Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για την Πράσινη Συμφωνία Φρανς Τίμερμανς παραιτήθηκε από την θέση του ώστε να επιστρέψει στην ολλανδική πολιτική σκηνή για να ηγηθεί μιας συμμαχίας Εργατικών-Πράσινων στις εθνικές εκλογές του Νοεμβρίου. Την Τρίτη, τα δύο κόμματα αναμένεται να τον επιβεβαιώσουν ως κύριο υποψήφιο για την πρωθυπουργία της Ολλανδίας.

Την θέση του αναλαμβάνει ο Μάρος Σέφκοβιτς, γνωστός και ως ο Mr. Fix It της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Έχοντας περάσει τέσσερα χρόνια μεταμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι εμπορεύονται, ταξιδεύουν, ζεσταίνονται και τρώνε, ο επικεφαλής του μπλοκ για το κλίμα θα πρέπει τώρα να πάρει άδεια από την Επιτροπή μέχρι τις εκλογές στην Ολλανδία. Η συμμαχία του έχει επί του παρόντος ένα οριακό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις του POLITICO.

Αλλά η αποχώρησή του από τις Βρυξέλλες έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη δράση για το κλίμα τόσο στην ΕΕ όσο και στο εξωτερικό, καθώς η πολιτική αντίσταση σκληραίνει στο μπλοκ και οι διπλωματικές συνομιλίες επιταχύνονται.

Το POLITICO εξετάζει πέντε βασικά ερωτήματα που ο Τίμερμανς αφήνει αναπάντητα καθώς ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τη Χάγη.

  1. Τι ακολουθεί για τις φιλοδοξίες της ΕΕ για το κλίμα;

Η Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ένα σημαντικό στοιχείο στη λίστα υποχρεώσεων της Πράσινης Συμφωνίας πριν από το τέλος της θητείας της — την κατάρτιση ενός ενδιάμεσου στόχου για το κλίμα για το 2040.

Το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων του μπλοκ έχει ήδη σταθμίσει, ζητώντας μείωση των εκπομπών κατά 90% έως 95%. Ωστόσο, με την αποχώρηση του Τίμερμανς, η Επιτροπή χάνει την πιο δυνατή φωνή όταν πρόκειται να πιέσει για φιλόδοξη δράση.

Η ΕΕ έχει επί του παρόντος δεσμευτικούς στόχους για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 και τη μείωση των εκπομπών τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Νόμο για το Κλίμα, ο ενδιάμεσος στόχος για το 2040 θα πρέπει να παρουσιαστεί το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Αυτό σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες έχουν ελάχιστο χρόνο πριν τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024 για να υποβάλουν πρόταση. Μια αντίδραση ενάντια στους περισσότερους πράσινους κανονισμούς αναδύεται ως μείζον εκλογικό ζήτημα, μειώνοντας την όρεξη για φιλόδοξους στόχους.

  1. Ποιος θα είναι ο εκπρόσωπος της ΕΕ στο COP 28;

Το ημερολόγιο της διπλωματίας για το κλίμα είναι γεμάτο πριν από τη φετινή σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ COP28 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κάποιος θα πρέπει να εκπροσωπεί την ΕΕ σε όλες τις προπαρασκευαστικές συνόδους κορυφής και συναντήσεις. Αλλά ο Τίμερμανς θα είναι απασχολημένος με την εκστρατεία.

Εάν κερδίσει ή παραιτηθεί επισήμως, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να στείλουν κάποιον άλλο στο Ντουμπάι για να διαπραγματευτεί μαζί με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ Τζον Κέρι και τους ηγέτες εθνικών αντιπροσωπειών από όλο τον κόσμο.

Ο Τίμερμανς έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε προηγούμενα συνέδρια για το κλίμα και θεωρείται ότι έχει καλές σχέσεις με σημαντικούς παίκτες όπως ο Κέρι ή ο Κινέζος απεσταλμένος Ζιέ Ζενχούα.

Το όνομα του Νιεντέρικ Σάμσομ, επικεφαλής του επιτελείου του Τίμερμανς ακούγεται στις Βρυξέλλες, αν και η αποστολή ενός γραφειοκράτη της ΕΕ χωρίς ιδιότητα επιτρόπου στο COP28 πιθανότατα θα θεωρηθεί ως ένδειξη ότι οι Βρυξέλλες δεν λαμβάνουν στα σοβαρά τη σύνοδο κορυφής.

  1. Ποιος θα πολεμήσει το αγροτικό λόμπι;

Οι προσπάθειες της ΕΕ να καταστήσει τη γεωργία πιο βιώσιμη αναδεικνύονται ως κύριο σημείο αντιπαράθεσης ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, με την κοινοβουλευτική σύγκρουση αυτού του καλοκαιριού για τον Νόμο για την Αποκατάσταση της Φύσης να δίνει μια γεύση του τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Με το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος των αγροτών και των αγροτικών κοινοτήτων, ένας αυξανόμενος αριθμός βουλευτών της ΕΕ ζήτησε να διακοπεί η πράσινη νομοθεσία.

Εκτός από τον Νόμο για την Αποκατάσταση της Φύσης, βασικό πυλώνα της Πράσινης Συμφωνίας, νέοι νόμοι για τον περιορισμό της χρήσης φυτοφαρμάκων και τη βελτίωση της υγείας του εδάφους έχουν επίσης γίνει θέματα σε αυτή την αντίδραση.

Η Φον ντερ Λάιεν, μέλος του ΕΛΚ, δεν μιλάει καθόλου καθώς οι συντηρητικοί ευρωβουλευτές ενίσχυσαν την εκστρατεία τους κατά της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που επηρεάζει τη γεωργία, αφήνοντας τον Τίμερμανς μόνο να υπερασπιστεί τις τελευταίες προτάσεις της Πράσινης Συμφωνίας.

Αλλά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, όταν η εκστρατεία του ΕΛΚ είναι πιθανό να ξαναρχίσει, ο πιο δραστήριος υπέρμαχος της Πράσινης Συμφωνίας θα ασχολείται με τις δικές του μάχες στην Ολλανδία.

  1. Πώς θα ρουφήξει η ΕΕ άνθρακα από τον αέρα;

Δεν υπάρχουν ακόμη πολλοί «πράσινοι» νόμοι στα σκαριά, με τους περισσότερους να οριστικοποιούνται τώρα μεταξύ του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου. Ωστόσο, υπάρχει έννα ακόμη βασικό κομμάτι: το σχέδιο της ΕΕ για τη «βιομηχανική διαχείριση του άνθρακα» ή ποιος ρόλος θα πρέπει να παίξει η δέσμευση, η χρήση και η αποθήκευση του CO2 στις προσπάθειες του μπλοκ για το κλίμα.

Η δέσμευση άνθρακα είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει την απανθρακοποίηση της βαριάς βιομηχανίας όπως ο χάλυβας ή το τσιμέντο, η οποία δεν μπορεί εύκολα να γίνει ηλεκτροκίνητη. Νωρίτερα φέτος, η Επιτροπή έθεσε στόχο σε επίπεδο ΕΕ για την επίτευξη ικανότητας αποθήκευσης CO2 50 εκατομμυρίων τόνων ετήσιας έως το 2030 ως μέρος του νόμου περί Net-Zero Industry Act.

Η στρατηγική αναμένεται φέτος, αν και προς το παρόν δεν εμφανίζεται στον επίσημο κατάλογο υποχρεώσεων της Επιτροπής. Τον περασμένο μήνα, ένας συνασπισμός εταιρειών και ΜΚΟ προέτρεψε τον Τίμερμανς να μην καθυστερήσει το σχέδιο.

Το κείμενο πιθανότατα θα αποτελέσει αντικείμενο έντονων πιέσεων, δεδομένης της διαμάχης σχετικά με τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η δέσμευση άνθρακα – με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι αποσπά την προσοχή από τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών.

  1. Ποιος θα πρασινίσει την κατάσταση της Ένωσης;

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, η φον ντερ Λάιεν θα πραγματοποιήσει την ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης, η οποία θα πρέπει να υποδεικνύει πόσο βάρος θα έχουν τα πράσινα ζητήματα κατά τους τελευταίους μήνες της θητείας της.

Αλλά με την Τίμερμανς εκτός, δεν είναι σαφές ποιος θα ωθούσε τη φον ντερ Λάιεν – το κόμμα της οποίας θέλει να απομακρυνθεί από την πράσινη νομοθεσία – να συνεχίσει να προωθεί την Πράσινη Συμφωνία.

Εκτός από τη στρατηγική διαχείρισης του άνθρακα, άλλα κομμάτια που λείπουν περιλαμβάνουν έναν νόμο για τα χημικά που καθυστερεί πολύ και ένα πλαίσιο παρατήρησης των δασών – κλειδί για τη βελτίωση των προσπαθειών πρόληψης των πυρκαγιών – καθώς και τον προαναφερθέντα στόχο για το 2040.

Η Επιτροπή, από την πλευρά της, δεν θα πει τι θα συμβεί όταν ο Τίμερμανς γίνει επίσημα υποψήφιος την Τρίτη.

Ερωτηθείς εάν υπήρχε σχέδιο, ένας εκπρόσωπος είπε στο POLITICO: «Η Επιτροπή έχει πάντα ένα σχέδιο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κλιματική αλλαγή
Τζον Κέρι: «Καμπανάκι» για το κλίμα – Εύσημα στην Ελλάδα για τις πράσινες πρωτοβουλίες
Green |

Τζον Κέρι: «Καμπανάκι» για το κλίμα – Εύσημα στην Ελλάδα για τις πράσινες πρωτοβουλίες

Ως το καταλληλότερο μέρος «για να εστιάσουμε στην υπαρξιακή πρόκληση για τους ωκεανούς μας και την αδυσώπητη σύνδεση τους με την κλιματική κρίση» χαρακτήρισε την Αθήνα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.