Κατά την διάρκεια των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων δεν υπήρχε επίσημο σχέδιο για τη φιλοξενία όσων ταξίδευαν για να αγωνιστούν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα olympics.com.
Το πρώτο Ολυμπιακό Χωριό, που χτίστηκε για το Παρίσι το 1924, άλλαξε την φιλοσοφία της διοργάνωσης.
Παρίσι 2024: Η μόλυνση του Σηκουάνα ακύρωσε το ολυμπιακό test event κολύμβησης
Εναν αιώνα πίσω
Στους ολυμπιακούς αγώνες του 1924 κατασκευάστηκαν μικρές ξύλινες καλύβες για να στεγάσουν την πλειοψηφία των αθλητών σε απόσταση λίγων μόλις λεπτών με τα πόδια από το Stade Olympique de Colombes στο βορειοδυτικό Παρίσι, όπου πραγματοποιήθηκαν τα περισσότερα αθλήματα.
Αυτή η προσωρινή διαμονή, ενώ αποδείχθηκε πρακτική στην παροχή μιας βολικής τοποθεσίας για τη διαμονή των αθλητών, υποκινήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την επιθυμία να συγκεντρωθούν οι συμμετέχοντες κάτω από την ίδια στέγη και διέθετε επίσης ταχυδρομείο, ανταλλακτήριο συναλλάγματος και εστιατόριο.
Συγκεντρώνοντας νέους από κάθε έθνος, οι Ολυμπιακοί Αγώνες βοηθούν να καλλιεργηθεί αυτή η αίσθηση εγκαρδιότητας που διδάσκει τους ανθρώπους να εξοικειωθούν καλύτερα πρώτα και μετά να εκτιμούν ο ένας τον άλλον, μια διαδικασία που θα αναδείξουν οι Αγώνες του Παρισιού».
Αυτά ήταν τα λόγια του Φραντζ Ράιχελ, Γενικού Γραμματέα της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 1924, όπως αναφέρεται στην Επίσημη Έκθεση των Αγώνων. Ο Ράιχελ έγραψε αυτό το μέρος της έκθεσής του για να τονίσει την ανάπτυξη του Ολυμπιακού Κινήματος από το εναρκτήριο Ολυμπιακό Συνέδριο το 1894, αλλά στον αιώνα που πέρασε, το Ολυμπιακό Χωριό έχει αναλάβει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στην ένωση του Ολυμπιακού Κινήματος.
Περισσότερο από απλή διαμονή
Για τις περισσότερες πόλεις που φιλοξενούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα ήταν πιθανώς δυνατό να φιλοξενηθούν οι συμμετέχοντες των Αγώνων σε ιδιωτικά καταλύματα, για παράδειγμα, αλλά το Ολυμπιακό Χωριό έχει γίνει τόσο εμβληματικό μέρος της εμπειρίας των Αγώνων για τους αθλητές που είναι πλέον αδύνατο να φανταστεί κάποιος την διοργάνωση χωρίς αυτό.
Όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου, το Ολυμπιακό χωριό έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα πραγματικό χωνευτήρι των λαών.
«Αν απαλλαγούμε από το Ολυμπιακό Χωριό, θα χάσουμε ένα σημαντικό μέρος των Αγώνων», λέει ο Χένρι Σπεκτ, διευθυντής του προγράμματος Ολυμπιακού και Παραολυμπιακού Χωριού στη SOLIDEO, την εταιρεία πολιτικών μηχανικών που αναπτύσσει το χωριό.
«Είναι ίσως το μόνο μέρος στον πλανήτη που έχεις τόσες πολλές χώρες που συγκεντρώνονται στην ίδια τοποθεσία. Νομίζω ότι οι αθλητές που έχουν ζήσει σε αυτό έχουν βγει με μια μοναδική εμπειρία ζωής», προσθέτει.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Latest News
Πόσα έχασε ο Μάικλ Τζόρνταν πουλώντας την τεράστια έπαυλή του στο Σικάγο
Ακόμη και για είδωλα όπως ο Μάικλ Τζόρνταν δεν είναι κάθε τελευταία βολή πετυχημένη
Βαγγέλης Μαρινάκης: Να έχεις το πνεύμα του νικητή κάθε στιγμή, να μην ξεχνάς τις ρίζες σου, να μην παραιτείσαι ποτέ
Οι Αγγλοι υποκλίνονται στον «Βασιλιά του Πειραιά», στον ηγέτη της Νότιγχαμ Φόρεστ με το διεθνώς αναγνωρισμένο Sky Sports, να αφιερώνει ντοκιμαντέρ και αμέτρητους επαίνους. «Meeting Marinakis»: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη γεμάτη πάθος, όραμα, αλήθεια και ανθρωπιά.
Πώς η Ελλάδα θα μπει στην τουριστική βιομηχανία του γκολφ
Ο τουρισμός του γκολφ και τα οφέλη στην οικονομία - Τι λέει ο ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Παράσχης
Χρωστάει και ο... Ρονάλντο; - Η μήνυση που κατέθεσε γιατρός εναντίον του
Γιατρός από την Αγγλία κατέθεσε μήνυση στον Κριστιάνο Ρονάλντο για οφειλές από θεραπείες που του είχε προσφέρει τη σεζόν 2021-2022
Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη του γκολφ - Γιατί υστερεί σε ανάπτυξη στην Ελλάδα
Η περαιτέρω ανάπτυξη του γκολφ στην Ελλάδα μπορεί να προσφέρει αξιοσημείωτα οφέλη, αλλά έρχεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, διαπιστώνεται σε μελέτη του ΙΟΒΕ