Ημέρα με την ημέρα το θερμόμετρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης ανεβαίνει όλο και περισσότερο. Επίδικο αυτών των ημερών είναι το μειονοτικό. Οι καταγγελίες από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας είναι συνεχείς, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το αναβάθμισε – θεσμικά τουλάχιστον – το «παιχνίδι», προσφεύγοντας ο πρόεδρος του κ. Αλέξης Τσίπρας στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό κ. Ιωάννη Σαρμά και καταγγέλλοντας την ΕΥΠ.
Κερδίζει
Ομως ενώ ο κ. Τσίπρας παίζει «εκ του ασφαλούς» και δεν φαίνεται να χάνει, διότι όπως μου έλεγαν από την Κουμουνδούρου οι καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας δεν έχουν επίδραση στο εκλογικό σώμα που απέμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όμως η Πειραιώς κερδίζει! Πως συμβαίνει αυτό;
Στρατηγική
Είναι πολύ απλό η αξιοποίηση του μειονοτικού αποτελεί μέρος της ευρύτερης προεκλογικής στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας, η οποία επιδιώκει να πιέσει, όσο είναι δυνατόν, τα δύο κόμματα στα δεξιά της, την Ελληνική Λύση» του κ. Κυριάκου Βελόπουλου και τη «Νίκη» του κ. Δημήτρη Νατσιού. Η συγκεκριμένη, λοιπόν, ρητορική εξυπηρετεί αυτό τον σκοπό. Θα επιτύχει; Δεν το γνωρίζω.
«Σπαρτιάτες»
Βέβαια στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να βοηθήσει και ο … κ. Ηλίας Κασιδιάρης. Τίνι τρόπω; Με την αμέριστη στήριξη που παρέχει στους … «Σπαρτιάτες». Βέβαια το μέγεθος της στήριξης θα φανεί στις επόμενες δημοσκοπήσεις. Ο ίδιος πάντως συνεχίζει να «τουιτάρει» σαλπίσματα νίκης!
«Κομμένοι»
Τα πράγματα όμως δεν φαίνεται να πηγαίνουν κατ΄ευχήν στην «Πλεύση Ελευθερίας» της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου. Δεν λένε να κοπάσουν οι αντιδράσεις των «κομμένων» από τα ψηφοδέλτια – και η ίδια αρχίζει να απειλεί με «νομικά μέσα»! Δεν είναι καλό σημάδι αυτό….
Και στη «Νίκη»
Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και στη «Νίκη» – για μετακινήσεις υποψηφίων στα ψηφοδέλτια του κόμματος – πολύ περιορισμένες και σε άλλο επίπεδο. Οπως επί παραδείγματι της κυρίας Βασιλικής Ζιάκα, η οποία βγήκε πρώτη στην εκλογική περιφέρεια της Λάρισας και αποκαθηλώθηκε προς χάριν του αντιπροέδρου του κόμματος – ο οποίος δεν σημείωσε καλό σκόρ στην Κόρινθο. Κι η υποψήφια αφού ψέλισε μία διαμαρτυρία στη σελίδα της στο Facebook, κατέληξε γράφοντας «να σας παρακαλέσω και να ζητήσω την προσευχή και την νηστεία σας, ως δύο πράξεις πίστεως, έτσι ώστε να ελκύσουμε την Χάρη και το Έλεος του Αγίου Τριαδικού Θεού για να δώσει λύση για την Ελλάδα μας». Κι ούτε γάτα ούτε ζημιά!
«Τα ρέστα τους»
Πάντως στην Κουμουνδούρου φαίνεται «να παίζουν τα ρέστα τους». Εχουν σηκώσει ψηλά τους τόνους απέναντι στη Νέα Δημοκρατία σε όλο το εύρος του προγράμματος της, «σκληραίνουν» την ψήφο τους – πας μη ων μεθ΄ημών, καθ΄ημών – και οργώνουν την Ελλάδα.
Αποχή
Επίσης έχουν «βάλει στο μάτι» το μέρος της αποχής που στις προηγούμενες εκλογές προήλθε από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ – σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Μαυρή ανέρχεται στους 140.000 ψηφοφόρους. Ελπίζουν ότι τουλάχιστον ένα μέρος απ΄αυτούς να τους επαναπατρίσουν. Και φαίνεται πως αυτή η τακτική έχει αποτέλεσμα. Ετσι τουλάχιστον ισχυρίζονται.
Μικρό καλάθι
Στη χειρότερη περίπτωση θα μείνουν στο αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου και δεν αποκλείουν να κερδίσουν και μία – δύο μονάδες ακόμη. Ετσι λένε! Βέβαια 12 ημέρες προεκλογικό διάστημα είναι πάρα πολύ μεγάλο, μπορούν να συμβούν πολλά πράγματα – ας μην ξεχνάμε ότι η «γκέλα» του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου συνέβη τις τελευταίες ημέρες πριν από την 21η Μαΐου. Το ξέρουν, γι΄αυτό και κρατούν μικρό καλάθι….
———————————————————————–
Οι 21 που είναι … 20!
Πρώτη η στήλη σας είχε ενημερώσει για την εκλογική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που αποτελείται από 21 άτομα άλλα ουσιαστικά είναι 20. Διότι ο Γιώργος Χουλιαράκης, πρώην υπουργός και νυν σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος, μπορεί τυπικά να βρίσκεται στους 21 αλλά δεν έχει καμία εμπλοκή με τον προεκλογικό αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ. Και πώς θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικα, αφού άλλωστε είναι σύμβουλος του κ. Γιάννη Στουρνάρα;
Η αβλεψία και η συγγνώμη
Σας αποκαλύπτω όμως τι έχει συμβεί. Ποιο είναι το παρασκήνιο και πως ο κ. Χουλιαράκης εντάχθηκε στην εκλογική επιτροπή των 20 στελεχών. Ποιος τον έβαλε και γιατί. Όπως έμαθα ο πρώην υπουργός μπήκε στην εκλογική επιτροπή χωρίς να τον ρωτήσει κανείς!
Κάποιοι στην Κουμουνδούρου θεώρησαν λογικό ότι μπορεί να τον βάλουν και δεν έκαναν καν τον κόπο να του τηλεφωνήσουν. Διότι αν του τηλεφωνούσαν θα μάθαιναν ότι υπάρχει ασυμβίβαστο.
Τι έγινε στη συνέχεια; Ο κ. Αλέξης Τσίπρας κατάλαβε την γκάφα, που έγινε, και πήρε τηλέφωνο τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρα, για να του ζητήσει συγγνώμη για την αβλεψία κάποιων συνεργατών του.
Και, έτσι, το θέμα θεωρήθηκε λήξαν με τον άμεσα ενδιαφερόμενο να μην συμμετέχει, βεβαίως σε καμία δραστηριότητα του κόμματος. Τέλος καλό; Μπορεί….
—————————————————————————
Κόκκινο πανί
Επανέρχομαι στον κ. Σπύρο Πνευματικό, τον γιατρό και υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας στην Εύβοια, που πλέον είναι εκτός από πρώην βουλευτής και πρώην πολιτευτής, αφού μας ενημέρωσε ότι είναι καλός ένας … Καιάδας για τους καρκινοπαθείς!
Μαθαίνω, λοιπόν, από την Εύβοια ότι έτσι κι αλλιώς ο κ. Πνευματικός ήταν «κόκκινο πανί για τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη γιατι, μου λένε, δεν είχε πει «καλές κουβέντες» για τον πρόεδρο. Κι ο πρόεδρος το είχε μάθει. Αλλά και γιατί αποφάσισε να παίξει – όπως μου λένε επίσης – άσχημο πολιτικό παιχνίδι με «χτυπήματα κάτω από τη μέση» στους συνυποψηφίους του.
Ετσι, λένε, «ο Πνευματικός με τη συμπεριφορά του απλά έσκαψε το λάκκο για άλλους για να πέσει ο ίδιος μέσα». Μάλλον έχουν δίκιο….
—————————————————————————
Κρίσιμο
Κρίσιμο θα είναι το επόμενο διάστημα έως τις 28 Ιουνίου για το big project των 3,5 δισ. ευρώ, το «GREGY» του ομίλου Κοπελούζου, το οποίο αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου με την Αττική, με υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 954 χλμ. Σύμφωνα με πληροφορίες μου την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο ενημέρωσης όσων επενδυτών διεκδικούν την ένταξη των έργων που αναπτύσσουν στη λίστα των ευρωπαϊκών έργων κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος (PCI/PMI), έγινε γνωστό ότι το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου υπολείπεται κατά τι της βαθμολογίας. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν πηγές των Βρυξελλών, υπάρχει περιθώριο άνω των δύο εβδομάδων, έως τα τέλη του μήνα οπότε αναμένεται να βγει η short list με τα έργα της έκτης λίστας PCI/PMI, για να γίνουν όσες διορθωτικές κινήσεις απαιτούνται.
Στις Βρυξέλλες
Έτσι, όπως μαθαίνω, εντός της επόμενης εβδομάδας η εταιρεία αναμένεται να αποστείλει φάκελο με όλα τα απαραίτητα στοιχεία και δεδομένα στην Κομισιόν προκειμένου να ενισχύσει τα επιχειρήματά της, ειδικά όσον αφορά στις θετικές επιπτώσεις του έργου στη σταθερότητα και ισορροπία του ευρωπαϊκού ηλεκτρικού δικτύου. Για τον ίδιο λόγο, κλιμάκιο του ομίλου θα βρεθεί το επόμενο διάστημα στις Βρυξέλλες. Όπως μου αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί, εξηγώντας μου ότι δεν υφίσταται ακόμη μεθοδολογία στην ΕΕ για τα Projects of Mutual Interest (PMIs), δηλαδή για έργα που αναπτύσσονται από ένα κράτος μέλος της ΕΕ και μια τρίτη χώρα, οπότε υπάρχουν «γκρίζα» σημεία στη βαθμολόγηση που μπορούν να διορθωθούν.
Η ταυτότητα
Το υποθαλάσσιο καλώδιο «GREGY» θα ενώνει ηλεκτρικά το Σαλούμ της Αιγύπτου με την Αττική και θα μεταφέρει 3.000 MW (μεγαβάτ) ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγονται από 9,6 GW (γιγαβάτ) Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που θα κατασκευαστούν στην Αίγυπτο. Το ένα τρίτο της ενέργειας θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, άλλο ένα τρίτο θα εξάγεται σε ευρωπαϊκές χώρες και με την υπόλοιπη ενέργεια θα παράγεται υδρογόνο, το οποίο επίσης θα μπορεί να εξάγεται. Τα έργα που εντάσσονται στα PCI/PMI έχουν ευνοϊκότερη αδειοδότηση και χρηματοδότηση.
——————————————————————————————
Κοιλάδα υδρογόνου
Σε φάση σχεδιασμού βρίσκεται το έργο Crete Aegean hydrogen valley και θα ακολουθήσει η αδειοδότησή του, η οποία αποτελεί ένα «στοίχημα» καθώς πρόκειται για μια από τις πρώτες επενδύσεις στον τομέα του υδρογόνου που αναπτύσσονται στην Ελλάδα, σε εμπορική κλίμακα. Ο αρχικός προϋπολογισμός της επένδυσης για τη δημιουργία «κοιλάδας υδρογόνου» στον Αθερινόλακκο της Κρήτης ανέρχεται σε 11 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Στήριξη
Το έργο έχει την υποστήριξη της Clean Hydrogen Partnership στην οποία συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προωθείται από κοινοπραξία με επικεφαλής την εταιρία Eunice και εταίρους την ιταλική πολυεθνική που αναπτύσσει συστήματα ηλεκτρόλυσης De Nora, τον κατασκευαστή κυψελών καυσίμου Ballard, την Περιφέρεια Κρήτης, τη Solmar Tours, το Πολυτεχνείο του Τορίνο, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το ερευνητικό τμήμα του ΔΕΔΔΗΕ. Μακροπρόθεσμος στόχος του έργου είναι η παραγωγή 500 τόνων υδρογόνου το χρόνο, με ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), για χρήση στις μεταφορές, στη ναυτιλία και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, για την περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής πράσινου υδρογόνου, όπως ανέφεραν χθες στελέχη της Eunice μιλώντας σε δημοσιογράφους, προϋπόθεση αποτελεί η εξασφάλιση άφθονης και φθηνής ενέργειας από ΑΠΕ συνδέοντας το έργο του υδρογόνου με δύο άλλες επενδυτικές πρωτοβουλίες του ομίλου, την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αίγυπτο (Αfrica Power Interconnector – GAP) και την κατασκευή μονάδων ΑΠΕ σε νησίδες του Αιγαίου.
Latest News
Θυμήθηκαν τον Τσίπρα, η προσεκτική ΕΚΤ, ετοιμάζεται το deal του CVC, τα «σεμινάρια» του Θεοδωρόπουλου, το ξενοδοχείο του χρηματιστή, Χριστούγεννα στο Ντίσελντορφ
Θυμήθηκαν και τα ελληνικά
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη, η σφήνα Πολίτη, «καίει» εκατ. η Hellenic Train, παρασκήνιο για Elpedison, το triple της Helleniq Energy, η άγνωστη «πληγή» του λιανεμπορίου
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη
Το βιβλίο του Πατέλη, τραπεζική υπομονή μέχρι την Κυριακή, το ράλι της Helleniq Energy, το billion της Attica Bank, ο αγοραστής του Κορασίδη, ο «θησαυρός» στους φούρνους
Λίγη θεωρία
Στην αναμονή ο Αγ. Βασίλης για το ΧΑ, τα σενάρια για τράπεζες, το timing της Νέας Υόρκης, τα χιλιόμετρα του Πιτσιλή, το δείπνο στην Ακρόπολη, «σιγή ασυρμάτου» για Elpedison
Στην αναμονή
Κυβέρνηση από το… παρελθόν, το «Άγιο Δισκοπότηρο» των long του ΧΑ, τα deals που έρχονται, τα προβλήματα του Fourlis, το «θέατρο» του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Stoli
Το όριο
Η γραμμή «Μαζινό» των αγορών, η «προσγείωση» Piccoli στην Αθήνα, το κλειστό meeting των επιχειρηματιών, το αδιέξοδο της Energean, οι Κινέζοι στο Golden Hall, οι έλεγχοι στα κρεατικά
Καμία ανησυχία (;) από το μέτωπο
Τα «στραβά μάτια» των τραπεζών, το αυτονόητο από τη Βρεττού, το στοίχημα της Θεσσαλίας, «Ενοικιάζεται» στην Κλαυθμώνος, το game της Edison, τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί στην… Κω;
Τα αυτονόητα
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, τα «βελάκια» της κυβέρνησης στις τράπεζες, το «μυαλό» του Γκούμα στην Motor Oil, οι «συμμαθητές» των επενδύσεων, η είδηση από την BofA
Δεύτερη ημέρα στο ΟΤ FORUM
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, ο gentleman Στουρνάρας, το unfair του Μητσοτάκη, το ξέσπασμα των τραπεζών και η ρελάνς Ανδρουλάκη, τα μέτωπα Θεοδωρικάκου, ο “Αθηναίος” της ΕΣΕΕ
Στο Μικρό Χρηματιστήριο