Η Ρωσία και η Αργεντινή προκαλούν ξανά τριγμούς ανάμεσα στις αναδυόμενες οικονομίες, με τη βουτιά των εθνικών τους νομισμάτων να αναγκάζει τις κεντρικές τους τράπεζες σε μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων. Την ίδια στιγμή στο εκρηκτικό αυτό κοκτέιλ έρχονται να προστεθούν και τα διαφορετικά μεν αλλά σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης της Κίνας η οποία προχώρησε σε πιο χαλαρή νομισματική πολιτική για να τονώσει τη ζήτηση.

JPMorgan: Αυξάνει τις πιθανότητες αθέτησης πληρωμών στη σκιά της Country Garden

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε σημαντικά τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να σταματήσει την υποχώρηση του ρουβλίου σε μια από τις πιο έντονες υποτιμήσεις στις αναδυόμενες αγορές. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αύξησαν το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 12% από 8,5%, τη δεύτερη συνεχόμενη αύξηση για να στηριχθεί το νόμισμα της χώρας. Επίσης εξετάζει κεφαλαιακούς ελέγχους σε έσοδα εξαγωγών και σε μεταφορές συναλλάγματος.

Ήταν η πιο μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν 18 μήνες. Η έκτακτη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας πραγματοποιήθηκε ένα μήνα πριν την προγραμματισμένης στις 15 Σεπτεμβρίου, όταν η ισοτιμία πέρασε ακόμη και τα 100 ρούβλια ανά δολάριο ΗΠΑ για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Αργεντινής υποτίμησε το νόμισμά της, το πέσο, κατά 18% και η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια δανεισμού κατά 21 ποσοστιαίες μονάδες στο 118% καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανησύχησαν μετά τις προκριματικές εκλογές ενόψει των γενικών εκλογών του Οκτωβρίου. αποτελέσματος. Η χώρα επίσης απαγόρευσε τις εξαγωγές βοδινού για 15 μέρες μετά την υποτίμηση.

Ο γερουσιαστής Χαβιέ Μιλέι, που χαρακτηρίζεται από διεθνή μέσα ενημέρωσης ως ακροδεξιός φιλελεύθερος, θέλει να πάρει εξουσίες από την κεντρική τράπεζα και να δολαριοποιήσει την οικονομία. Ο ίδιος την Κυριακή κέρδισε το 30% των ψήφων, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στις προκριματικές εκλογές.

Ήταν μια τεράστια ανατροπή σε μια αναμέτρηση που λειτουργεί ως πρόβα τζενεράλε για τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου, ειδικά καθώς οι αγορές είχαν ποντάρει σε υψηλότερα ποσοστά από πιο μετριοπαθείς υποψηφίους. Ορισμένοι επενδυτές σημείωσαν ότι ανεξάρτητα από τον τελικό νικητή, η ισορροπία δυνάμεων φαίνεται πιθανό να μετατοπιστεί προς τα δεξιά, έδειχνε ανάλυση του Reuters.

Πλέον, μετά την υποτίμηση, η επίσημη ισοτιμία θα καθοριστεί στα 350 πέσος ανά δολάριο μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου, δήλωσε η κεντρική τράπεζα. Η παράλληλη άτυπη ισοτιμία το υπέσο Αργεντινής υποχώρησε έως κατά 10% στο ιστορικό χαμηλό των 675 πέσος ανά δολάριο.

Η περίπτωση της Ρωσίας

Η απότομη νέα πτώση του ρωσικού νομίσματος έχει φέρει την κεντρική τράπεζα της χώρας στο επίκεντρο μιας ολοένα και πιο έντονης συζήτησης για το πώς η Μόσχα θα μπορέσει να στηρίξει μια οικονομία που έχει πληγεί από τη συρρίκνωση των εσόδων από εξαγωγές και είναι απομονωμένη από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, σχολίαζε το Bloomberg. Ακόμη και με τα επιτόκια να είναι πλέον στα υψηλότερα επίπεδα εδώ κι ένα χρόνο, οι διεθνείς αγορές παραμένουν ανήσυχες καθώς έχουν χαθεί πολλά κεφάλαια. Την ίδια στιγμή αρνητικά έχει επηρεάσει και το γεγονός ότι η Μόσχα πραγματοποιεί συνεχώς μεγάλες σημαντικές στρατιωτικές δαπάνες που επηρεάζουν την οικονομία.

Στο εσωτερικό της χώρας μάλιστα υπάρχουν τριβές καθώς αρκετοί σύμμαχοι του Βλάντιμιρ Πούτιν κατηγορούν την κεντρική τράπεζα για χαλαρή νομισματική πολιτική. Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα ναμπιουλίνα έχει κερδίσει επαίνους από τη Μόσχα για τους χειρισμούς της στην οικονομία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά το εξασθενημένο ξανά ρούβλι και ο υψηλός πληθωρισμός έχουν προκαλέσει εσωτερικές αντιδράσεις ειδικά από υπέρμαχος του πολέμου στη Ρωσία, σχολίαζε το Reuters.

Κριτική για τη νομισματική πολιτική της που έχει κάνει επίσης εναντίον της το Κρεμλίνο δημοσίων προσθέτει περαιτέρω πίεση στην κεντρική τράπεζα. Σημειώνεται πως η Ρωσία οδεύει προς τις προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο του 2024, με τους καταναλωτές να πλήττονται από τις αυξανόμενες τιμές βασικών αγαθών λόγω αδύναμου εθνικού νομίσματος.

Η Κίνα

Παράλληλα αυξάνεται η ανησυχία ότι η χαμηλή ανάκαμψη και τα προβλήματα χρέους της Κίνας θα εξαπλωθούν στην παγκόσμια οικονομία. Αντί να καθησυχάσει τους επενδυτές, η μείωση-έκπληξη των επιτοκίων από το Πεκίνο μεγάλωσε την ανησυχία σχετικά με τα μέτρα πολιτικής για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης, έδειξαν στοιχεία του Bloomberg.

Η έξοδος της Κίνας από τα αποκαλούμενα lockdown της πανδημίας ήταν απογοητευτική για τις αγορές, ενισχύοντας την ανησυχία ότι η παγκόσμια οικονομική μηχανή επιβραδύνει ρυθμούς ανάπτυξης . Η Κίνα τώρα έχει να αντιμετωπίσει και πιθανή χρεοκοπία της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Country Garden Holdings αφού αυτή δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε πληρωμές του χρέους της.

Η Κίνα ανησυχεί για την αγορά ακινήτων και η μείωση έκπληξη των επιτοκίων στέλνει μήνυμα ότι η ανάπτυξη μπορεί να μην φτάσει φέτος το 5% που θέλει να πετύχει η κυβέρνηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές