Απέχουμε ενάμιση έως δύο χρόνια από την επαναφορά των τριετιών, ωστόσο η διευθέτηση του θέματος θα απαιτήσει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αποσαφηνισθούν ζητήματα που έχουν σχέση με το «ξεπάγωμα» του μέτρου.

Όπως είναι γνωστό οι τριετίες θα επανέλθουν όταν η ανεργία θα μειωθεί κάτω του 10% σε ετήσια βάση και όχι για ένα ή δύο μήνες.

Γεωργιάδης: Η μείωση της ανεργίας φέρνει τριετίες και συλλογικές συμβάσεις

Ο υπουργός Εργασίας κ. Αδ. Γεωργιάδης θεωρεί ότι η αποκλιμάκωση του προβλήματος θα είναι πιο αργή – το επόμενο διάστημα – ενώ προσδιόρισε το χρόνο επαναφοράς των τριετιών εντός των επόμενων δύο ετών.

Η χώρα μας έχει αναλάβει ορισμένες δεσμεύσεις, και θα τις σεβαστεί, σημειώνει ο υπουργός Εργασίας. Μια εξ αυτών είναι το «πάγωμα» των τριετιών όσο η ανεργία είναι άνω του 10%.
Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν (δηλαδή μειωθεί η ανεργία σε ετήσια βάση κάτω του 10%) τότε το κράτος θα προχωρήσει στην επαναφορά των αυξήσεων που προβλέπονται με τις τριετίες.

Ωστόσο πριν φθάσει η ανεργία στο όριο αυτό, θα υπάρξει νομοσχέδιο το οποίο θα ορίζει τον τρόπο που εφαρμοστούν οι τριετίες.

«Θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με έναν τρόπο που θα δίνει διέξοδο στην ανάγκη των εργαζομένων να αυξηθεί ο μισθός τους, χωρίς να καταρρεύσουν οι επιχειρήσεις», σημειώνει ο υπουργός.

Τα θέματα που καλείται να διευκρινίσει το νομοσχέδιο αφορούν τα εξής:

  1.  Όταν «ξεπαγώσουν» οι τριετίες, θα αφορούν το σύνολο των εργαζομένων; Κι αυτό γιατί οι εργοδοτικές οργανώσεις εκτιμούν ότι η προσαύξηση έχει καταργηθεί για τους νέους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό από το 2012, και μετά.
  2.  Αντιστοίχως οι εργατικές οργανώσεις θεωρούν ότι θα πρέπει να δοθούν αναδρομικά οι αυξήσεις των τριετιών από το 2012 και εντεύθεν.
  3.  Υπό διευκρίνηση είναι και το θέμα με τους υψηλότερους μισθούς. Δηλαδή κατά πόσο εμπεριέχουν τις τριετίες ή εάν θα πρέπει να δοθεί η αναλογούσα αύξηση και σε αυτούς. Αυτό αφορά τις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται κάτι ρητά στην κλαδική ή την επιχειρησιακή τους σύμβαση. Οπότε θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη στο νόμο, ώστε να μη θεωρηθεί ότι ήδη οι τριετίες εμπεριέχονται στον μισθό.

*Αφορά όσους συμπλήρωσαν – μία δύο ή τρείς – τριετίες μετά τον Φεβρουάριο του 2012. ** Ο υπολογισμός έγινε με κατώτατο μισθό στα 780 ευρώ

Τι σημαίνει η επαναφορά

Σήμερα οι μισθολογικές τριετίες δίδονται μόνο σε όσους είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία έως το Φεβρουάριο του 2012. Για να επανέλθουν οι τριετίες σε όλους θα πρέπει η ανεργία να «πέσει» κάτω από το 10%.

Κάτι τέτοιο θα σημάνει προσαύξηση μισθού κατά 30% για τους εργαζόμενους που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία (τρείς τριετίες). Σήμερα κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να διεκδικήσει προσαύξηση για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά.

Αντιστοίχως, οι εργαζόμενοι που πρωτοπροσλήφθηκαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 έχουν απωλέσει το δικαίωμα της προσαύξησης του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε μια στρέβλωση της αγοράς εργασίας, ως προς τις αμοιβές μετά το 2012.

Η μη εξέλιξη των τριετιών δημιουργεί εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων ως προς τις αμοιβές τους. Με δεδομένο ότι από την 1η Απριλίου, ο νέος κατώτατος μισθός είναι 780 ευρώ, όσοι έχουν προϋπηρεσία μίας τριετίας χάνουν 78 ευρώ το μήνα, όσοι έχουν δύο τριετίες η απώλειά τους ανέρχεται σε 156 ευρώ, ενώ φτάνουν στα 234 ευρώ, σε μηνιαία βάση, για όσους έχουν συμπληρώσει τρεις τριετίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.