Ραντεβού

Σήμερα – δεύτερη ημέρα από τη γιορτή της Παναγίας – ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μία δύσκολη μέρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Γι΄αυτό και έλειπε τόσες μέρες – προσπαθούσε να ανακτήσει δυνάμεις για σήμερα. Η μέρα αρχίζει με τα εύκολα! Το πρώτο ραντεβού του είναι με τον πρόεδρο της UEFA. Κι ακολουθούν τα δύσκολα, η συνάντηση του με τους τέσσερις προέδρους – μετόχους των μεγάλων ΠΑΕ. Αυτά….

Κροατικά

Από την άλλη πλευρά συνεχίζεται το ποδοσφαιρικό – διπλωματικό γαϊτανάκι για τους 105 κατηγορούμενους χούλιγκανς. Μετά από το πρόεδρο της Κροατίας τον λόγο πήρε ο πρωθυπουργός της βαλκανικής χώρας για να ενισχύσει την απάντηση της Ελλάδας περί της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Στο ενδιάμεσο παρενεβλήθη και δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών. Καταλαβαίνετε, μύλος η κατάσταση. Το πρόβλημα όμως παραμένει πρόβλημα – και δεν είναι και μικρό. Δεν είναι δυνατόν να χάνονται ανθρώπινες ζωές γενικά και από την οπαδική βία ειδικότερα!

Ενότητα

Στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κάνουν ασκήσεις ενότητας. Πρώτο «επεισόδιο» η καθολική στήριξη του κ. Κώστα Ζαχαριάδη στο Δήμο Αθηναίων- δηλαδή και από τους τέσσερις υποψηφίους προέδρους του κόμματος. Κανένας δεν θα ήθελε να χρεωθεί ή να του αποδοθεί καλύτερα, η υπονόμευση, για εσωκομματικους λόγους, του υποψήφιου δημάρχου. Σωστό!

Ο κ. Π. Πολάκης

Κι από την άλλη πλευρά ο βουλευτής Χανίων του κόμματος κ. Παύλος Πολάκης «τά ριξε» αυτή τη φορά στο γραφείο τύπου του κόμματος γιατί ανέβασε και κατέβασε μία ανάρτηση του φίλου του κ. Γιάννη Κασελάκη, υποψήφιοι βουλευτή Επικρατείας. Βέβαια το ότι ο κ. Πολάκης είναι «αψύς» δεν σημαίνει ότι έχει πάντα άδικο….

Αφωνία

Μου λένε, λοιπόν, ότι το Διαρκές Συνέδριο θα κληθεί αποκλειστικά και μόνο για να ανακηρύξει τους υποψηφίους για τη θέση του προέδρου του κόμματος – τυπική καταστατική υποχρέωση. Δεν θα γίνουν ομιλίες  συνέδρων! Και επειδή φοβούνται το κακό, η σύγκληση του συνεδρίου θα γίνει διά ζώσης, όσοι είναι πχ σύνεδροι από την Αττική και οι άλλοι θα συμμετέχουν διαδικτυακά. Και κατ΄αυτό τον τρόπο ελπίζουν το σώμα να έχει απαρτία. Γιατί φαντάζεστε να κουβαλούσαν απ΄όλη την Ελλάδα χιλιάδες ανθρώπους και να μην έχουν δικαίωμα λόγου. Φρίκη!

Ο κ. Α. Τσίπρας

Ετσι σε κάποιο μεγάλο χώρο θα συγκεντρώσουν περί τους δύο χιλιάδες συνέδρους, αλλά και μέλη που δεν θα είναι σύνεδροι – έτσι κι αλλιώς οι διαδικασίες είναι ανοιχτές – για απευθύνει ομιλία ο παραιτηθείς πρόεδρος του κόμματος κ. Αλέξης Τσίπρας. Ναι καλά διαβάσατε. Ο Τσίπρας θα κάνει την πρώτη πολιτική ομιλία μετά από μήνες, προκειμένου να στηρίξει τις εσωκομματικές διαδικασίες. Η πηγή μου είπε ότι η ομιλία θα γίνει κατά 99%! Παρ΄ότι απελθών ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να αποτελεί τον ενοποιητικό παράγοντα του κόμματος. Και προφανώς τον απασχολεί η επιτυχία των εσωκομματικών διαδικασιών. Για την οποία δεν είμαι βέβαιος….

Πόσοι;

Απ΄ ότι μου λένε αν τελικώς προσέλθουν και ψηφίσουν 50.000 μέλη του κόμματος, θα πρόκειται για ιδανική συμμετοχή. Το τέλειο! Σας θυμίζω ότι στην εκλογή του κ. Τσίπρα προσήλθαν 150.000 άνθρωποι, από τους οποίους οι 110.000 έγιναν ψηφίζοντας και μέλη. Υπάρχουν όμως εκτιμήσεις πως επειδή είναι τέσσερις οι υποψήφιοι ίσως κατορθώσουν να κινητοποιήσουν κάποιο κόσμο και έτσι μπορεί να κατορθώσουν η συμμετοχή να ανέλθει στους 35.000 με 40.000 ψηφοφόρους. Αυτός ο αριθμός δεν θα είναι ιδανικός, αλλά σίγουρα ικανοποιητικός.

Κίνδυνος

Ο κίνδυνος ελλοχεύει στο ενδεχόμενο να προσέλθουν περί του 20.000 με 25.000 από τους εγγεγραμμένους. Αυτό θα είναι αποτυχία μου λένε. Και επειδή με έναν τρόπο αυτές οι εξελίξεις αφορούν και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα γι΄αυτό τον λόγο και επιστρατεύεται με την ομιλία του που τυπικά θα απευθύνεται στους συνέδρους του Διαρκούς Συνεδρίου, αλλά επί της ουσίας το ακροατήριο του θα είναι όλο το κόμμα.

Εμφύλιος

Ένας ιδιότυπος ανταγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη στην πέραν της Νέας Δημοκρατίας περιοχή, στην ακροδεξιά. Υπάρχουν τρία περίπου ισομεγέθη κόμματα, τα οποία όχι μόνο δεν έχουν τις καλύτερες των σχέσεων μεταξύ τους, αλλά δεν έχουν καθόλου σχέσεις! Ενας ιδιότυπος εμφύλιος – δεν είναι μόνο η αριστερά που πρωταγωνιστεί σ΄αυτά τα μεγαλεία. Ενω οι «Σπαρτιάτες» ετοιμάζονται για την αποκαθήλωση του προέδρου τους – είναι θέμα χρόνου αυτή η εξέλιξη – η «Νίκη» του κ. Δημήτρη Νατσιού κινείται σε χαμηλές νότες, όπως αρμόζει σε ένα «θρησκευόμενο κόμμα» θα έλεγε κανείς. Η μπορεί να μην έχει βρει ακόμη τα αντιπολιτευτικά της πατήματα. Αν τυχόν και έλθει νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων, τότε μάλλον θα τους δούμε στα κεραμίδια της Βουλής!

Ηγεμών

Έτσι ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος και η «Ελληνική Λύση» έχουν ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους από την πρώτη ημέρα, επιχειρώντας – μεταξύ των άλλων – να ξεχωρίσει στην «έξω δεξιά» περιοχή ως η κύρια αντιπολιτευτική συνιστώσα έναντι της κυβέρνησης. Δεν ξέρω αν θα του βγει, αν και η κεντροαριστερή αντιπολίτευση αδυνατεί προ το παρόν να συνέλθει από το … 41% της Νέας Δημοκρατίας, Ζώντας επίσης τον δικό της εμφύλιο!

Σημεία των καιρών….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories