Να καταστρέψει το θετικό μομέντουμ που φάνηκε να δημιουργείται στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας κατάφερε, με μία δήλωσή του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Μία μόλις ημέρα μετά την επιστροφή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, από το Πεκίνο, ο Μπάιντεν επιτέθηκε στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ χαρακτηρίζοντάς τον «δικτάτορα», με την Κίνα να ανταπαντά ότι πρόκειται για παράλογα και προκλητικά σχόλια.

ΗΠΑ: Προσπαθούν να αποφύγουν μια ρήξη με την Κίνα που οι ίδιες προωθούν

Συμμετέχοντας σε φιλανθρωπική εκδήλωση στην Καλιφόρνια, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Σι Τζινπίνγκ ντράπηκε πολύ όταν το φερόμενο ως κατασκοπευτικό κινεζικό αερόστατο εξετράπη της πορείας του και πέταξε πάνω από τις ΗΠΑ, στις αρχές του τρέχοντος έτους. Η αναφορά του Αμερικανού προέδρου ήρθε λίγα μόλις 24ωρα μετά την επισήμανση του Μπλίνκεν, τη Δευτέρα, ότι αυτό το κεφάλαιο πρέπει να κλείσει.

«Ο λόγος για τον οποίο ο Σι Τζινπίνγκ αναστατώθηκε πολύ όταν κατέρριψα εκείνο το αερόστατο με δύο βαγόνια γεμάτα κατασκοπευτικό εξοπλισμό μέσα σε αυτό ήταν ότι δεν ήξερε ότι ήταν εκεί», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Αυτό είναι μεγάλη ντροπή για τους δικτάτορες (το ότι δηλαδή) δεν ήξεραν τι συνέβη», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι η Κίνα αντιμετωπίζει «πραγματικές οικονομικές δυσκολίες».

«Παράλογα και ανεύθυνα σχόλια»

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι τα σχόλια του Μπάιντεν ήταν «εξαιρετικά παράλογα» και «ανεύθυνα».

Εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια της Κίνας, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε ότι τα σχόλια του Μπάιντεν παραβίασαν σοβαρά τα γεγονότα, το διπλωματικό πρωτόκολλο και την πολιτική αξιοπρέπεια της Κίνας.

«Είναι μια ανοιχτή πολιτική πρόκληση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Ερωτηθείς για το πόσο ενήμερος ήταν ο Σι για τις κινήσεις του αερόστατου, η Μάο επανέλαβε την προηγούμενη εξήγηση της Κίνας ότι η διέλευση του αερόστατου από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ ήταν ακούσια και προκλήθηκε από περιστάσεις πέραν του ελέγχου της.

«Μεγάλο στόμα»

«Το μεγάλο στόμα του Μπάιντεν είναι ένα χαλαρό κανόνι», δήλωσε ο Wu Xinbo, διευθυντής του Κέντρου Αμερικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη.

«Η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι αυτό που τονίζει η Κίνα, οπότε τα σχόλια του Μπάιντεν είναι πολύ καταστροφικά και επιζήμια», πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά, θεωρεί ότι οι αναφορές του Αμερικανού προέδρου δεν μπορούν να αναιρέσουν εντελώς τα βήματα προόδου στις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Ο Μπάιντεν έχει συχνά ορίσει την τρέχουσα κατάσταση της παγκόσμιας πολιτικής ως μια μάχη μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας και δήλωσε ότι οι δημοκρατικά διοικούμενες χώρες θα πρέπει να δημιουργήσουν οικονομικούς δεσμούς για να εξισορροπήσουν τα αυταρχικά κράτη, τη Ρωσία και την Κίνα.

Το Πεκίνο στο παρελθόν έχει αντιδράσει σε αυτόν τον ορισμό. Ο Σι είπε στον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης τον Νοέμβριο του 2022 ότι η Κίνα έχει «δημοκρατία κινεζικού τύπου».

Ο Μπλίνκεν και ο Σι συμφώνησαν στη συνάντησή τους τη Δευτέρα να σταθεροποιήσουν τις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, ώστε να μην εκτραπεί σε σύγκρουση.

Αν και δεν σημειώθηκε κάποια σημαντική εξέλιξη κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης στην Κίνα από Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών εδώ και πέντε χρόνια, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τη διπλωματική δέσμευση με περισσότερες επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Ο Μπάιντεν δήλωσε αργότερα την Τρίτη ότι ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι μπορεί να μεταβεί σύντομα στην Κίνα.

Μία ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται στο σωστό δρόμο και ανέφερε ότι σημειώθηκε πρόοδος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Μπλίνκεν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα