Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων σε νέες τουριστικές υποδομές που ενισχύουν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, και την αειφόρο ανάπτυξη, σχεδιάζει η Costa Navarino, στη Μεσσηνία.

Η επόμενη φάση επενδύσεων αφορά στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής Navarino Hills με επιπλέον τουριστικές υποδομές και στην περιοχή Navarino Blue, στην περιοχή του Ριζόμυλου, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας. Στόχος είναι να αναπτυχθούν εκεί θεματικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα που θα προσφέρουν πληθώρα αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

Costa Navarino: Ντεμπούτο της Mandarin Oriental στην Ελλάδα

Στο ΑΕΠ της Μεσσηνίας

Το σύνολο των άμεσων επενδύσεων έως σήμερα στην περιοχή της Costa Navarino, αγγίζει τα 850 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τις επενδύσεις τρίτων στο real estate ξεπερνά τα 1,25 δισ. ευρώ. Οι συνολικές επενδύσεις (άμεσες και έμμεσες) αναμένεται να φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ με την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων σε όλες τις περιοχές.

Μονο το 2022-2023 υλοποιήθηκε ένα επενδυτικό πλάνο 250 εκατ. ευρώ που περιελάμβανε τα δυο νέα ξενοδοχεία (Mandarin Oriental, Costa Navarino και W Costa Navarino), τα δυο νέα γήπεδα γκολφ στο Navarino Hills και τη Navarino Agora., που ολοκλήρωσαν την δεύτερη φάση επέκταση της Costa Navarino.

Η τρίτη φάση επέκτασης περιλαμβάνει την πλήρη ανάπτυξη των περιοχών Navarino Bay, Navarino Hills καθώς και το Navarino Blue, με στόχο να δημιουργηθούν ξεχωριστές περιοχές που συμπληρώνουν η μία την άλλη και προσελκύουν ταξιδιώτες διαφορετικού προφίλ.

Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων σε όλες τις περιοχές οι θέσεις εργασίας θα ξεπεράσουν τις 6.600 (11.000 μαζί με τις έμμεσες),ενώ μέχρι τώρα οι άμεσες θέσεις εργασίας ξεπερνούν τις 2.500. Επίσης η Costa Navarino συνεισφέρει το 11% της ΑΕΠ της Μεσσηνίας.

Το real estate

Παράλληλα η Costa Navarino αναπτύσσει και το real estate σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές ( Sea Dunes, Olive Grove, Rolling Greens, Valley Greens και στις οποίες είναι διαθέσιμοι 3 τύποι κατοικιών: “off-plan” (από τα σχέδια), “turn key” (με το κλειδί στο χέρι) και branded διαμερίσματα.

Υπενθυμίζεται ότι η Costa Navarino αναπτύσσεται σε ξεχωριστές περιοχές, που είναι συμπληρωματικές μεταξύ τους. Το 2023 όπως προαναφέρθηκε ολοκληρώθηκε η λειτουργία του Mandarin Oriental, Costa Navarino και της Navarino Agora, στην περιοχή Navarino Bay.

Η περιοχή Navarino Bay εκτείνεται σε μία έκταση 1.400 στρεμμάτων, με θέα στον ιστορικό κόλπο του Ναβαρίνου. Στη περιοχή αυτή άνοιξαν φέτος:

-Το Mandarin Oriental, Costa Navarino, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί στις 15 Αυγούστου 2023 και είναι το πρώτο Mandarin Oriental στην Ελλάδα. Το ξενοδοχείο έχει ήδη ικανοποιητικές πληρότητες από την πρώτη ημέρα λειτουργίας (πάνω από το 55%) χωρίς όμως να έχει θέσει σε λειτουργία και τα 99 δωμάτια, μεταξύ των οποίων 48 υπόσκαφες βίλες με ιδιωτική πισίνα. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός από τα γραφεία Tombazis & Associates Architects και K-Studio, ακολουθεί τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης της Costa Navarino και συνδυάζει αρμονικά τις φυτεμένες στέγες -πλήρως εναρμονισμένες με τη φυσική τοπογραφία της περιοχής- με τη χρήση τοπικών υλικών. To νέο resort διαθέτει πέντε εστιατόρια και μπαρ, μεταξύ των οποίων: το Oliviera Restaurant, με έμφαση στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα που εμπνέεται από την τοπική κουλτούρα. Tο Tahir Restaurant επικεντρώνεται στη λεβαντίνικη κουζίνα αλλά και το Pizza Sapienza by Daniele Cason προβάλει την αυθεντική ιταλική κουζίνα. Το The Spa στο Mandarin Oriental, Costa Navarino, είναι εμπνευσμένο από τις ανατολίτικες παραδόσεις του Ομίλου και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χαλαρωτικών και αναζωογονητικών ολιστικών θεραπειών.

-Η Navarino Agora είναι ένας διαδραστικός, πολυπολιτισμικός χώρος, ανοικτός σε όλους όσοι ζουν ή επισκέπτονται τη Μεσσηνία, ο οποίος από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της έγινε τόπος συνάντησης των Μεσσήνιων κατοίκων.

Η Agora άνοιξε τον Ιούλιο, συνδυάζει περισσότερα από 20 καταστήματα, εστιατόρια, street food, θερινό σινεμά κι εμπειρίες VR με ένα ευρύ πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων με μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις τέχνης και βιβλίου, bazaar αντικών και πολλές ακόμη εκδηλώσεις. Από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου η Navarino Agora φιλοξενεί την έκθεση “Young Artists” σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Στη Costa Navarino λειτουργούσαν ήδη τα ξενοδοχεία W Costa Navarino (άνοιξε το 2022), The Romanos, a Luxury Collection Resort και The Westin Resort, Costa Navarino. Επίσης, το γήπεδο 18 οπών The Dunes Course, το Mouratoglou Tennis Center με 12 γήπεδα τένις, 2 νέα γήπεδα pickleball και 3 νέα γήπεδα padel, το νέο NBA Basketball School Costa Navarino, καθώς και πληθώρα επιλογών σε αθλητικές, υπαίθριες και θαλάσσιες δραστηριότητες.

Επενδύσεις αειφόρου ανάπτυξης

Η Costa Navarino δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη. Ήδη πάνω από 8% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης που όπως αναφέρθηκε ξεπερνά μέχρι τώρα τα 850 εκατ. ευρώ δηλαδή περί τα 7-75 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί μέχρι σήμερα σε υποδομές για το περιβάλλον, από το σχεδιασμό μέχρι και τη λειτουργία. Οι εγκαταστάσεις καλύπτουν έκταση μικρότερη σχεδόν από το μισό της επιτρεπόμενης από το νόμο, με περίπου το 90% της συνολικής έκτασης να καλύπτεται από φυσικό ή οργανωμένο πράσινο.

Κλιματική αλλαγή και Navarino Environmental Observatory

Η αειφορία ήταν από την πρωτη στιγμής το κέντρο της στρατηγικής της ΤΕΜΕΣ,, η οποία το 2009 δημιούργησε το Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ) μαζί με το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και την Ακαδημία Αθηνών. Το ΝΕΟ εστιάζει στην έρευνα και την εκπαίδευση γύρω από την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Πλέον, το ΝΕΟ έχει εξελιχθεί σε ένα δυναμικό κέντρο για τη σύγχρονη έρευνα (το έχουν επισκεφθεί πάνω από 1.800 φοιτητές, έχουν γίνει πάνω από 200 επιστημονικές δημοσιεύσεις), ενώ τα εκπαιδευτικά του προγράμματα συνδέονται στενά με την έρευνα που διεξάγεται στην περιοχή.

Παράλληλα η ΤΕΜΕΣ συμμετέχει ως μέλος στο Global Tourism Plastics Initiative, μια παγκόσμια πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών και του UNWTO για τη μείωση των αχρείαστων πλαστικών στον τουρισμό σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ellen MacArthur. Η δράση αυτή για το 2022, οδήγησε σε μείωση κατά 38% των πλαστικών μιας χρήσης που σχετίζονται με τους επισκέπτες σε σύγκριση με το 2019 και συνολική μείωση κατά περισσότερους από 9 τόνους πλαστικών μιας χρήσης.

Προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα

Η προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα ήταν προτεραιότητα για την ΤΕΜΕΣ ήδη από τον σχεδιασμό των εγκαταστάσεων. Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ σχεδιάστηκε όλος ο παράκτιος φωτισμός των εγκαταστάσεων στο Navarino Dunes με τρόπο που να μην είναι ορατός από τη θάλασσα, ώστε αφενός να μην προκαλεί των αποπροσανατολισμό των νεοσσών όταν βγαίνουν από τη φωλιά και κατευθύνονται προς τη θάλασσα και αφετέρου να μην αποτρέπει τις χελώνες από το να βγουν στην παραλία για να φτιάξουν τη φωλιά τους. Από το 2010, η ΤΕΜΕΣ, σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, εφαρμόζει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα παρακολούθησης και προστασίας της καρέτα-καρέτα. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως ο βιώσιμος τουρισμός μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην ενίσχυση των προσπαθειών για τη διατήρηση των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων, με σημαντική αύξηση στον αριθμό φωλιών που για τα 4 τελευταία χρόνια κατά μέσο όρο ξεπερνάει το 70% σε σχέση με το 2010 που ξεκίνησε το πρόγραμμα.

Μείωση ενέργειας και εκπομπών ρύπων

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων μας για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, εφαρμόζοντας μια σειρά πρακτικών που περιλαμβάνουν: ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, μείωση της χρήσης LPG και χρήση ηλεκτρισμού αποκλειστικά για την παραγωγή ενέργειας στα νέα ξενοδοχεία. Σε συνέχεια αυτών των πρακτικών, έχουν επιτευχθεί σημαντικές μειώσεις στις λειτουργικές εκπομπές ρύπων.

Διαχείριση των υδατικών πόρων

Ένα από τα βασικά μέτρα για τη διαχείριση των υδατικών πόρων ήταν η κατασκευή λιμνοδεξαμενών (αρκετά χρόνια πριν από τη λειτουργία) για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της Costa Navarino, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τα γήπεδα γκολφ, με τη χρήση μόνο επιφανειακών νερών από τους τοπικούς ποταμούς. Οι τρεις λιμνοδεξαμενές έχουν συνολική χωρητικότητα περίπου 1.180.000κ.μ., είναι πλήρως ενσωματωμένες στο φυσικό τοπίο και σήμερα καλύπτουν όλες τις αρδευτικές ανάγκες των εγκαταστάσεων της Costa Navarino, αντλώντας ποσότητα νερού κοντά στο 1% της απορροής των τοπικών ποταμών.

Τέλος το τουριστικό συγκρότημα υλοποιεί προγράμματα μεταφύτευσης ελαιόδεντρων, ενδημικών φυτών και θάμων (6.900 ελαιόδεντρα και 1.200.000 φυτά), προγράμματα ανακύκλωσης κ.α.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις