Το πολιτικό περιβάλλον μετά τις εκλογές δίνει την εικόνα ενός «υγιεινού περίπατου» του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Με την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό, θεωρείται λογική μια τέτοια σκέψη. Οι οικονομικές συνθήκες ωστόσο εντός των οποίων θα πρέπει να κινηθεί η ομιλία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κάθε άλλο ευοίωνες φαίνονται.
Το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον στις αγορές που διαμορφώθηκε για περισσότερο από το μισό του Αυγούστου κάθε άλλο παρά καλό ήταν. Φάνηκε τόσο στο Χρηματιστήριο που έχασε σημαντικό μέρος των κερδών από την προσδοκία πολιτικής ομαλότητας που υπήρχε πριν από τις εκλογές. Φάνηκε και στην αγορά ομολόγων, με το διεθνές κλίμα να συμπαρασύρει ξανά ανοδικά τα επιτόκιά τους. Ο πληθωρισμός ιδιαίτερα στα τρόφιμα συνεχίζει να τροφοδοτείται από εξωγενείς παράγοντες.
Οι τιμές των τροφίμων διεθνώς έτρεξαν ένα μίνι ράλι εντός του καλοκαιριού, τροφοδοτούμενες από τις βροχοπτώσεις στην Ευρώπη, τον ασυνήθιστα ξηρό καιρό στην… Ταϊλάνδη, την απόφαση της Ρωσίας να καταργήσει τη συμφωνία σιτηρών με την Ουκρανία και την κίνηση της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές ρυζιού. Σε απλά ελληνικά, δύσκολα θα ξεμπλέξουμε από τα διψήφια ποσοστά εντός του χειμώνα. Το οικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου θα κινηθεί η ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα καθοριστεί και από μια σειρά άλλα οικονομικά γεγονότα, που αναμένονται.
Εντός της ημέρας αναμένονται τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών, για το πρώτο εξάμηνο. Πρακτικά περιμένουμε να δούμε αν θα συνεχιστεί η τάση μείωσης του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο, σε πιο βιώσιμα από τα περσινά επίπεδα. Θα μάθουμε αν επιβεβαιώνονται τα στοιχεία για τον τουρισμό και η πορεία των εξαγωγών αγαθών και τα δύο κρίσιμα για την επίτευξη ή όχι του φετινού στόχου ανάπτυξης. Μία εβδομάδα περίπου μετά, στις 30 Αυγούστου, αναμένεται η δημοσίευση του δείκτη οικονομικού κλίματος του Αυγούστου από το ΙΟΒΕ. Είναι σημαντικός ο εν λόγω δείκτης για να δούμε εάν το υψηλό 16 μηνών που καταγράφηκε τον Ιούλιο, όταν η ευρωζώνη κινούνταν σε χαμηλό 9 μηνών, οφειλόταν απλά στον «παράγοντα Μητσοτάκη» και στην ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας ή θα βρεθούμε και εμείς στον «ευρωπαϊκό δρόμο» της καχεξίας.
Μία ημέρα μετά, στις 31 Αυγούστου, η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να δημοσιεύσει τα στοιχεία του δείκτη όγκου λιανικού εμπορίου. Προσέξτε όχι τζίρου, στον οποίο περιλαμβάνεται και ο πληθωρισμός, αλλά όγκου, που δείχνει αν ψωνίσαμε περισσότερο ή λιγότερο σε σταθερές τιμές. Ενας μίνι δείκτης ασφυξίας της αγοράς. Την ίδια ημέρα θα ανακοινωθεί ο δείκτης μεταποίησης, ο πιο έγκυρος δείκτης για την πορεία μιας οικονομίας προς την ανάπτυξη ή την ύφεση τους επόμενους μήνες. Μέχρι σήμερα για την Ελλάδα δείχνει ανάπτυξη, έστω και μικρή, σε αντίθεση με την ευρωζώνη που προβλέπει ότι οδεύει προς την ύφεση. Στις 6 Σεπτεμβρίου η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει το ΑΕΠ β’ τριμήνου, με τις εκτιμήσεις να εκπέμπουν με τις ίδιες πιθανότητες θετικά και αρνητικά μηνύματα. Πιθανότερο είναι να κινηθεί σε ετήσια βάση λίγο χαμηλότερα από το 2,1% του πρώτου τρίμηνου.
Την παραμονή της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αργά τα μεσάνυχτα, ο οίκος DBRS μπορεί να «φτιάξει» ή να «χαλάσει» το κλίμα. Ο εν λόγω οίκος, αποδεκτός από το Ευρωσύστημα, βαθμολογεί την ελληνική οικονομία ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Μια αναβάθμιση θα μετρήσει… πολλαπλώς πολιτικά, αλλά πολύ περισσότερο οικονομικά, ύστερα από 13 χρόνια αναμονής… Δεν ξέρω για εσάς, αλλά για εμένα η πλήρωση όλων αυτών των συνθηκών μόνο «υγιεινός περίπατος» δεν είναι.
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα