Μία τραγική αφορμή ώστε Αθήνα και Αγκυρα να οικοδομήσουν περαιτέρω στο καλό κλίμα που άρχισαν να χτίζουν μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία τον Φεβρουάριο αναδεικνύονται οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα.

Το ημερολόγιο των υπερπτήσεων και παραβιάσεων έχει κολλήσει ευτυχώς στο «μηδέν» εδώ και αρκετούς μήνες. Η Τουρκία προχώρησε άμεσα στην αποστολή βοήθειας στην Ελλάδα, με εντολή – όπως υπογραμμίστηκε – του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το επόμενο βήμα στα ελληνοτουρκικά: Διερευνητικές με υπουργούς

Στο πλαίσιο της «διπλωματίας της φωτιάς», ο τούρκος υπουργός Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, είχε τις προηγούμενες ημέρες τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του, Νίκο Δένδια, ενώ χθες το ΥΠΕΞ αναφέρθηκε με ανάρτησή του στις ευχαριστίες του Γιώργου Γεραπετρίτη στον ομόλογό του Χακάν Φιντάν για τα ειλικρινή του συλλυπητήρια, τη βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά και εκφράζοντας ευχές για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Τουρκία.

Με τον Ερντογάν να επιμένει στις δηλώσεις του τις προηγούμενες μέρες ότι δεν υπάρχουν ζητήματα που να μην μπορούν να λυθούν με τη διπλωματία, όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά.  Η βελτίωση του κλίματος στα ελληνοτουρκικά δεν αφήνει αδιάφορη την Ουάσιγκτον, η οποία έχει δηλώσει επανειλημμένα το ενδιαφέρον της για τη διατήρηση της ηρεμίας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την ενότητα του ΝΑΤΟ.

Ο Μενέντεζ διατηρεί τις ανησυχίες του

Την ίδια στιγμή στην Τουρκία συνεχίζει να απασχολεί και το ζήτημα των F-16 και του αιτήματος περί αναβάθμισης και αγοράς νέων από τις ΗΠΑ.

Ο αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ δήλωσε ότι εξακολουθεί να έχει ανησυχίες σχετικά με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και ότι δεν έχει αλλάξει τη στάση του όσον αφορά την πώληση των αεροσκαφών. Σημείωσε δε στο Reuters ότι δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο.

Μιλώντας δε στην ακρόαση του νέου ΥΦΥΠΕΞ Τζέιμς Ο’ Μπράιαν από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας για την επικύρωση του διορισμού του, ο Μενέντεζ επεσήμανε ότι Τουρκία ακόμα δεν έχει εγκρίνει την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που σύμφωνα και με τις δηλώσεις Ερντογάν από το Βίλνιους δεν αναμένεται πριν από το φθινόπωρο, ενώ αναρωτήθηκε «πώς είναι λειτουργικό για εμάς να έχουμε έναν νατοϊκό σύμμαχο που να τηρεί μια εμπόλεμη στάση απέναντι σε έναν άλλο (σύμμαχο) και να του πουλάμε με κάποιον τρόπο τα F-16;».

Ο Μενέντεζ τόνισε τόσο τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης, την οποία χαρακτήρισε «Σούδα του Βορρά», όσο και της Σούδας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ μπορούν να είναι «υπέρμαχοι μιας ισχυρότερης σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» και θα εργαστούν «στο σχήμα 3+1 με έναν τρόπο που θα ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Για «σαφή μηνύματα» που έχει εκπέμψει το Κογκρέσο και έχουν αποδειχθεί χρήσιμα στην προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να διαχειριστεί το θέμα των F-16 καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων με την Τουρκία μίλησε ο Ο’ Μπράιαν, απαντώντας σε ερώτηση του γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν, ενώ συμφώνησε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τα μαχητικά F-16 για να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Ο Ο’ Μπράιαν αναφέρθηκε στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σημειώνοντας τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, τον οδικό χάρτη για τον διάλογο που έχει τεθεί και πρόσθεσε ότι οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών είναι σε συχνή επαφή, «οπότε νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια συγκυρία όπου οι δύο κυβερνήσεις μπορούν να διαχειριστούν καλά τη σχέση».

Στην ερώτηση αν ο υποψήφιος υφυπουργός συμφωνεί η αμερικανική κυβέρνηση να ζητήσει διαβεβαιώσεις εναντίον συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα, ο Ο’ Μπράιαν απάντησε πως «εάν μπορέσουμε να συνεχίσουμε την επικοινωνία (μεταξύ Κογκρέσου και κυβέρνησης), μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι θα τεθούν τα θέματα».

Να σημειωθεί ότι η Αγκυρα στο πλαίσιο της ανάπτυξης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει το Kama, ένα νέο αμφίβιο μη επανδρωμένο όχημα της «οικογένειας» των ULAQ, με στόχο την «προστασία της Γαλάζιας Πατρίδας», όπως ανέφερε το TRT και σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο την προσπάθεια της Αγκυρας να εξισορροπήσει τα όποια πλεονεκτήματα της Ελλάδας.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube