Το ρεκόρ της ετήσιας αύξησης των 1.120.000 κατοίκων σημείωσε ο πληθωρισμός της Γερμανίας το 2022, όχι τόσο λόγω αύξησης των γεννήσεων, όσο λόγω της αύξησης των ουκρανών μεταναστών που διέφυγαν από τη φρίκη του πολέμου στη χώρα τους, όπως ανακοίνωσε η στατιστικής υπηρεσία της χώρας.  Πρόκειται για το μεγαλύτερο ετήσιο άλμα από την επανένωση της χώρας πριν από πάνω από τρεις δεκαετίες.

Κατάρρευση γεννήσεων: Η Ιταλία αντιμετωπίζει έναν «δημογραφικό χειμώνα»

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν από όσους γεννήθηκαν το 2022. Το πλεόνασμα των θανάτων έναντι των γεννήσεων αυξήθηκε σε 327.000.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, η Γερμανία αντιμετωπίζει μεγαλύτερη δημογραφική υστέρηση στην ανάπτυξη από οποιονδήποτε από τους δυτικούς της ομολόγους της για την επόμενη δεκαετία. Χωρίς μετανάστες που θα αναπληρώσουν τις απώλειες, θα πληρώσουν φόρους και θα εργαστούν, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κινδυνεύει να ξεμείνει από εργατικό δυναμικό για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη.

Η αύξηση του πληθυσμού της Γερμανίας κατά 1,3% σε 84,4 εκατομμύρια οφειλόταν στην απότομη άνοδο της καθαρής μετανάστευσης στα 1,46 εκατομμύρια, από 329.000 το 2021.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι 915.000 από το σύνολο των μεταναστών ήταν Ουκρανοί που έφτασαν στη χώρα, ο δεύτερος μεγαλύτερος πληθυσμός αλλοδαπών στη Γερμανία μετά τους Τούρκους που ανέρχονται σε 1,34 εκατομμύρια.

Η στατιστική υπηρεσία σημείωσε επίσης ότι ο αριθμός των ουκρανών μεταναστών που αναζήτησαν άσυλο πέρσι στη Γερμανία, ελάχιστα μικρότερος ήταν από τον μεγαλύτερο αριθμό υποδέχθηκε η Γερμανία το 2015, στην κορύφωση της τελευταίας προσφυγικής κρίσης στη χώρα, όταν υπήρξε εισροή αιτούντων άσυλο από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Τα δύο τρίτα των προσφύγων από την Ουκρανία κατέφυγαν στη Γερμανία τους τρεις πρώτους μήνες μετά τη ρωσική εισβολή, μεταξύ του Μαρτίου και του Μαΐου του 2022, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

Η Γερμανία είναι από τις χώρες που έχουν υποδεχθεί περισσότερους Ουκρανούς από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εξαίρεση την Πολωνία, στη δεύτερη μεγαλύτερη μετακίνηση προσφύγων μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από την πρώτη στιγμή, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεσμεύθηκε να στηρίξει την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί» και παράλληλα με άλλους δυτικούς συμμάχους έστειλε βοήθεια και όπλα στο Κίεβο για να αντέξει τη ρωσική επίθεση.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2022, η πλειονότητα των Ουκρανών που διέφυγαν στη Γερμανία μετά τη ρωσική εισβολή νιώθουν καλοδεχούμενοι στη χώρα και περίπου το 37% θα ήθελε να εγκατασταθεί εκεί μόνιμα ή για πολλά χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή