Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και η Εθνική Διοίκηση Οικονομικών Κανονισμών ανακοίνωσαν χθες ότι οι πολιτικές που διέπουν τη χορήγηση στεγαστικών δανείων θα αναπροσαρμοστούν και θα βελτιωθούν.

Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας θα μειωθούν, σύμφωνα με μία κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τόσο η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, όσο και η Εθνική Διοίκηση Οικονομικών Κανονισμών της Κίνας.

Το Πεκίνο θα υλοποιήσει επίσης, μία ενοποιημένη πολιτική για την ελάχιστη καταβολή δόσεων αναλογικά με το ποσό του ενυπόθηκου δανείου για την αγορά τόσο πρώτης, όσο και δεύτερης κατοικίας, σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο.

Η μεγάλη ανατροπή: Σε ποιους μειώνει τους φόρους το Πεκίνο

Φεύγουν μαζικά οι ξένοι επενδυτές

Στο μεταξύ, παρά τα κέρδη των κρατικών επιχειρήσεων, οι ξένοι επενδυτές πωλούν διαρκώς μετοχές και εγκαταλείπουν τις κινεζικές αγορές., σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Σύμφωνα με το Fortune, καθώς το Πεκίνο ασκεί πιέσεις σε ξένες εταιρείες συμβούλων εν μέσω της έντασης με τις ΗΠΑ και απαιτεί από τις επενδυτικές εταιρείες να αποφεύγουν την πώληση μετοχών όταν οι αγορές φαίνονται ασταθείς, οι επενδυτές φαίνονται ολοένα και πιο ανήσυχοι σχετικά με τον κίνδυνο διακράτησης κεφαλαίων στην Κίνα.

Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των ενεργών αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου με επίκεντρο την Κίνα μειώθηκε για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία. Και το δεύτερο τρίμηνο, οι υποχρεώσεις άμεσων επενδύσεων – ένα μέτρο των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κίνα – μειώθηκαν κατά 87% σε σχέση με ένα χρόνο πριν στο ιστορικό χαμηλό των 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Κρατική Διοίκηση Συναλλάγματος της Κίνας την Παρασκευή.

Η πιο αδύναμη του αναμενόμενου ανάκαμψη της Κίνας μετά την COVID-19 και τα παρατεταμένα οικονομικά ζητήματα -τα οποία περιλαμβάνουν κρίση ακινήτων, ανεργία στους νέους, σχεδόν 13 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρέος τοπικής αυτοδιοίκησης και εξασθένηση των κερδών των βιομηχανικών επιχειρήσεων- έχουν επίσης οδηγήσει σε επιβράδυνση των ξένων επενδύσεων στη χώρα.

«Η αλλαγή στις παγκόσμιες ροές κεφαλαίων είναι σεισμική», έγραψε την Κυριακή στον λογαριασμό του στο Χ (πρώην Twitter) ο Robin Brooks, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών. «Την τελευταία δεκαετία, η Κίνα προσέλκυσε το μεγαλύτερο μέρος των ροών κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες αγορές, συχνά εις βάρος των άλλων BRICS. Ωστόσο, η Κίνα έχει μεγάλες εκροές τους τελευταίους 18 μήνες, καθώς οι επενδυτές γίνονται επιφυλακτικοί με τις απολυταρχίες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή