Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του κόσμου μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στους στόχους και μια νέα περίοδος χρηματοπιστωτικής αναταραχής θα μπορούσε να κάνει τη διαδικασία ακόμη πιο παρατεταμένη, ανέφερε τη Δευτέρα η επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γκίτα Γκόπιναθ.

Οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια με γρήγορο ρυθμό τον τελευταίο ενάμιση χρόνο για να αντιμετωπίσουν μια ιστορική άνοδο των τιμών, αλλά υποτίμησαν επίμονα τις πληθωριστικές πιέσεις.

Κάνοντας λόγο για δυσάρεστες αλήθειες, η κ. Γκόπιναθ υποστήριξε ότι η χρηματοπιστωτική κοινότητα μπορεί να είναι πολύ αισιόδοξη για το κόστος και τη δυσκολία του ελέγχου του πληθωρισμού, το οποίο εν συνεχεία αυξάνει τον κίνδυνο σταθερότητας, κάτι που οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να μην είναι εξοπλισμένες να χειριστούν.

Κεντρικές τράπεζες: Ακροβατούν μεταξύ του υψηλού πληθωρισμού και της ύφεσης

«Ο πληθωρισμός αργεί πολύ να επιστρέψει στον στόχο», υπογράμμισε, μιλώντας στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας. «Ενώ ο μετρούμενος πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά, ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες παρέμεινε υψηλός και ο χρόνος μέχρι να επιστρέψει στον στόχο θα μπορούσε να αργήσει ακόμα περισσότερο».

Μια τέτοια καθυστέρηση θα ήταν δαπανηρή, επομένως οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να διατηρήσουν αυστηρή πολιτική, παρά το προφανές κόστος για την ανάπτυξη, υποστήριξε.

Υπερβολικά αισιόδοξοι οι επενδυτές

Το πρόβλημα, σύμφωνα με την Γκόπιναθ είναι ότι οι επενδυτές φαίνονται υπερβολικά αισιόδοξοι για την πορεία του πληθωρισμού και δεν βλέπουν το μεγάλο πλήγμα στην οικονομική ανάπτυξη, ειδικά εάν τα υψηλά επιτόκια διατηρηθούν για περισσότερο από ό,τι προβλέπεται σήμερα.

«Είναι χρήσιμο να έχουμε κατά νου ότι δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο για ένα τέτοιο αποτέλεσμα», είπε.

Και προειδοποίησε ότι αν αυτά επιβεβαιωθούν, οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να ανατιμηθούν, προκαλώντας πιθανώς το είδος της οικονομικής αναταραχής που παρατηρήθηκε γύρω από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την πώληση της Credit Suisse νωρίτερα αυτό το έτος.

Αν και οι κεντρικές τράπεζες ισχυρίζονται ότι διαθέτουν τα εργαλεία για να διαχειριστούν τους κινδύνους τόσο των τιμών όσο και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η πραγματικότητα είναι ότι οι εξουσίες τους είναι περιορισμένες όταν το οικονομικό στρες απειλεί να μετατραπεί σε συστημική κρίση, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, εναπόκειται στις κυβερνήσεις να αποτρέψουν μια κρίση, αλλά η δημοσιονομική τους ικανότητα είναι αρκετά περιορισμένη τώρα, επομένως οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να αφήσουν τον πληθωρισμό να μειωθεί ακόμη πιο αργά για να αποφύγουν το ενδεχόμενο η δική τους πολιτική να προκαλέσει κρίση.

«Οι οικονομικές πιέσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εντάσεις μεταξύ των στόχων τιμών και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας των κεντρικών τραπεζών», ανέφερε η Γκόπιναθ: «Ενώ οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπουν τη δέσμευσή τους για σταθερότητα των τιμών, θα μπορούσαν να ανεχθούν μια κάπως πιο αργή επιστροφή στον στόχο για τον πληθωρισμό για να αποτρέψουν το συστημικό στρες».

Ωστόσο, προς το παρόν, η πολιτική δεν είναι αρκετά αυστηρή και οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αναμένουν πιο επίμονες πιέσεις τιμών από ό,τι την περασμένη δεκαετία, η οποία χαρακτηρίστηκε από αναιμική αύξηση των τιμών, επεσήμανε.

«Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να συσφίγγεται και στη συνέχεια να παραμείνει σε περιοριστικό έδαφος έως ότου ο δομικός πληθωρισμός βρεθεί σε σαφή καθοδική πορεία», δήλωσε η Γκόπιναθ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής