Με γυρισμένη την πλάτη στις νέες και παλαιές ρυθμίσεις χρεών των 36, 72 και 120 δόσεων παραμένουν οι οφειλέτες, την ώρα που ο συνολικός αριθμών των φορολογούμενων που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς στην Εφορία άγγιξε τα 4,5 εκατομμύρια τον Μάιο και το οικονομικό επιτελείο βάζει τέλος στα σενάρια για παράταση της προθεσμίας ένταξης στις ρυθμίσεις που «τρέχουν».
Συγκεκριμένα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στην προθεσμία ένταξης στις ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που λήγει στις 31 Ιουλίου 2023. Συνεπώς μέσα στις επόμενες ημέρες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση ηλεκτρονικά, στην εφαρμογή που έχει αναπτύξει η ΑΑΔΕ, προκειμένου να επωφεληθούν από τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους με ευνοϊκούς όρους.
Στα 40 δισ. ευρώ ετησίως η παραοικονομία στην Ελλάδα
Χαμηλές πτήσεις
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι οι οφειλέτες του δημοσίου δεν ενδιαφέρονται να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς την Εφορία. Μέχρι στιγμής στη ρύθμιση επανένταξης των 120 δόσεων (ξεκίνησε το 2019) καθώς και στη ρύθμιση των 36/72 δόσεων (χρέη πανδημίας) έχουν ενταχθεί μόλις 27.000 φορολογούμενοι ρυθμίζοντας ποσό ύψους 373 εκατ. ευρώ. Στις δύο παλαιές ρυθμίσεις δυνητικά μπορούν να ενταχθούν 200.000 οφειλέτες του δημοσίου.
Στη νέα ρύθμιση για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 2021 μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου 2023 έχουν ενταχθεί 10.500 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις ρυθμίζοντας ποσό ύψους 206 εκατ. ευρώ.
Λίφτινγκ
Η εικόνα αυτή, έχει προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να βάλει στο τραπέζι το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο τα οποία αγγίζουν τα 105 δις. ευρώ εξετάζοντας και το ενδεχόμενο ενός «λίφτινγκ» στην πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων ώστε να καταστεί πιο ελκυστική στους οφειλέτες.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον Μάιο έδειξαν ότι μέσα σε ένα μήνα ο αριθμός των οφειλετών σημείωσε έκρηξη 21,3% και εκτινάχθηκε στα 4.471.762 ΑΦΜ από 3.687.278 που ήταν τον Απρίλιο. Στο πρώτο πεντάμηνο του έτους οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι ανήλθαν σε 2,44 δις. ευρώ.
Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία έχουν φθάσει σε 104,825 δις. ευρώ εκ των οποίων 26,288 δις. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης με αποτέλεσμα το καθαρό χρέος να διαμορφώνεται σε 78,537 δις. ευρώ.
Latest News
ΑΑΔΕ: Παρατείνεται ο χρόνος υποβολής συμφωνητικών ανάληψης τεχνικών έργων
Οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο ως 28/2/2024
Και η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της ΑΑΔΕ - Πώς θα περιοριστεί κι άλλο η φοροδιαφυγή
Στο Invest in Greece Forum ο Πιτσιλής αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που παρέχει η ΑΑΔΕ στους πολίτες
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.
ΕΦΚΑ: Με κατασχέσεις απειλούνται 2,4 εκατ. οφειλέτες
Στα ύψη έχουν εκτοξευτεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία - Τι αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία
Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.
Προς παράταση το πόθεν έσχες; - Τι λένε κυβερνητικές πηγές στον ΟΤ
Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τον Πόθεν Έσχες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2022 και το 2023
ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 315 θέσεις εργασιακών συμβούλων ΣΟΧ
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στη ΔΥΠΑ λήγει την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 23:59
Χειμερινές διακοπές με voucher κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ
Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής ξενοδοχείων-καταλυμάτων
Στην τελική ευθεία οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες – Οι παγίδες
Τα σημεία κλειδιά για τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες – Οι ημερομηνίες και οι «αόρατες» συναλλαγές
Κερδισμένοι και χαμένοι από τον νέο κανονισμό του ΕΦΚΑ - Ποια επιδόματα μπαίνουν στο στόχαστρο
Ο νέος ενιαίος κανονισμός πρόκειται να υπογραφεί και να τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2025