
Ξεπέρασαν τα 75 δολάρια το βαρέλι οι τιμές του πετρελαίου, αλλά οδεύουν για να κλείσουν το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο με απώλειες, εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και τη ζήτηση καυσίμων.
Τα futures του αργού Brent για παράδοση Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν κατά 78 σεντς ή 1,05% και διαμορφώθηκαν στα 75,29 δολάρια. Το λιγότερο διαπραγματεύσιμο συμβόλαιο του πρώτου μήνα , το οποίο λήγει την Παρασκευή, σημείωνε άνοδο 91 σεντς στα 75,25 δολάρια.
Το συμβόλαιο βρισκόταν σε τροχιά πτώσης 6% τους τρεις μήνες έως το τέλος Ιουνίου, σημειώνοντας τέταρτη συνεχόμενη τριμηνιαία πτώση. Οι τιμές βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 ετών.
Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε άνοδο 65 σεντς ή 0,9% στα 70,51 δολάρια. Το συμβόλαιο σημειώνει πτώση 7% σε τριμηνιαία βάση, τη δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία πτώση του.
Οι πληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση των επιτοκίων στις βασικές οικονομίες και η βραδύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της κινεζικής μεταποίησης και κατανάλωσης έχουν επιβαρύνει την αγορά τους τελευταίους μήνες.
Ωστόσο, οι ενδείξεις ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ και η απότομη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα προσέφεραν στήριξη στις τιμές του μαύρου χρυσού.
Τα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την παραγωγή κατά επιπλέον 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο, επιπλέον της ευρύτερης συμφωνίας του ΟΠΕΚ+ για τον περιορισμό της προσφοράς έως το 2024, ενισχύουν τις τιμές.
«Παρά τις ανακοινώσεις για δύο νέους γύρους περικοπών από τον ΟΠΕΚ+/Σαουδική Αραβία, οι τιμές του αργού παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, καθώς η αγορά καθοδηγείται λιγότερο από τα θεμελιώδη μεγέθη και περισσότερο από τις μακροοικονομικές ανησυχίες», αναφέρουν οι αναλυτές της HSBC.
«Πιστεύουμε ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει για ένα μέρος του καλοκαιριού, αν και το βαθύ έλλειμμα των περίπου 2,3 εκατομμυρίων βαρελιών που προβλέπεται για το 2ο εξάμηνο του 23 θα οδηγήσει τις τιμές προς τα πάνω”.
Εν τω μεταξύ, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) των ΗΠΑ κατά το πρώτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε προς τα πάνω σε ετήσιο ρυθμό 2,0% από τον ρυθμό 1,3% που είχε αναφερθεί προηγουμένως.


Latest News

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων