Έντονη νευρικότητα και μικτά πρόσημα κατέγραψαν εν τέλει οι αμερικανικοί δείκτες σήμερα, με τους επενδυτές να προσπαθούν να λάβουν θέσεις για συνέχιση της νομισματικής σύσφιξης, μετά και τις νέες αυστηρές δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν.

«Γεράκι« ο Πάουελ – Προέβλεψε αρκετές επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,33% στις 33.815 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,04% στις 4.376 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 13.591 μονάδες.

Η εστίαση σήμερα ήταν στις δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών στο πλαίσιο του συμποσίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τον πρόεδρο της Federal Reserve, Πάουλ, να δηλώνει ότι θα υπάρχουν πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον και πιθανώς με επιθετικό ρυθμό. Ο Πάουελ υπογράμμισε ότι έρχονται περισσότεροι περιορισμοί στη νομισματική πολιτική: «Αυτό που πραγματικά το οδηγεί… είναι μια πολύ ισχυρή αγορά εργασίας», τόνισε.

«Όλοι αφομοιώνουμε τα σχόλια των τεσσάρων μεγάλων κεντρικών τραπεζιτών»,  δήλωσε ο Kim Forrest της Bokeh Capital Partners. «Και νιώθουμε ότι η αγορά θέλει πραγματικά να πάει ψηλότερα, αλλά το όλο μήνυμα “πρέπει να έχουμε υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα” λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο ως σημερινό ανώτατο όριο», πρόσθεσε.

Στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, στο επίκεντρο βρέθηκαν σήμερα οι μετοχές των τσιπ, μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο νέων περιορισμών στις εξαγωγές προς την Κίνα. Οι μετοχές της Nvidia έχασαν πάνω από 1%, ενώ το iShares Semiconductor ETF (SOXX) επίσης έκλεισε σε αρνητικά εδάφη. .

Πάντως, οι αμερικανικοί δείκτες οδεύουν στο να κλείσουν το καλύτερο πρώτο εξάμηνο για τον Nasdaq των τελευταίων 40 ετών, καθώς διακατέχονται από ένα κύμα αισιοδοξίας γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη που έχει ενισχύσει σημαντικά μια χούφτα τεχνολογικών μετοχών mega caps. Ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite είναι υψηλότερα φέτος κατά 14% και 29%.

Στα μάκρο της ημέρας, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών ανήλθε στα 91,1 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο, μειωμένο κατά 6 δισεκατομμύρια δολάρια από το αναθεωρημένο ποσό των 97,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον προηγούμενο μήνα. Οι εξαγωγές αγαθών της χώρας προσγειώθηκαν στα 162,8 δισ. δολάρια μειωμένες κατά 1 δισ. δολάρια σε σχέση με τον Απρίλιο. Κατά τη διάρκεια του αντίστοιχου μήνα, οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 6,9 δισ. δολάρια και ανήλθαν σε 254 δισ. δολάρια.

Επίσης, τα αποθέματα χονδρικής μειώθηκαν κατά 0,1% σε μηνιαίο επίπεδο στα 912,9 δισ. δολάρια, αλλά αυξήθηκαν κατά 3,6% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Τα αποθέματα λιανικής διαμορφώθηκαν στα 778,7 δισ. δολάρια τον Μάιο, σημειώνοντας αύξηση 0,8% σε μηνιαία βάση και 7% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street