Την Παρασκευή, οδηγήθηκε έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου από μέλη της Υπηρεσίας Στρατιωτών των ΗΠΑ με χειροπέδες, αφού αφαίρεσαν τα κορδόνια του, το σακάκι και τη γραβάτα του και άδειασαν τις τσέπες του. Αυτό είναι το τέλος της ιστορίας του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, του ανθρώπου που κατόρθωσε να κάνει «άνω κάτω» μια ολόκληρη αγορά, εν προκειμένω αυτή των κρυπτονομισμάτων.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να διαπιστώσουμε πώς από την χλιδή και τον πλούτο κατέληξε πίσω από τα «σίδερα» της φυλακής.

FTX: Στη φυλακή οδηγείται ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ

Το πρωί της Τρίτης 10 Νοεμβρίου 2022, ο Σαμ Μπάνκμαν, ιδιοκτήτης του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, έστειλε στους υπαλλήλους του ένα θλιβερό μήνυμα.

«Συγγνώμη», τους είπε. «Τα θαλάσσωσα».

Ο λόγος για το mea culpa; Η ανακοίνωσή του μισή ώρα νωρίτερα ότι ο μεγάλος αντίπαλος της FTX, Binance, σχεδίαζε να εξαγοράσει την κύρια πλατφόρμα συναλλαγών της για να τη σώσει από μια «κρίσης ρευστότητα». Ο ιδρυτής της Binance, Changpeng “CZ” Zhao, τον οποίο ο δισεκατομμυριούχος είχε κατηγορήσει για δολιοφθορά, θα ήταν τώρα ο Λευκός Ιππότης του.

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης

Αυτό κράτησε για λίγο, καθώς λίγο αργότερα η Binance ανακοίνωσε ότι υποχωρεί από τα σχέδιά της για την απόκτηση του FTX, αφήνοντας την αυτοκρατορία κρυπτονομισμάτων του Sam Bankman-Fried στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Ο Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ είπε στους επενδυτές  ότι χωρίς μία άμεση ένεση ρευστότητας η εταιρεία θα αναγκαστεί να κηρύξει χρεοκοπία, η οποία έλαβε χώρα στις 11 Νοεμβρίου.

Τα κεφάλαια των πελατών«έκαναν φτερά»

Ο ιδρυτής του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων μετέφερε κρυφά κεφάλαια πελατών ύψους 10 δισ. δολαρίων από το FTX στην εταιρεία συναλλαγών Alameda Research που ανήκει στον ίδιο και ένα μεγάλο μέρος έχει εξαφανιστεί.

Οι παράνομες μεταφορές στις Μπαχάμες

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Μπάνκμαν βρέθηκε στο στόχαστρο των αμερικανών εισαγγελέων για πιθανή υπόθεση απάτης, διερευνώντας πώς τα κεφάλαια που κατείχε το ανταλλακτήριο έφυγαν από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, οι εισαγγελείς εξέτασαν εάν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια μεταφέρθηκαν παράνομα από τις ΗΠΑ στις Μπαχάμες κατά τη στιγμή της πτώχευσης της FTX στις 11 Νοεμβρίου στο Ντέλαγουερ.

Δηλώνει αθώος

Επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα του Τύπου, ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ δήλωσε αθώος στις 4 Ιανουαρίου του 2023, αναφορικά με τις ποινικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει ότι εξαπάτησε επενδυτές στο χρεοκοπημένο πλέον ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX και προκάλεσε ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κατάθεσή του υπεβλήθη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, όπου αντιμετωπίζει οκτώ ποινικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της απάτης και της συνωμοσίας ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Ο 30χρονος πρώην μεγιστάνας κατηγορείται για λεηλασία καταθέσεων πελατών της FTX για να στηρίξει το hedge fund του Alameda Research, να αγοράσει ακίνητα και να δωρίσει εκατομμύρια δολάρια για πολιτικούς σκοπούς.

Πολυτελής ζωή

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για την υπόθεση κατάρρευσης της FTX, την οποία οι αρμόδιες δικαστικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει ως «επικών διαστάσεων».

Σύμφωνα με τα έγγραφα πτωχευτικού δικαστηρίου που εξετάστηκαν από το Business Insider, η FTX Digital Markets δαπάνησε περισσότερα από 40 εκατομμύρια δολάρια από τον περασμένο Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, πριν καταθέσει αίτηση πτώχευσης τον Νοέμβριο λόγω «προβλημάτων ρευστότητας».

Περισσότερα από 15 εκατομμύρια δολάρια διατέθηκαν σε πολυτελή ξενοδοχεία και καταλύματα, με 5,8 εκατομμύρια από αυτά σε ένα θέρετρο – το Albany Hotel, όπου πέρασε τις ημέρες πριν την σύλληψή του τον Δεκέμβριο.

Κατασχέσεις από την Fed

Στην κατάσχεση σχεδόν 700 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με τον Σαμ Μπάκμαν Φριντ, κυρίως με τη μορφή μετοχών της Robinhood που ανήκαν στον ιδρυτή της FTX, προχώρησε στο τέλος Ιανουαρίου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το CNBC.

Νταβός: Ο mr. Doom προειδοποιεί – «Το 99% των crypto είναι μια απάτη»

Οι 55 εκατομμύρια και πλέον μετοχές της Robinhood βρίσκονται στο επίκεντρο μιας πολυμερούς διαμάχης μεταξύ των διαδίκων της Καραϊβικής, εκπροσώπων του χρεοκοπημένου δανειστή crypto BlockFi, του ίδιου του Μπάκμαν Φριντ και της ηγεσίας που έχει αναλάβει τη διαδικασία πτώχευσης της FTX.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι οι μετοχές της Robinhood αγοράστηκαν με τη χρήση κεφαλαίων πελατών που υποστηρίζουν ότι υπεξαιρέθηκαν. Ο Μπάκμαν Φριντ έχει αρνηθεί την υπεξαίρεση περιουσιακών στοιχείων πελατών.

Ατερρίφθη η αίτησή του για απόσυρση των κατηγοριών εις βάρος του

Στα τέλη Ιουνίου, αμερικανικό δικαστήριο απέρριψε την αίτηση του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ να αποσυρθούν οι ποινικές κατηγορίες εναντίον του.

Τον Μάιο, ο Μπάνκμαν-Φριντ ζήτησε από τον περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ Λιούις Κάπλαν να απορρίψει τουλάχιστον 11 από τις 13 κατηγορίες για απάτη και συνωμοσία που αντιμετώπιζε.

Υποστήριξε ότι ορισμένες κατηγορίες βασίζονταν σε μια νομική θεωρία περί απάτης που έχει ακυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και ορισμένες άλλες προέκυψαν καταχρηστικά χωρίς συγκατάθεση από τις Μπαχάμες, όπου και συνελήφθη τον Δεκέμβριο για να εκδοθεί, κατόπιν, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το άδοξο τέλος

Την προφυλάκιση του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ αποφάσισε τελικά την Παρασκευή περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ, ανακαλώντας την αρχική απόφαση για κατ΄οίκον περιορισμό στο σπίτι των γονιών του.

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Lewis Kaplan ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια ακρόασης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μανχάταν, λιγότερο από δύο μήνες πριν από την προγραμματισμένη δίκη του τον Οκτώβριο για απάτη, αναφορικά με το πτωχευμένο πλέον ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX.

Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες του Μπάνκμαν- Φριντ να προετοιμαστεί για τη δίκη, στην οποία 31χρονος πρώην δισεκατομμυριούχος αντιμετωπίζει κατηγορίες για κλοπή δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κεφάλαια πελατών FTX για να καλύψει τις απώλειες του hedge fund του Alameda Research.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μανχάταν υπέβαλαν για πρώτη φορά το αιφνιδιαστικό αίτημά τους για φυλάκιση του Μπάνκμαν – Φριντ τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι «ξεπέρασε τα όρια»  μοιράζοντας τα προσωπικά γραπτά της πρώην συντρόφου του και διευθύντριας της Alameda, Καρολάιν Έλισον, σε δημοσιογράφο των New York Times.

Μετά τη σύλληψή του τον Δεκέμβριο του 2022 είχε περιοριστεί στο σπίτι των γονιών του στο Palo Alto, στην Καλιφόρνια, με εγγύηση 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto