Από εξάψεις και ταχυκαρδία έως χρόνια αϋπνία και προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να επηρεάσουν περίπου το 25% του εργαζόμενου πληθυσμού των ΗΠΑ ανά πάσα στιγμή – και τώρα ένας αυξανόμενος αριθμός εργοδοτών αναλαμβάνει δράση για να προσφέρει περισσότερη υποστήριξη.

Οι περισσότερες από 39 εκατομμύρια εργαζόμενες γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες στα 40 τους και μετά θα ανακαλύψουν ότι τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης είναι αληθινά και μπορούν να επηρεάσουν την εργασιακά καθημερινότητά τους. Ωστόσο, τα συμπτώματα συχνά δεν αναγνωρίζονται και θεωρούνται ότι είναι κάτι που πρέπει να αποκρύπτεται εν ώρα εργασίας, κάτι που ασφαλώς είναι πολύ δύσκολο.

«Οι συνάδελφοί μου με βλέπουν περίεργα επειδή ιδρώνω σαν ένοχος που ανακρίνεται», σχολίασε στο CNN Business μια γυναίκα.

Στο σχετικό δημοσίευμα επισημαίνεται, ότι παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, ένα μικρό αλλά πλέον αυξανόμενο ποσοστό των εργοδοτών λέει ότι αρχίζει να αλλάζει τον τρόπο αντιμετώπισης της εμμηνόπαυσης και των συμπτωμάτων της στο χώρο εργασίας.

Όπως προκύπτει σε έρευνα από την εταιρεία συμβούλων HR Mercer, το 15% των μεγάλων οργανισμών, από μόλις 4% πέρυσι, δηλώνουν ότι είτε προσφέρουν αυτήν τη στιγμή είτε σχεδιάζουν να προσφέρουν οφέλη που προορίζονται να βοηθήσουν τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει να αρχίσει να σπάει το στίγμα που συνδέεται με την εμμηνόπαυση στην εργασία.

Αλλά, προς το παρόν, εξακολουθεί να είναι ένα ευαίσθητο θέμα για το οποίο οι γυναίκες αποφεύγουν μιλούν δημόσια.

Εκεί που διασταυρώνονται συμπτώματα και εργασία

Μια πρόσφατη μελέτη από την Mayo Clinic διαπίστωσε ότι το 13% των γυναικών ανέφεραν ότι είχαν τουλάχιστον μία δυσμενή εργασιακή έκβαση λόγω συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης τον περασμένο χρόνο. Οι δυσμενείς συνέπειες περιλαμβάνουν χαμένες ημέρες στη δουλειά, μειωμένο ωράριο, απόλυση ή επιλογή παραίτησης.

«Το ίδιο το θέμα της εμμηνόπαυσης ήταν ταμπού, ιδιαίτερα στον χώρο εργασίας, επιδεινώνοντας ενδεχομένως περαιτέρω το ψυχολογικό βάρος των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης», σημείωσαν οι ερευνητές της Mayo.

Πολλές εργαζόμενες γυναίκες προσπαθούν να μην τραβούν την προσοχή στο γεγονός ότι αντιμετωπίζουν συμπτώματα από φόβο γήρανσης.

Πού είναι η ιατρική κοινότητα;

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να μην είναι τόσο ενοχλητικά στην εργασία εάν οι γυναίκες μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε πιο αξιόπιστες πληροφορίες και φροντίδα από τους τακτικούς γιατρούς τους.

«Υπάρχει ένα κενό διαχείρισης της εμμηνόπαυσης», είπε η Δρ. Stephanie Faubion, η οποία είναι ιατρική διευθύντρια της The Menopause Society και διευθύντρια του Κέντρου Γυναικείας Υγείας της Mayo Clinic.

Μόνο το 7% των επιστημόνων που εκπαιδεύονται στην οικογενειακή ιατρική, την εσωτερική ιατρική και τη μαιευτική και γυναικολογία δήλωσαν ότι ένιωθαν επαρκώς προετοιμασμένοι να βοηθήσουν γυναίκες ασθενείς να διαχειριστούν την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με έρευνα της Mayo Clinic του 2017.

«Ακριβώς επειδή είσαι γιατρός στη μαιευτική και γυναικολογία δεν σημαίνει ότι έμαθες για την εμμηνόπαυση και τις ορμόνες», υπογράμμισε η Faubion.

Έτσι, πολλές γυναίκες βρίσκουν ότι είναι μόνες τους να πειραματιστούν με το τι (και ποιον) μπορούν να βρουν για να βοηθηθούν. Αλλά πολλοί απλώς υποθέτουν ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει, με την πλειοψηφία να μένει χωρίς θεραπεία, σημείωσε.

Τι μπορούν να κάνουν οι εργοδότες αυτή τη στιγμή

Η διεύρυνση των παροχών καθ΄εαυτή μπορεί να μην είναι απαραίτητη εάν ένας εργοδότης έχει ήδη ένα καλό πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης και γενναιόδωρες επιλογές ευελιξίας στην εργασία και τον ελεύθερο χρόνο. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να έχουν περισσότερες γνώσεις σχετικά με την εμμηνόπαυση και πιο ευέλικτο σε άλλους τομείς.

Το να δίνεται στις γυναίκες περισσότερος έλεγχος της θερμοκρασίας του χώρου όπου εργάζονται είναι επίσης χρήσιμο, δήλωσε η Corina Leu, ανώτερη σύμβουλος υγείας και παροχών στη Mercer.

Για εταιρείες με επίσημη πολιτική ένδυσης, θα μπορούσε να σημαίνει ότι είναι πιο ευέλικτες σχετικά με το τι επιτρέπεται να φορούν οι γυναίκες ή δεν τους ζητούν να φορούν περιοριστικά ρούχα. Και για τους εργαζόμενους που πρέπει να φορούν στολές ή συγκεκριμένα ενδύματα για λόγους ασφαλείας ή υγιεινής, μπορεί να σημαίνει ότι είναι πιο προσεκτικοί σχετικά με τα υλικά που χρησιμοποιούνται, ώστε οι γυναίκες να έχουν πιο δροσερές επιλογές.

Ο στόχος δεν είναι να απαιτείται από τους εργαζόμενους να εκμυστηρευτούν στους διευθυντές ότι βρίσκονται στην εμμηνόπαυση ή από τους διευθυντές να προσεγγίσουν υπαλλήλους που απλώς υποθέτουν ότι είναι στην εμμηνόπαυση. Αντίθετα, είναι για να συνειδητοποιήσουν όλοι στην εργασία ότι η εμμηνόπαυση είναι ένα κοινό πρόβλημα υγείας και ότι υπάρχουν διάφορα οφέλη για την ιατρική και την ψυχική υγεία που μπορεί να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους .

Το καλύτερο μήνυμα που μπορούν να μεταφέρουν οι εργοδότες για την εμμηνόπαυση στις επικοινωνίες τους, καταλήγει η Faubion είναι το εξής: «Αυτό είναι ένα φυσιολογικό στάδιο της ζωής. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή η περίοδος μπορεί να είναι προκλητική και είμαστε εδώ για εσάς».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive