Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο σημειώθηκε, όπως ανακοίνωσε ο ΑΡΧΕΛΩΝ – Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας.

Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

Η τυχερή μαρκαρισμένη χελώνα, που είχε πρωτοπαρατηρηθεί στη Ζάκυνθο το 1986 και  στην οποία δόθηκε το όνομα Γαία, καταγράφηκε ακόμη μία φορά  από τους εκπαιδευμένους ερευνητές/ εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ  να κάνει τη φωλιά της στην παραλία Σεκάνια της Ζακύνθου φέτος, επιβεβαιώνοντας έτσι, 37 ολόκληρα χρόνια αναπαραγωγική ζωής. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί με μια χελώνα να ωοτοκεί για 36 χρόνια στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Η σημαντική αυτή ανακοίνωση του ΑΡΧΕΛΩΝ βάζει τη χώρα μας στο επίκεντρο των παγκόσμιων επιστημονικών δεδομένων για τις θαλάσσιες χελώνες και πιστοποιεί την μακρόχρονη  συστηματική προσπάθεια  του Συλλόγου που δραστηριοποιείται εδώ και 40 χρόνια στις παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα στη χώρα μας.

Σκυταλοδρομία χιλιάδων εθελοντών

Σύμφωνα πάντα με τη σχετική ανακοίνωση, η παγκόσμια αυτή πρωτιά  ωστόσο κρύβει πίσω της κι ένα ρεκόρ για το οποίο ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι πραγματικά περήφανος: Την ατέλειωτη σκυταλοδρομία των χιλιάδων εθελοντών του, που ακούραστα όλα αυτά τα χρόνια ταξίδεψαν απ’ όλα τα μέρη της γης για να βρεθούν σε μια ελληνική παραλία και να προστατέψουν τις χελώνες. Είναι αυτοί οι 15.000 Έλληνες και ξένοι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ  που καταγράφουν επι 40 χρόνια, με επιμονή, επιμέλεια και αξιοπιστία, πολύτιμα στοιχεία για τις θαλάσσιες χελώνες  που θα έμεναν  αλλιώς στο σκοτάδι.

Το φετινό καλοκαίρι καταγράφεται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ υψηλός αριθμός φωλιών σε όλες τις περιοχές ωοτοκίας  στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί πάνω από 1800 φωλιές στη Ζάκυνθο – λιγότερες από τον μέγιστο αριθμό φωλιών του 1995-, πάνω από 4300 φωλιές στο νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο – ο μεγαλύτερος αριθμός φωλιών που έχει καταγραφεί ποτέ στην περιοχή-, γύρω στις 355 φωλιές στον Λακωνικό Κόλπο, πάνω από 220 φωλιές στο Ρέθυμνο, γύρω στις 300 στα Χανιά και πάνω από 230 στη Μεσσαρά Κρήτης- οι περισσότερες φωλιές που έχουν καταγραφεί στις δύο τελευταίες περιοχές από το 1995-.

«Σίγουρα διανύουμε μια χρονιά με υψηλούς αριθμούς φωλιών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας ανά την Ελλάδα. Μάλιστα, σε κάποιες από αυτές, όπως ο νότιος Κυπαρισσιακός Κόλπος, τα Χανιά και ο Κόλπος Μεσσαράς στην Κρήτη,  τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ρεκόρ όλων των εποχών» λέει η Αλίκη Παναγοπούλου (PhD), Υπεύθυνη Ερευνητικών θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ωστόσο πρέπει να πούμε ότι ο αριθμός φωλιών που καταγράφεται κάθε χρόνο οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η ποιότητα και ποσότητα τροφής στα πεδία τροφοληψίας.

Διακυμάνσεις

Από χρονιά σε χρονιά υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στους αριθμούς φωλιών που καταγράφονται, και χρειάζονται πολλά χρόνια προτού διαφανούν οι τάσεις των πληθυσμών. Γι’ αυτό είναι σημαντική η μακροχρόνια συστηματική καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας, όπως κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ και 40 χρόνια» συνεχίζει. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κοινές προσπάθειες προστασίας των βιοτόπων αναπαραγωγής τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Μεσογείου παίζουν σημαντικό ρόλο στην ελπιδοφόρο πορεία των πληθυσμών των χελωνών στην περιοχή».

Τα στοιχεία που συλλέγονται στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ διαβιβάζονται κάθε χρόνο στον ΟΦΥΠΕΚΑ, τον αρμόδιο Οργανισμό για το Φυσικό Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, συνεισφέροντας στην εφαρμογή των εθνικών δράσεων για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών.

Δράση

Η δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ στις περιοχές ωοτοκίας, δεν περιορίζονται στην καταγραφή και προστασία των φωλιών και των νεοσσών. Η περίοδος που τα μικρά χελωνάκια έχουν βγει από τις φωλιές τους και πρέπει να φτάσουν με ασφάλεια στη θάλασσα έχει αρχίσει.

«Είναι σημαντικό να ξέρουν οι λουόμενοι και οι επιχειρήσεις πως πρέπει να συμπεριφέρονται στις παραλίες ωοτοκίας και να τηρούν τα μέτρα προστασίας,  έτσι ώστε να μην εμποδίζουν τη φύση να επιτελεί το έργο της», λέει  ο Θάνος Μιχαηλίδης, υπεύθυνος για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο.  «Η ενημέρωση του κοινού με παρουσιάσεις σε ξενοδοχεία και οι πιλοτικές συνεργασίες με ανθρώπους του τουριστικού τομέα που σέβονται το περιβάλλον θα συνεχίσουν να μεταφέρουν το μήνυμα για την σωστή συμπεριφορά  στις παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα σε δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών από όλο τον κόσμο», συνεχίζει.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ με όλες τις δυνάμεις του και σε όλες τις περιοχές ωοτοκίας, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, συνεχίζει την προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των τουριστών από τους Σταθμούς Ενημέρωσης στην πόλη της Ζακύνθου, στο Καλό Νερό και τον Αγιαννάκη του Κυπαρισσιακού, στο Μαυροβούνι Γυθείου, στην Κορώνη, στις πόλεις του Ρεθύμνου και των Χανίων και στα Μάταλα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μόνο επτά χώρες στον κόσμο αναπνέουν καθαρό αέρα – Τρεις από αυτές είναι στην Ευρώπη
Green |

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μόνο επτά χώρες στον κόσμο αναπνέουν καθαρό αέρα – Τρεις από αυτές είναι στην Ευρώπη

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση ως μια «παγκόσμια καταστροφή για την υγεία», καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη