Η τεχνητή νοημοσύνη θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις περισσότερες από τις θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια, με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs να προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει 300 εκατ. θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Πώς βλέπουν οι εργαζόμενοι την τεχνητή νοημοσύνη – Αποκαλυπτική Έρευνα της PwC [Γράφημα]

Στο εγγύς μέλλον, στις τηλεφωνικές γραμμές εξυπηρέτησης πελατών θα μπορούν να απαντούν ρομπότ, ενώ οι ρόλοι για τους γραφίστες, τους προγραμματιστές υπολογιστών, τους συγγραφείς και τους εκπαιδευτικούς ενδεχομένως να αντικατασταθούν, τουλάχιστον εν μέρει, από τα λογισμικά.

Περίπου οι μισοί Βρετανοί εργαζόμενοι πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει με κάποιο τρόπο τις δουλειές τους μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με μελέτη της PwC. Μόλις τον περασμένο μήνα, η BT ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 55.000 θέσεις εργασίας και θα αντικαταστήσει το ένα πέμπτο των εργαζομένων της με τεχνητή νοημοσύνη.

Εν μέσω φόβων ότι ολόκληροι κλάδοι θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από αλγόριθμους, η ιστοσελίδα αναζήτησης εργασίας Adzuna κατέταξε τις καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας στις λιγότερο απειλούμενες από την τεχνητή νοημοσύνη, βασιζόμενη σε έρευνα της OpenAI, η οποία διαχειρίζεται το ChatGPT, και του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Οι θέσεις εργασίας που δεν κινδυνεύουν

Οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες της ιατρικής κατατάχθηκαν μεταξύ των καλύτερα αμειβόμενων ρόλων που είναι καλύτερα θωρακισμένοι από την επέλαση της τεχνολογίας, σύμφωνα με τους μισθούς που ορίζει η Adzuna.

Ο μέσος μισθός για τους ογκολόγους ανέρχεται στις 208.942 λίρες ετησίως τον Ιούνιο, σε σύγκριση με 194.510 λίρες πέρυσι, μια αύξηση της τάξεως του 7,4 %.

Οι ορθοδοντικοί, οι παιδίατροι, οι χειρουργοί και οι μαίες βρίσκονται επίσης ψηλά στην σχετική λίστα, με τους μισθούς να κυμαίνονται από 55.000 έως 100.000 λίρες.

Ωστόσο, ο μέσος μισθός για ορισμένους ρόλους έχει υποχωρήσει σε σχέση με πέρυσι.

Η ιστοσελίδα ευρέσεως εργασίας αναφέρει ότι η κοινωνία δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί ότι στις θέσεις εργασίας που περιλαμβάνουν «ανθρώπινες ιστορίες ή κίνητρα», όπως influencers, life coaches ή προσωπικοί εκπαιδευτές, θα εισχωρήσει η ΑΙ. Ωστόσο, οι αμοιβές για τις προαναφερόμενους ρόλους μειώθηκαν από 48.575 λίρες σε 40.560 λίρες σε περισσότερες από 11.000 καταχωρημένες κενές θέσεις εργασίας, μια πτώση κατά 16,5 %.

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η χειρωνακτική εργασία θεωρείται ότι δεν κινδυνεύει από την αυτοματοποίηση. Στη λίστα κυριαρχούν αυτοί οι ρόλοι, συμπεριλαμβανομένων των χειριστών εξοπλισμού επίστρωσης και συμπίεσης (μέσος μισθός 85.800 λίρες), των εργαζόμενων σε εναέριες γραμμές (51.886 λίρες) και των οικοδόμων (50.345 λίρες). Οι εργαζόμενοι στις εξέδρες άντλησης πετρελαίου, οι οδηγοί γερανών και οι ξυλουργοί κατέλαβαν επίσης υψηλές θέσεις.

Ακόμα και σε εταιρείες που αγκαλιάζουν την τεχνητή νοημοσύνη και αντικαθίστανται τμήματα του εργατικού δυναμικού τους, η παρουσία του λογισμικού αναμένεται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας ειδικά προσανατολισμένες στην παρακολούθηση της χρήσης του.

Οι μηχανικοί, οι υπεύθυνοι για τους ηθικούς κανόνες και οι ελεγκτές της ΑΙ αναμένεται να είναι ρόλοι εργασίας με ζήτηση στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με τη Adzuna.

Από την άλλη όμως, ο αντίκτυπος της ΑΙ είχε καταστροφικές συνέπειες για ορισμένους εργαζόμενους στον κλάδο της τεχνολογίας.

Οι μισθοί για τους υπεύθυνους κυβερνοασφάλειας (που ελέγχουν την ηλεκτρονική ασφάλεια των εταιρειών), για παράδειγμα, έχουν κατρακυλήσει πέραν του ήμισυ σε σχέση με πέρυσι, από 89.888 λίρες σε 41.417 λίρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive