Για πολλούς διευθύνοντες συμβούλους, η πρωινή ρουτίνα είναι μια καλή λύση για τον έλεγχο της ημέρας τους. Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι ένα καλό ξεκίνημα της ημέρας ενισχύει την παραγωγικότητα.

Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία στους τύπους των… «τελετουργικών» που προτείνονται.

Στον CEO της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον αρέσει να σηκώνεται στις 5 το πρωί και να διαβάζει αδηφάγα για έως και δύο ώρες. Όταν ο Τζακ Ντόρσεϊ διηύθυνε την X Corp, προτιμούσε ένα πρωινό παγωμένο μπάνιο.

Ήπιες δεξιότητες: Τι είναι και πώς θα σας βοηθήσουν να προωθήσετε την καριέρα σας

Πρόσφατα, μια δημοσιογράφος των Financial Times, η Γκρέις Λόρνταν αποφάσισε να μάθει ποια πρωινή ρουτίνα που αποδίδεταισε έναν Διευθύνοντα Σύμβουλο θα την έκανε πιο παραγωγική και λιγότερο καταπιεσμένη.

Κατέληξε ότι οι πρωινές ρουτίνες προσφέρουν έναν καμβά για την καλλιέργεια πειθαρχίας, δημιουργικότητας και φροντίδας του εαυτού, αν επιλεγούν σωστά. Ξεκινώντας με σκοπό και βεβαιότητα προσδίδει αίσθηση ηρεμίας που η δημοσιογράφος διατηρούσε όλη την ημέρα μου.

Πρωινό ξύπνημα

Ο πρώτος γρίφος που πρέπει να λυθεί είναι η ώρα του ξυπνήματος. Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι να επιλέξετε συγκεκριμένη ώρα για να ξυπνήσετε και να την τηρήσετε, έχοντας κατά νου ότι οι περισσότεροι επιτυχημένοι CEO ξυπνούν το αργότερο στις 6 το πρωί. Μπορείτε να πειραματιστείτε με το να ακολουθήσετε την Ίντρα Νούγι όταν διοικούσε την Pepsi, ή την Μέλονι Χόμπσον της Ariel Investment ή τον Τιμ Κουκ της Apple, που σηκώνονται στις 4 το πρωί. Ή μπορείτε να δοκιμάσετε να μιμηθείτε τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ και να σηκώνεστε στις 8 το πρωί. Μπορείτε ακόμη να δοκιμάσετε να μιμηθείτε την Αριάνα Χάφινγκτον που βασίζεται στο εσωτερικό της ξυπνητήρι.

Η δημοσιογράφος των Financial Times κατέληξε ότι τον βόλευε η συνταγή 5 πμ του Ντάιμον, επειδή πρόσφερε αρκετό προετοιμασίας. Η ιδανική ώρα ξυπνήματος θα εξαρτηθεί από τις δραστηριότητες που ελπίζετε να στριμώξετε εκείνες τις πρώτες ώρες. Ποιες πρέπει λοιπόν να είναι αυτές οι δραστηριότητες;

Για να περιορίσετε τις επιλογές που πρέπει να κάνετε τις πρώτες πρωινές ώρες η ρουτίνα σας θα πρέπει να είναι ρομποτική. Η έρευνα δείχνει ότι η ποιότητα των αποφάσεων επιδεινώνεται όσο προχωρά η μέρα λόγω της εξάντλησης των ψυχικών πόρων. Περιορίζοντας τον αριθμό των πραγμάτων που κάνετε το πρωί, διατηρείτε την ψυχική ενέργεια και βελτιώνετε την ποιότητα των επιλογών σας όλη την ημέρα. Ο Ζάκερμπεργκ έχει πει ότι φοράει το γκρι μπλουζάκι του σχεδόν κάθε μέρα για να εξαλείψει τις σκέψεις του τι θα φορέσει, διατηρώντας τη γνωστική του δύναμη πυρός για τη λήψη επακόλουθων αποφάσεων.

Μερικοί άνθρωποι – για παράδειγμα ο Κουκ της Apple – διαβάζουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου νωρίς το πρωί. Αλλά αυτό άλλους του χαλάει την διάθεση. Άλλοι βλέπουν ειδήσεις, ενώ σε άλλους αυτό προκαλεί δυσαρέσκεια. Η Χάφινγκτον πρότεινε ένα πιο ήρεμο ξεκίνημα της ημέρας με λίγο διαλογισμό.

Πρωινή άσκηση

Για κάθε επιτυχημένο άτομο που αποκαλύπτει την πρωινή του ρουτίνα, υπάρχει ένα πρόγραμμα άσκησης. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ενασχόληση με την πρωινή άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη διάθεση και γνωστική λειτουργία κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και στην τόνωση της απελευθέρωσης ενδορφινών, που συχνά αναφέρονται ως ορμόνες «καλής αίσθησης».

Το κλειδί για να πειραματιστείτε είναι να συνεχίσετε μέχρι να βρείτε τις σωματικές δραστηριότητες που σας ταιριάζουν περισσότερο. Όταν τα βρείτε, συνεχίστε να τα κάνετε όσο λαμβάνετε οφέλη.

Τι να φάτε

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πρωινές ρουτίνες χωρίς να αναφερθούμε στο πρωινό. Σε κάποιους αρέσει να τρώνε μόλις σηκωθούν. Άλλοι πίνουν μόνο καφέ. Ο Μπετόβεν έφτιαχνε καφέ χρησιμοποιώντας ακριβώς 60 κόκκους. Στον Ουόρεν Μπάφετ αρέσει μια κόκα κόλα. Πιο συχνά ένα αξιοπρεπές πρωινό έρχεται μετά την πρωινή άσκηση. Αυτός είναι ένας τομέας όπου μπορείτε να αποφύγετε την κούραση αποφάσεων τρώγοντας το ίδιο πράγμα κάθε μέρα.

Το πιο σημαντικό είναι ότι αν δεν έχετε ήδη κάνει ένα σχέδιο για το πώς είναι μια καλή μέρα, κάντε το τώρα. Διαφορετικά θα παρασυρθείτε σαν πλαστική σακούλα από τα θέλω και τις προσδοκίες των άλλων.

Πραγματικά δεν υπάρχει ένα πλάνο που να ταιριάζει σε όλους. Το κλειδί είναι να καταλάβετε τον συνδυασμό των πρωινών δραστηριοτήτων που θα σας κάνουν πιο ευτυχισμένους και πιο παραγωγικούς. Φυσικά, η πρωινή σας ρουτίνα δεν χρειάζεται να είναι στατική. Εάν βρίσκεστε σε λήθαργο και παρατηρείτε έλλειψη ενέργειας, απλώς κάντε μια προσαρμογή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive