Επενδύσεις

Τι κοινό μπορούν να έχουν τρεις επιχειρήσεις κι ενώ η κάθε μία έχει τελείως διαφορετικό αντικείμενο δραστηριότητας;

Πρώτον η εθνικότητα. Και οι τρεις είναι ελληνικές εταιρείες και μάλιστα με αξιοσημείωτη αναπτυξιακή πορεία.

Κι εντάξει, θα μου πείτε, αυτό δεν είναι κάτι σπάνιο όταν γίνεται απόπειρα εξεύρεσης ενός κοινού χαρακτηριστικού.

Για να μην σας κουράζω λοιπόν, θα σας πως ότι πρόκειται για τις επιχειρήσεις «Καράτζη Βιομηχανικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις», τη «Θ. Νιτσιάκος ΑΒΕΕ, Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις» και τη «Πέιπερπακ Ανώνυμος Βιομηχανική Εταιρεία Εκτυπώσεως Κυτιοποιίας και Ειδών Χάρτινης Συσκευασίας».

Οι τρεις επιχειρήσεις προχώρησαν στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους δημιουργώντας και σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας.

Αναπτυξιακός Νόμος

Αυτό λοιπόν που ενώνει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι πως αξιοποίησαν τα εργαλεία του αναπτυξιακού νόμου για να τις ολοκληρώσουν.

Και από τη «Διάυγεια» αλίευσα τις αποφάσεις που οριστικοποιούν την ολοκλήρωση των επενδυτικών τους σχεδίων, το κόστος και τις μορφές ενίσχυσης που έλαβαν.

Και έχει ενδιαφέρον για το πώς οι ενισχύσεις του αναπτυξιακού μπορούν να δώσουν ώθηση στις επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων.

«Καράτζη ΑΕ»

Η «Καράτζη ΑΕ» ολοκλήρωσε την επένδυση για τον εκσυγχρονισμό πεντάστερου ξενοδοχείου της δυναμικότητας 400 δωματίων/833 κλινών στη Χερσόνησο Ηρακλείου της Κρήτης. Με το πέρας των εργασιών τα δωμάτια αυξήθηκαν σε 500 και οι κλίνες σε 1.604. Η θέσεις εργασίας ανήλθαν σε 580 κατά το χρόνο ολοκλήρωσης της επένδυσης.

Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος είναι στα 15.060.000 ευρώ και η βιομηχανία έλαβε ενίσχυση 3.765.000 ευρώ με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής.

Η εταιρεία έβαλε ίδια κεφάλαια 4.969.800 ευρώ και τα 10.090.200 ευρώ προήλθαν από εξωτερική χρηματοδότηση και για την ακρίβεια μέσω ομολογιακού δανείου.

«Νιτσιάκος»

Η «Νιτσιάκος» επένδυσε 3.257.282 ευρώ για την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας τυποποίησης κρέατος πουλερικών. Το έκανε προσθέτοντας νέο κτίριο και μηχανολογικό εξοπλισμό. Η μονάδα βρίσκεται στη Ζίτσα Ιωάννινων.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, η «Νιτσιάκος» έλαβε χρηματοδοτική επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης ύψους 877.708 ευρώ και φορολογική απαλλαγή ύψους 262.340 ευρώ. Η ίδια έβαλε ίδια κεφάλαια 468.592 ευρώ και με τραπεζικό δάνειο ύψους 250.107 ευρώ χρηματοδότησε το υπόλοιπο της επένδυσης.

Η συνολική δυναμικότητα της παραγωγικής μονάδας ανήλθε σε 6.480 κιλά/ώρα ολόκληρων νωπών κοτόπουλων τυποποιημένων, 10.000 κιλά/ώρα τεμαχισμού πουλερικών, 3.750 κιλά/ώρα πάστας αποστεωμένου κρέατος συμβατικής και 1.000 κιλά/ώρα πάστας αποστεωμένου κρέατος ανώτερης ποιότητος και η συνολική ισχύς του μηχανολογικού εξοπλισμού ανήλθε σε 2.078 kW.

Στο χρόνο ολοκλήρωσης της επένδυσης οι θέσεις εργασίας ανήλθαν σε 865.

«Paperpack ΑΒΕΕ»

Η «Paperpack» επέκτεινε τη δυναμικότητα της μονάδας κατασκευής κουτιών από χαρτί ή χαρτόνι στην Κηφισιά Αττικής.

Η συγκεκριμένη βιομηχανία αξιοποίησε πλήρως τις ενισχύσεις του αναπτυξιακού νόμου. Το ύψος του συνολικού επιλέξιμου κόστους ήταν στα 3.245.983 ευρώ. Η ίδια συμμετοχή της ήταν μόλις 23.000 ευρώ.

Το ύψος της ενισχυόμενης χρηματοδοτικής μίσθωσης ανέρχεται στο ποσό των 2.337.231 ευρώ και η συνολικής ενίσχυση με την μορφή της φορολογικής απαλλαγής ήταν στα 644.451 ευρώ.

Η συνολική δυναμικότητα ανήλθε σε 523.600.000 χάρτινες συσκευασίες/έτος και η συνολική ισχύς ανήλθε σε 1.304,88 kW.

Οι θέσεις απασχόλησης ανήλθαν σε 161 στο χρόνο ολοκλήρωσης της επένδυσης.

——————-

Μπαταρίες

Και ο πρώτος διαγωνισμός για τη χορήγηση της λειτουργικής ενίσχυσης σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 411,79 ΜW είναι γεγονός.

Γεγονός είναι και η ολοκλήρωση του με τους πρώτους επενδυτές να κερδίζουν μέσω διαγωνισμού τις ενισχύσεις για τα πρώτα έργα τους.

Πρόκειται για την Helleniq Energy με τρία έργα συνολικής ισχύος 100 MW, εταιρεία της ΔΕΗ με δύο έργα συνολικής ισχύος 98 MW, εταιρεία της Intrakat με τρία έργα αποθήκευσης συνολικής ισχύος 100 MW, εταιρεία της Mytilineos με 48 MW, ενώ από ένα έργο κατοχύρωσαν τρεις εταιρείες η Energy Bank I ισχύος 49,99 MW, Ενεργειακή Τεχνική με 7,8 MW και η «Ενεργειακή Κοινότητα Με Αγάπη Ήλιος» ισχύος 8 MW.

Το επόμενο ραντεβού δίνεται τον Σεπτέμβριο για διαγωνισμό συνολικής ισχύος 300 MW.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories