
Tην τουριστική ελκυστικότητα της Τουρκίας ενισχύουν οι φθηνές προσφορές και η αδύναμη λίρα, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Ο αριθμός των επισκεπτών αυξάνεται μεν, αλλά οι παράγοντες του τουρισμού στη γειτονική χώρα υπογραμμίζουν ότι η κρίση του κόστους ζωής σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες ξοδεύουν λιγότερα.
Τουρισμός: Το νέο ρεκόρ και ο ανταγωνισμός από την φθηνή Τουρκία
Σε υψηλό δεκαετίας ο τουρισμός
Η Αττάλεια, μια πόλη-θέρετρο στις τουρκικές ακτές, είναι γεμάτη από τουρίστες. Άνδρες ντυμένοι με οθωμανική ενδυμασία διασκεδάζουν τους επισκέπτες με στριφογυρίσματα κώνων παγωτού, ενώ μια «αρμάδα» ταξί και πούλμαν διασχίζει τους δρόμους της πόλης.
Η οικονομία της Τουρκίας, αξίας 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκεται στη δίνη μιας οικονομικής κρίσης. Αλλά η τεράστια τουριστική βιομηχανία της αποδεικνύεται φωτεινό σημείο, με τα έσοδα από τον τομέα να έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.
Οι παραθεριστές που δεν έχουν πολλά χρήματα, οι οποίοι είδαν το κόστος των καθημερινών ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα και το ενεργειακό κόστος, να ανεβαίνει στα ύψη και να πλήττει το βιοτικό τους επίπεδο στην πατρίδα τους, κατευθύνονται προς την Τουρκία αναζητώντας φτηνές διακοπές.
Η αδύναμη λίρα
Ενώ ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί και στην Τουρκία, η αδύναμη λίρα, η οποία διαπραγματεύεται κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι των κυριότερων νομισμάτων, έχει καταστήσει τον προορισμό σχετικά φθηνό.
«Για όσους αναζητούν πιο προσιτές ταξιδιωτικές εμπειρίες, η Τουρκία τους ταιριάζει», δήλωσε ο Eduardo Santander, εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων.
Η πτώση της λίρας έναντι του ευρώ – έχει υποχωρήσει κατά 40% τον τελευταίο χρόνο – σημαίνει ότι η χώρα μπορεί πλέον να ανταγωνιστεί παραδοσιακά φθηνούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως η Πορτογαλία, παρά την αύξηση των τουρκικών τιμών καταναλωτή κατά σχεδόν 50% τον τελευταίο χρόνο.
«Στο Παρίσι δεν μπορείς να φας με λιγότερα από 7 ή 8 ευρώ, ενώ εδώ είναι 3 ευρώ», δήλωσε ο Emmanuel, ένας Γάλλος τουρίστας που ταξίδεψε στην Αττάλεια.
Ευχάριστα νέα για την τουρκική κυβέρνηση
Περισσότεροι από 22 εκατ. άνθρωποι επισκέφθηκαν την Τουρκία τους πρώτους έξι μήνες του 2023, από 18,4 εκατ. το 2022, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία. Τα έσοδα από τον τουρισμό έφτασαν σχεδόν τα 22 δισ. δολάρια το ίδιο εξάμηνο του 2023, το υψηλότερο επίπεδο από το 2012.
Τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία αποτελούν ευπρόσδεκτη είδηση για την τουρκική κυβέρνηση, η οποία ελπίζει ότι μια καλή τουριστική περίοδος θα βοηθήσει στη μείωση του ελλείμματος ρεκόρ του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Δεν ξοδεύουν αρκετά
Ωστόσο, οι επιχειρήσεις δήλωσαν ότι οι επισκέπτες δεν ξοδεύουν αρκετά. Ο υψηλός τουρκικός πληθωρισμός τις ανάγκασε να ανεβάσουν τις τιμές τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν λιγότερες οικονομικές ευκαιρίες για τους ταξιδιώτες.
Ο Ünsal Turan, διευθυντής πωλήσεων στο κοσμηματοπωλείο Dream Jewels, το οποίο βρίσκεται στην ακτή της Αττάλειας, δήλωσε ότι το φετινό καλοκαίρι «δεν πήγε πολύ καλά».
Ο μέσος επισκέπτης πέρασε 8,4 διανυκτερεύσεις στην Τουρκία το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, το χαμηλότερο επίπεδο για την περίοδο αυτή από το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Turkstat.
Επιπλέον, οι τουρίστες προτιμούν τα all-inclusive θέρετρα, σύμφωνα με τον Steve Heapy, διευθύνοντα σύμβουλο της Jet2, του μεγαλύτερου παρόχου οργανωμένων διακοπών στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Ορισμένοι επισκέπτες παίρνουν πολύ λίγα χρήματα μαζί τους, επειδή τα πάντα είναι πληρωμένα», δήλωσε ο Heapy.
Η δημοτικότητα αυτών των προσφορών είχε αντίκτυπο στο all-inclusive θέρετρο Adalya Elite Lara, 600 δωματίων, περίπου 40 λεπτά με το αυτοκίνητο κατά μήκος της μεσογειακής ακτής από το κέντρο της Αττάλειας.
Η Nahit Kara, διευθύντρια λειτουργίας του ομίλου ξενοδοχείων Adalya, δήλωσε ότι το θέρετρο ήταν γεμάτο σε ποσοστό περίπου 97% τον Ιούλιο.
Ακόμα κι έτσι, ανέφερε ότι το 2023 δεν ήταν μια εύκολη χρονιά, καθώς ο σεισμός του Φεβρουαρίου επέφερε ακύρωση κρατήσεων.
Αυξημένες τιμές στα ξενοδοχεία
Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές των ξενοδοχείων και των εστιατορίων είναι αυξημένες κατά 83% τον Ιούλιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.
Η ανάγκη να αυξηθούν οι τιμές συνεπάγεται ότι τα πιο προσιτά θέρετρα, όπως το Adalya, έχουν καλύτερες επιδόσεις από ό,τι για παράδειγμα το Calista Luxury Resort, ένας πολυτελής θύλακας με πολυτελή γήπεδα γκολφ που κάποτε υποδέχθηκε τον Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής της G20.
Η Calista λειτουργεί μόλις στο 60% της χωρητικότητάς της φέτος το καλοκαίρι. Το θέρετρο χρεώνει σε ευρώ για να προστατευτεί από τις διακυμάνσεις της λίρας.
Επίσης, πολλοί Ρώσοι έχουν αγοράσει εξοχικές κατοικίες και βίλες στην Τουρκία, περιορίζοντας τις κρατήσεις σε ξενοδοχεία.


Latest News

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια