Η οικονομική δυναμική στην ευρωζώνη σχεδόν «πάγωσε» τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας το τέλος της ανάκαμψης που επέδειξε το μπλοκ μετά τη χειμερινή ύφεση.

Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών PMI της S&P Global ο οποίος δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, δείχνει μια υποχώρηση σε χαμηλό πέντε μηνών, στις 50,3 μονάδες αρκετά πιο κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν ελαφρά πτώση σε σχέση με τον Μάιο, στις 52,5 μονάδες. Σημαντική «συνεισφορά» σε αυτή την υποχώρηση είχε η Γαλλία, η οποία κατέγραψε μια σειρά από απεργίες, αν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές βιομηχανίες της Γερμανίας έπαιξαν επίσης ρόλο.

Νέες παραγγελίες για τους έλληνες προμηθευτές τον Απρίλιο

Το ευρώ σημείωσε πτώση κατά 0,9% στα 1,0857 δολάρια, ενώ οι αποδόσεις των διετών ομολόγων της Γερμανίας — από τους πιο ευαίσθητου δείκτες στις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής — κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και επτά εβδομάδες, υποχωρώντας 11 μονάδες βάσης στο 3,11%. Όσον αφορά στο επιτόκιο καταθέσεων, οι αγορές χρήματος προβλέπουν να τερματίζει κοντά στο 4% μέχρι το τέλος του έτους.

Μπορεί η ευρωζώνη να έχει κάνει αρκετά ώστε να υπερβεί την ήπια ύφεση που υπέστη μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου, ωστόσο η S&P προειδοποίησε ότι έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες αυτή η ήπια ύφεση να επεκταθεί και στο επόμενο τρίμηνο — ιδιαίτερα καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκιά της.

«Ακόμη και αν το βασικό μας σενάριο για ελαφρώς θετική ανάπτυξη της ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο εξακολουθεί να ισχύει, η πτωτική τάση του Σύνθετου PMI δείχνει ένα δύσκολο δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς οι εταιρείες σε όλους τους κλάδους αντιμετωπίζουν επιδείνωση των παραγγελιών», σύμφωνα με τον Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγο της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου HCB.

«Αδύναμος κρίκος» η μεταποίηση

Η μεταποίηση παρέμεινε ο «κύριος τομέας αδυναμίας» τον Ιούνιο, αν και η ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών «επιβραδύνθηκε απότομα» καθώς η πρόσφατη ανάκαμψη των δαπανών έχασε τη δυναμική που είχε.

Τα απογοητευτικά στοιχεία στο μέτωπο της δραστηριότητας συνοδεύτηκαν, ωστόσο, από «σημαντική μείωση των πληθωριστικών πιέσεων», σύμφωνα με την S&P, η οποία ανέφερε ότι το κόστος των εισροών αυξήθηκε με τον πιο αργό ρυθμό από τον Δεκέμβριο του 2020 και οι τιμές πώλησης αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Μάρτιο του 2021.

Αυτό θα προσφέρει κάποια ελπίδα στην ΕΚΤ, η οποία πλησιάζει στο τέλος της ιστορικής της εκστρατείας για τις αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά πρόσφατα άφησε να εννοηθεί ότι οι αυξήσεις μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστούν και πέρα από Ιούλιο, που οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι ο κύκλος των αυξήσεων θα κλείσει.

«Αν η ΕΚΤ έπρεπε να ελέγχει μόνο τις τιμές των αγαθών, τότε η Φρανκφούρτη θα σήμαινε το τέλος του πληθωρισμού», είπε ο ντε λα Ρούμπια. Αλλά «στο πιο σημαντικό κομμάτι της οικονομίας, τον τομέα των ιδιωτικών υπηρεσιών, οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο δομικός πληθωρισμού άργησε να υποχωρήσει».

«Η ΕΚΤ παραμένει επικεντρωμένη στον αυξημένο δομικό πληθωρισμό, έναν δείκτη που τονίζεται περισσότερο από άλλους, και η επιβράδυνση της ανάπτυξης είναι απίθανο να την αποτρέψει από μια νέα αύξηση. Αναμένουμε δύο τελικές αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%.

Οι μετρήσεις του PMI νωρίτερα έδειξαν συρρίκνωση για τη Γαλλία και απώλεια δυναμικής για τη Γερμανία.

Οι αριθμοί για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και την Αυστραλία αποκάλυψαν βραδύτερη ανάπτυξη και τα στοιχεία των ΗΠΑ αναμένεται να δείξουν παρόμοια τάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή