Το Σώμα Οικονομικού Ελέγχου της UEFA (CFCB) άνοιξε το δρόμο σε πολλές ομάδες να αγωνιστούν στις διοργανώσεις της επόμενης σεζόν, καθότι «χαλάρωσε» τους κανόνες που υπήρχαν μέχρι σήμερα για την κοινή ιδιοκτησία πολλών συλλόγων, όπως ανέφερε την Παρασκευή (7/7) η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία.

Η UEFA έβαλε όριο πέντε ετών στην αποπληρωμή των μεταγραφών

Η Άστον Βίλα μαζί με τη Βιτόρια Γκιμαράες, η Μπράιτον με την Σεν Ζιλουάζ, αλλά και η Μίλαν με την Τουλούζ ήταν υπό έλεγχο εδώ και καιρό, για πιθανή παραβίαση του κανονισμού ιδιοκτησίας πολλών συλλόγων, δεδομένου ότι θα συμμετάσχουν στα Κύπελλα Ευρώπης της σεζόν 2023/24.

Η Μίλαν και η Τουλούζ ανήκουν κατά πλειοψηφία στην RedBird Capital Partners, ενώ οι ιδιοκτήτες της Άστον Βίλα Νασίφ Σαβίρις και Γουές ‘Εντενς, έχουν μετοχικό ποσοστό στη Βιτόρια. Ο δε ιδιοκτήτης της Μπράιτον, Τόνι Μπλουμ, έχει μετοχικό μερίδιο στη Σεν Ζιλουάζ.

«Μετά την εφαρμογή σημαντικών αλλαγών από τους συλλόγους και τους σχετικούς επενδυτές τους, το Σώμα της CFCB αποδέχτηκε τη συμμετοχή των προαναφερθέντων συλλόγων στις διοργανώσεις συλλόγων της UEFA για τη σεζόν 2023-24», δήλωσε η UEFA.

«Το CFCB διαπίστωσε ότι οι σημαντικές αλλαγές που εφαρμόστηκαν, έφεραν τους συλλόγους σε συμμόρφωση με τον κανόνα ιδιοκτησίας πολλών συλλόγων».

Βάσει του νέου κανονιστικού πλαισίου κανένας σύλλογος δεν μπορεί να κατέχει ή να διαπραγματεύεται τίτλους ή μετοχές οποιουδήποτε άλλου συλλόγου που συμμετέχει στις διοργανώσεις της UEFA και κανένας σύλλογος δεν μπορεί να είναι μέλος οποιουδήποτε άλλου συλλόγου που συμμετέχει σε διοργανώσεις της UEFA.

Επιπλέον, κανένα άτομο δεν έχει την εξουσία να συμμετέχει «ταυτόχρονα» στη διοίκηση, τη διοίκηση και/ή τις αθλητικές επιδόσεις οποιουδήποτε συλλόγου και δεν πρέπει να έχει «έλεγχο ή αποφασιστική επιρροή» σε περισσότερα από ένα κλαμπ.

«Πιο συγκεκριμένα, οι σημαντικές αλλαγές που εφαρμόστηκαν αφορούν την ιδιοκτησία, τη διακυβέρνηση και τη χρηματοδοτική δομή των ενδιαφερόμενων συλλόγων», πρόσθεσε η UEFA.

«Αυτές οι αλλαγές περιορίζουν ουσιαστικά την επιρροή των επενδυτών και την εξουσία λήψης αποφάσεων σε περισσότερες από μία ομάδες, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με τον κανόνα ιδιοκτησίας πολλών συλλόγων.

Ορισμένες από τις σημαντικές ενέργειες που έγιναν, περιλαμβάνουν σημαντική μείωση της συμμετοχής των επενδυτών σε έναν από τους συλλόγους ή μεταφορά του ελέγχου και λήψης αποφάσεων ενός απ’ τους συλλόγους σε ένα ανεξάρτητο μέρος (και) σημαντικούς περιορισμούς στην ικανότητα παροχής χρηματοδότησης σε περισσότερους από έναν συλλόγους.

Οι σύλλογοι δεν θα επιτρέπεται να μεταφέρουν παίκτες μεταξύ τους -με μόνιμη μεταγραφή ή δανεισμό- μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024 και δεν μπορούν να μοιράζονται βάσεις δεδομένων στο σκάουτινγκ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι