, επειδή δεν μπορούμε να λύσουμε προβλήματα της μαύρης εργασίας», σημείωσε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Bespoke SGA Holdings, συμφωνώντας με τον Αριστοτέλη Παντελιάδη, CEO της Metro ΑΕΒΕ, ότι «πρέπει να φέρουμε ανθρώπους από το εξωτερικό» εφόσον «δεν φθάνουν οι Έλληνες».
Οι δύο επιχειρηματίες, οι οποίοι συμμετείχαν σε συζήτηση για την ηγεσία στο πλαίσιο του 15ου συνεδρίου του ECR Hellas, αναφέρθηκαν εκτενώς στα προβλήματα έλλειψης εργαζομένων καθώς και στο τι περιμένει το ελληνικό επιχειρείν από τη νέα κυβέρνηση.
Στο θέμα του ανθρώπινου δυναμικού ο κος Θεοδωρόπουλος επεσήμανε ότι «δημιουργούμε ως χώρα αντικίνητρα στην εργασία. Ένας άνθρωπος που βγαίνει στη σύνταξη και θέλει να ξαναδουλέψει, του λέμε ότι θα κόψουμε ένα μέρος από τη σύνταξη, τη στιγμή που θα πληρώσει κοινωνική ασφάλιση και φόρο εισοδήματος. Και αντί να του δώσουμε κίνητρα, λέμε θα του κόψουμε τη σύνταξη γιατί δούλεψε».
Αντικίνητρο θεωρεί ο κος Θεοδωρόπουλος και την επαναφορά των τριετιών, όπως και το ότι όλη η νομοθεσία προστατεύει τον εργαζόμενο.
«Υπάρχουν και άλλα ανοιχτά θέματα όπως η επαναφορά των τριετιών όταν η ανεργία υποχωρήσει κάτω του 10% για ένα χρόνο και άλλες πρακτικές που ακολουθούνταν πριν τα μνημόνια που κατά τη γνώμη μου μπορεί να είναι καταστροφικές. Όλη η νομοθεσία είναι διαμορφωμένη στο να προστατεύει τον εργαζόμενο. Μόνο που τα δεδομένα έχουν αλλάξει, είναι πλέον δύσκολο να βρεθούν εργαζόμενοι. Το 33% έχει αλλάξει δουλειά το πρώτο τετράμηνο. Οι εργαζόμενοι δεν χρειάζονται πια προστασία», σημείωσε ο κος Θεοδωρόπουλος.
Περισσότερες υπερωρίες
Στο στόχαστρο του πολυσχιδούς επιχειρηματία μπήκε και η εποχική εργασία, προτείνοντας μεγαλύτερη ευελιξία.
Σύμφωνα με τον Θεοδωρόπουλο, η νομοθεσία σήμερα δεν λαμβάνει υπόψη πως ένα νέος εργαζόμενος που πάει να δουλέψει σε ένα νησί δεν πάει για να δουλέψει οκτάωρο. «Δεν λέω να πάμε στις 200 ώρες εργασίας, αλλά μια επιχείρηση δεν μπορεί να είναι εγκλωβισμένη στις 120 ώρες νόμιμης υπερωρίας τον χρόνο».
Χρειάζονται κίνητρα
Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο κ. Παντελιάδης σημείωσε πως για να λυθεί το πρόβλημα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού θα πρέπει να γίνουν κινήσεις από τις επιχειρήσεις για να γίνουν πιο ελκυστικές στους εργαζομένους αλλά χρειάζονται και θεσμικές παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα παροχή κινήτρων για συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, που στη χώρα μας είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, καθώς μόλις το 49% εργάζεται κανονικά.
Αναφέρθηκε και στην ανάγκη οργανωμένης πρόσκλησης στο εξωτερικό για την προσέλκυση ξένων εργαζομένων. «Πρέπει να έρθει μια ένεση ανθρώπινου δυναμικού από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Οργανωμένα και με προστασία», σημείωσε ο κ. Παντελιάδης.
Τι ζητούν οι επιχειρηματίες από την επόμενη κυβέρνηση
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που θα πρέπει να εξετάσει κατά προτεραιότητα η επόμενη κυβέρνηση ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε πως «τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου έδειξαν ότι η ελληνική κοινωνία θέλει να προχωρήσει μπροστά και να αφήσει πίσω της, τις αγκυλώσεις του παρελθόντος», ενώ τόνισε ότι το «το επόμενο 18μήνο είναι σημαντικό και μπορούν να λυθούν χρόνια ζητήματα».
Πέρα από τα εργασιακά, ο γνωστός επιχειρηματίας αναφέρθηκε στα θέματα απονομής δικαιοσύνης και την διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
«Δεν γίνεται 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι να είναι κάτω απ’ τη φορολογική βάση. Αυτή τη στιγμή λειτουργούμε με ΦΠΑ στα ύψη λόγω της φοροδιαφυγής. Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τη νομοθεσία την εργασιακή και τη φορολογική», σημείωσε.
Σχετικά με το θέμα της ενέργειας, τόνισε ότι η βιομηχανία αναμένει απ’ την Ευρώπη περισσότερα. «Έχουμε χάσει ανταγωνιστικότητα από κάθε τρίτη χώρα. Όλοι σκέφτονται να πάνε στις ΗΠΑ».
Διακριτική η κυβέρνηση με την αγορά
Ο κος Παντελιάδης είπε πως ειδικά σε ότι αφορά την λειτουργία της αγοράς θα πρέπει οι κυβερνητικοί λειτουργοί να μην παρεμβαίνουν, όπως αναγκαστικά έγινε τα προηγούμενα χρόνια λόγω των ειδικών συνθηκών.
«Αν μπαίνουμε σε μια πιο ομαλή και πιο ισορροπημένη κατάσταση θα περίμενα μια πολύ λιγότερο παρεμβατική πολιτική γιατί καλώς εχόντων των πραγμάτων δεν υπάρχει λόγος για πολλές παρεμβάσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο