Πτώση σημείωσαν οι τιμές ακινήτων στη Γερμανία. Ειδικότερα, οι τιμές των γερμανικών κατοικιών μειώθηκαν με ρυθμό ρεκόρ 6,8% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού και η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη επιβάρυναν τη μεγαλύτερη αγορά ακινήτων της Ευρώπης. Αξίζει δε να σημειωθεί πως η χώρα παρουσίασε τεχνική ύφεση κατά το ίδιο διάστημα, κάτι που σημαίνει δύο συνεχόμενο αρνητικά τρίμηνα σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ.

Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία δήλωσε ότι ο δείκτης της για τις τιμές των γερμανικών ακινήτων μειώθηκε με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό από τότε που άρχισαν οι καταγραφές της το 2000.

Ωστόσο, υπήρχαν ενδείξεις ότι η κάμψη επιβραδύνεται, καθώς οι τιμές μειώθηκαν κατά 3,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, μείωση μικρότερη από την πτώση κατά 4,9% μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου.

Brexit: Αποδείχτηκε «οικονομική καταστροφή» για το εμπόριο μεταξύ Βρετανίας – Γερμανίας

Τα επιτόκια

Οι τιμές των κατοικιών είχαν αυξηθεί τα τελευταία 10 χρόνια σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και ειδικά στη Γερμανία είχαν καταγράψει άνοδο της τάξης του 60% μόνο τα τελευταία επτά χρόνια. Ωστόσο, όλα έχουν αλλάξει από το περασμένο καλοκαίρι που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό-ρεκόρ λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η η Ενωση Γερμανικών Τραπεζών Pfandbrief (VDP), η οποία συλλέγει στοιχεία από εκατοντάδες χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, ανακοίνωσε ότι οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 1,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2022. Η σωρευτική πτώση 2,5% που καταγράφηκε το τελευταίο εξάμηνο του 2022 ήταν η μεγαλύτερη από τότε που η VDP άρχισε να συλλέγει τα δεδομένα το 2003.

Ο δείκτης VPD βασίζεται, σύμφωνα με την ίδια την ένωση τραπεζών, σε ανάλυση πραγματικών δεδομένων συναλλαγών ακινήτων από περισσότερα από 700 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και διενεργείται κάθε τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα