Διεθνές συνέδριο με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τη Συρία διοργανώνει την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Ένωση, με φόντο τον μεγάλο σεισμό που ισοπέδωσε προ μηνών την περιοχή της βόρειας Συρίας και νότιας Τουρκίας και επιδείνωσε την ανθρωπιστική κρίση σε μια περιοχή που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση από το 2011.

Συρία: Επιστροφή στους κόλπους του Αραβικού συνδέσμου – Εξομαλύνονται οι σχέσεις με τον Άσαντ

Τρεις οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν ότι οι ανάγκες είναι «τεράστιες» και προειδοποίησαν ότι μόνο το ένα δέκατο της αναγκαίας χρηματοδότησης έχει εξασφαλιστεί μέχρι στιγμής για τα έργα του 2023, για να βοηθηθούν οι άνθρωποι στο εσωτερικό της Συρίας και οι πρόσφυγες στην περιοχή.

«Χρειαζόμαστε πολύ μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε κοινή δήλωση των Martin Griffiths, Filippo Grandi και Achim Steiner, οι οποίοι κατευθύνουν από κοινού την υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών τη διαχείριση της κρίσης στη Συρία.

«Περισσότερη βοήθεια για τον συριακό λαό και αυτούς που τον φιλοξενούν είναι επιτακτική ανάγκη. Οι ανάγκες είναι τεράστιες», ανέφεραν.

Πάνω από 14 εκατομμύρια πρόσφυγες

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 14 εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από το 2011 και περίπου 6,8 εκατομμύρια παραμένουν εκτοπισμένοι στη χώρα τους, όπου σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Περίπου 5,5 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες ζουν στη γειτονική Τουρκία, τον Λίβανο, την Ιορδανία και το Ιράκ, καθώς και στην Αίγυπτο.

Οι επικεφαλής του ΟΗΕ δήλωσαν ότι ελπίζουν σε ένα παρόμοιο επίπεδο δεσμεύσεων με τα 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια που προσφέρθηκαν για τη Συρία και τους γείτονές της σε παρόμοια διάσκεψη πέρυσι.

Προειδοποίησαν ότι τα σχέδια του ΟΗΕ για βοήθεια ύψους 5,4 δισ. δολαρίων στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και 5,8 δισ. δολαρίων για τους Σύρους στην ευρύτερη περιοχή φέτος, υπολείπονται σε κρίσιμο βαθμό.

«Η ανθρωπιστική χρηματοδότηση για τη Συρία δεν συμβαδίζει με τις ταχέως αυξανόμενες ανάγκες», δήλωσε ο Janez Lenarcic, οικοδεσπότης της διάσκεψης και κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων.

Ο πόλεμος

Αυτό που ξεκίνησε ως ειρηνικές διαμαρτυρίες κατά της διακυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία το 2011 εξελίχθηκε σε μια πολύπλευρη σύγκρουση με εμπλοκή της Ρωσίας, του Ιράν, της Τουρκίας και άλλων χωρών. Στον πόλεμο έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 350.000 ανθρώποι.

Η Ρωσία έγειρε τελικά την ισορροπία υπέρ του Άσαντ, ο οποίος τον περασμένο μήνα έτυχε θερμής υποδοχής σε σύνοδο κορυφής αραβικών κρατών που έθεσε τέλος στην πολυετή απομόνωσή του από τους περιφερειακούς ομολόγους του.

Αλλά η Δύση αρνείται να αναγνωρίσει τον Άσαντ και ένα μεγάλο τμήμα της Συρίας παραμένει υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από την Τουρκία ανταρτών και των ριζοσπαστικών ισλαμιστικών ομάδων, καθώς και μιας υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κουρδικής πολιτοφυλακής.

Ο Λέναρτσιτς ζήτησε επίσης να επεκταθεί η ανθρωπιστική πρόσβαση από την Τουρκία στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή