Ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen, Όλιβερ Μπλούμε, αναμένει από τους Ευρωπαίους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δημιουργήσουν το απαραίτητο πλαίσιο ώστε η αναδιάρθρωση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας να στεφθεί με επιτυχία, όπως δήλωσε την Κυριακή, εν μέσω των προσπαθειών των Βρυξελλών να προστατεύσουν τον κλάδο από τους Κινέζους ανταγωνιστές χαμηλού κόστους.
Η Volkswagen είναι μακράν η αυτοκινητοβιομηχανία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη, με σταθερό μερίδιο αγοράς περίπου ενός τετάρτου την τελευταία δεκαετία
Σε εκδήλωση με τίτλο «For Europe» την παραμονή του Σαλονιού Αυτοκινήτου του Παρισιού, ο Μπλούμε δήλωσε ότι η Volkswagen εργάζεται για τη μείωση της πολυπλοκότητας σε ολόκληρη την εταιρεία, της οποίας οι μάρκες εκτείνονται από τη μαζική αγορά της VW έως μάρκες υψηλής κατηγορίας όπως η Porsche και η Lamborghini, στο πλαίσιο αυτού που χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο πρόγραμμα μετασχηματισμού στην ιστορία μας».
«Πρόκειται για κοινή ευθύνη: ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστικός και να δημιουργήσει ελκυστικές ευκαιρίες, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να θεσπίσουν τις κατάλληλες συνθήκες-πλαίσιο», ανέφερε.
Πόλεμος τιμών στα ηλεκτρικά οχήματα
Το Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τον κορυφαίο κατασκευαστή αυτοκινήτων της Ευρώπης, ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία σημαντικής αναδιάρθρωσης και αγωνίζεται να ανανεώσει τη γκάμα των ηλεκτρικών οχημάτων μαζικής αγοράς, καθώς οι Κινέζοι ανταγωνιστές κερδίζουν ραγδαία έδαφος στην Ευρώπη.
Έχοντας υποστεί πλήγμα από τον πόλεμο τιμών στα ηλεκτρικά οχήματα και τη μείωση των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες επεκτείνονται επιθετικά στην Ευρώπη.
Ευελπιστώντας να εφαρμόσει εκτεταμένες περικοπές θέσεων εργασίας και απειλώντας να κλείσει έως και τέσσερα εργοστάσια στη Γερμανία, ο Μπλούμε αντιμετωπίζει επίσης πίεση από τους επενδυτές να αποδείξει ότι η στρατηγική ανασυγκρότησής του δεν περιορίζεται μόνο στη μείωση του προσωπικού, αλλά περιλαμβάνει και σημαντικά βήματα στην ανάπτυξη προϊόντων και λογισμικού.
Οι κορυφαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκοί γίγαντες αγωνίζονται να υπερασπιστούν το μερίδιο αγοράς τους στην εγχώρια αγορά απέναντι στους Κινέζους νεοεισερχόμενους
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί μια σειρά προσιτών ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τις μαζικές μάρκες της Volkswagen, συμπεριλαμβανομένων της VW, της ισπανικής Cupra και της τσεχικής Skoda.
Η Volkswagen θα παρουσιάσει επίσης για πρώτη φορά το νέο ηλεκτρικό SUV ID. Tiguan.
Ο κινεζικός πόλεμος τιμών
Η Volkswagen είναι μακράν η αυτοκινητοβιομηχανία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη, με σταθερό μερίδιο αγοράς περίπου ενός τετάρτου την τελευταία δεκαετία, ακόμη και καθώς νέες εταιρείες από την Κίνα, όπως η BYD και η Leapmotor, κερδίζουν ολοένα και περισσότερους οπαδούς.
Ωστόσο, η Volkswagen αισθάνεται την πίεση. Ο διευθύνων σύμβουλός της συγκαταλέγεται μεταξύ των ηγετών της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας που ζητούν μια πιο προστατευτική στάση από την ΕΕ, καθώς οι φόβοι για αντίποινα από το Πεκίνο δίνουν τη θέση τους σε ανησυχίες ότι ο σκληρός ανταγωνισμός στην Κίνα έχει επεκταθεί και στην Ευρώπη.
Την Παρασκευή, ο Μπλούμε δήλωσε ότι μια συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας, η οποία θα μπορούσε να μειώσει τις κινεζικές εισαγωγές υβριδικών οχημάτων με δυνατότητα φόρτισης στην ΕΕ κατά περισσότερο από το ήμισυ, αποτελεί «σημαντικό βήμα» προς την εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού.
Είχε επίσης υποστηρίξει στο παρελθόν προτεινόμενους κανόνες για το τοπικό περιεχόμενο, οι οποίοι θα έδιναν κίνητρα στην κατασκευαστική βιομηχανία στην Ευρώπη.
Ο Γκρέγκορ Γουίλιαμς, αναλυτής της Rhodium Group, δήλωσε: «Ο κλάδος έχει αρχίσει να ανησυχεί πολύ περισσότερο για την ανταγωνιστική πρόκληση που προκύπτει από την Κίνα».
Η ύφεση στην εγχώρια αγορά αυτοκινήτων της Κίνας δημιουργεί πίεση στις εξαγωγές, ανέφερε ο Γουίλιαμς.
«Το να χάνεις έσοδα είναι ένα πράγμα», πρόσθεσε. «Αλλά αν η Κίνα καταφέρει επίσης να εξάγει τον πόλεμο των τιμών, η ευρωπαϊκή αγορά θα μπορούσε να καταστεί πολύ μη κερδοφόρα».



































