Το αποτέλεσμα των εκλογών ανοίγει τον δρόμο για μελλοντικές αναβαθμίσεις της Ελλάδας, αναφέρει ο γαλλικός επενδυτικός οίκος Natixis, ο οποίος σε ανάλυσή του αναφέρεται στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Αυτή η νίκη, η οποία αναμενόταν ευρέως από τις δημοσκοπήσεις, δεν αποτελεί έκπληξη και αυτή η νίκη του Μητσοτάκη μπορεί να αποτελεί το τελικό βήμα πριν από την επιστροφή της Ελλάδας στο κλαμπ των χωρών της επενδυτικής βαθμίδας», επισημαίνει Natixis, προσθέτοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει την δυνατότητα στον κ. Μητσοτάκη να ηγηθεί της χώρας χωρίς να πρέπει να στηριχθεί σε μια συμμαχία με την ακροδεξιά: «Με αυτή τη νέα εντολή, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει την πολιτική της οικονομικής και δημοσιονομικής σταθεροποίησης της Ελλάδας, η οποία εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά εύθραυστη».

Τα κρίσιμα ραντεβού με τους οίκους αξιολόγησης

Πότε «βλέπει» επενδυτική βαθμίδα

Σύμφωνα με τους αναλυτές του γαλλικού οίκου, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν σταθερά την αξιολόγηση της Ελλάδας από το 2016, με μέσο ρυθμό μιας αναβάθμισης ανά έτος. Επί του παρόντος, η χώρα Ελλάδα αξιολογείται από τη Moody’s με Ba3 σταθερό, BB+ σταθερό από τη Fitch και ΒΒ+ θετικό από την S&P, πράγμα που σημαίνει ότι με μια περαιτέρω αναβάθμιση από τον οίκο της Fitch ή της S&P, το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα για πρώτη φορά από το 2011.

Οι 8 χρησμοί Στουρνάρα για την ελληνική οικονομία – Οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις

Οι αγορές ομολόγων αποτίμησαν γρήγορα την αναβάθμιση, καθώς το ελληνικό δεκαετές ξεπέρασε σε απόδοση το ιταλικό δεκαετές μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών (-49 μ.β. το spread στο δεκαετές ελληνικό και το ιταλικό). Το spread διαπραγματεύεται τώρα γύρω στις -40 μ.β. και στις 125 μ.β. έναντι του γερμανικού δεκαετούς (η χαμηλότερο από τα τέλη του 2021).

«Πολλοί επενδυτές αναρωτιούνται γιατί η Ελλάδα διαπραγματεύεται κάτω από την Ιταλία, όταν ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ της είναι υψηλότερος. Πράγματι, όλοι οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης εξακολουθούν να αξιολογούν την Ελλάδα κάτω από την IG, και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της είναι ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη. Ενώ ο λόγος του χρέους είναι ακόμη υψηλότερος στην Ελλάδα, το ύψος του ανεξόφλητου ποσού των ομολόγων είναι πολύ χαμηλότερο. Για παράδειγμα, ο λόγος του εμπορεύσιμου χρέους προς το συνολικό χρέος (356 δισ. ευρώ το 2022) είναι μόνο 23% για την Ελλάδα, ενώ είναι περίπου 2/3 για την Ιταλία (για συνολικό χρέος 2,812 τρισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2023). Η πλειονότητα του ελληνικού χρέους κατέχεται επομένως από τον δημόσιο τομέα (ESM/EFSF). Ως αποτέλεσμα, τα ελληνικά ομόλογα γίνονται δυσκολότερο να βρεθούν στην αγορά και είναι πολύ λιγότερο ρευστά σε όρους διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές αξιολόγησης είναι πιθανώς πιο σημαντική από την απόλυτη αξιολόγηση. Συνεπώς, η Ελλάδα είναι πιθανό να αναβαθμιστεί σε IG φέτος, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος η Ιταλία να χάσει την αξιολόγηση IG από τη Moody’s», υπογραμμίζει ο γαλλικός οίκος.

Η αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας θα αποτελέσει ένα σημαντικό ποιοτικό άλμα, καθιστώντας και πάλι τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για επενδύσεις στα υψηλότερης ποιότητας χαρτοφυλάκια ομολόγων. Δεδομένης της σημερινής δομής του ελληνικού δημοσίου χρέους και παρά τον ακόμα υψηλό λόγο χρέους προς ΑΕΠ, η Natixis εκτιμά ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να προσφέρουν ενδιαφέρουσες εναλλακτικές λύσεις από πλευράς επενδύσεων και διαφοροποίησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία