Ελληνοτουρκικά

Στις 18 Σεπτεμβρίου πρόκειται να συναντηθεί ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερτογάν. Εν τω μεταξύ συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης με τούρκο ομόλογο του κ. Χακάν Φιντάν και αποφασίστηκε να επανεκκινήσουν τον πολιτικό διάλογο, την θετική ατζέντα και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις – ανεξαρτήτως αν θα οδηγήσουν στη Χάγη ή όχι – πρόκειται να είναι ένα από τα βασικά θέματα της επικαιρότητας την επόμενη περίοδο.

Συναίνεση

Και φαίνεται ότι θα έχει την «αγαθή συναίνεση» τόσο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ – ανεξαρτήτως αν θα εκλεγεί πρόεδρος η κυρία Εφη Αχτσιόγλου ή ο κ. Στέφανος Κασσελάκης – όσο και του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ. Ο «εθνικός κορμός» σύσσωμος αναμένεται να στηρίξει την κυβερνητική πρωτοβουλία, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για ένα απλό διμερές θέμα, αλλά για γεωπολιτικό ζήτημα υψίστης σπουδαιότητας. Ετσι η αντιπολίτευση επί του συγκεκριμένου θα περιοριστεί στα τρία κόμμα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας και στο ΚΚΕ. Μόνο;

Πλην Λακεδαιμονίων

Μάλλον όχι. Το προανήγγειλε προ ημερών ο πρώην υπουργός και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξη του. Αφού έκανε γνωστό ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές, ανακοίνωσε πως στο ελληνοτουρκικό ζήτημα θα είναι απέναντι από την  κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας μάλιστα ένα ενδιαφέρον επιχείρημα: ότι δεν θα εγκαταλείψουμε τον πατριωτισμό στην ακροδεξιά! Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι – εν δυνάμει – θα έχει συμμάχους τόσο τον κ. Νίκο Παππά, όσο και τον κ. Παύλο Πολάκη. Και φυσικά θα έχει μαζί του τους λεγόμενους «πασοκογενείς». Τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος τους – ίσως όσοι δεν αποχωρήσουν μετά από την εκλογή της κυρίας Αχτσιόγλου, όπως δηλώνουν ακόμη και τις τελευταίες ημέρες.

Αναδιάταξη

Δηλαδή με απλά λόγια η αναδιάταξη της εσωκομματικής γεωγραφίας μετά από την εκλογή του νέου ή μάλλον της νέας προέδρου του κόμματος, θα λαμβάνει υπόψη της ΚΑΙ τα ελληνοτουρκικά και την συνεπακόλουθη κομματική συναίνεση. Δεν πρόκειται να πλήξουμε!

———–

Νέα μέλη

Όμως ορισμένοι παράμετροι για τις εσωκομματικές εκλογές ίσως να έχουν κάποιο ενδιαφέρον. Πρωτίστως η είδηση: στη διάρκεια των τελευταίων ημερών εγγράφηκαν 1.000 νέα μέλη στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ! Μου λένε, λοιπόν, και  πιθανολογούν πως οι νέες εγγραφές είναι η επιρροή του κ. Κασσελάκη. Βέβαια ο αριθμός είναι μικρός, αλλά είναι σίγουρα ενδεικτικός της επιρροής εκτός του κόμματος που έχει ο πέμπτος υποψήφιος. Και προσθέτουν πως αν οι εγγραφές είναι τελικά της τάξεως των 5.000 – 6.000 τότε τα πράγματα αλλάζουν.

Σκληρή γραμμή

Επίσης μία άλλη παράμετρος. Η μάχη θα κριθεί στην Αττική, που είναι ο μισός πληθυσμός της χώρας και όπου η αξιωματική αντιπολίτευση διαθέτει περίπου το μισό της δύναμης της. Οι πηγές μου με πληροφορούν ότι η βασική δύναμη των παλιών «53+» βρίσκεται στο λεκανοπέδιο – ελέγχουν μάλιστα τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Α’ Αθήνας, περιφέρεια στην οποία εξελέγησαν οι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νάσος Ηλιόπουλος – οι βασικοί ηγέτες των «6+6», της τάσης δηλαδή που είναι ο σκληρός πυρήνας των υποστηρικτών της κυρίας Αχτσιόγλου. Στην Αττική θα επικρατήσουν και οι «σκληρές» γραμμές» των υποψηφίων προέδρων.

Αναχωρητές;

Ενώ από την μία πλευρά εκδηλώνεται κάποιο σχετικό ενδιαφέρον και προσδοκάται να προσέλθει στις κάλπες ένας αξιόλογος αριθμός μελών, από την άλλη υπάρχει μία τάση αποσυσπείρωσης και αναχωρητισμού. Δεν είναι λίγοι, κυρίως από τους χώρους των «πασοκογενών» που συνεχίζουν να δηλώνουν πως «αν εκλεγεί η Αχτσιόγλου, εγώ θα φύγω». Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά τα εσωκομματικά ήθη, μου λένε πως η τάση των «6+6», η οποία έχει αποσυρθεί από προσκήνιο για προφανείς λόγους, είναι η πιο αντιπαθής. Δεν ξέρω τους λόγους, έτσι λένε….

Ακυρα;

Και κάτι τελευταίο. Παρά το γενικότερο ενδιαφέρον που έχει πυροδοτηθεί από την υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη, τα ίδια στελέχη, κρίνοντας από την συμμετοχή στο Διαρκές Συνέδριο – συμμετείχαν περί τους 3.000 συνέδρους, από τους περίπου 5.750 συνέδρους που ήταν στο τελευταίο έκτακτο συνέδριο του κόμματος – δεν το θεωρούν καλό σημάδι. Και εκτιμούν πως ίσως να υπάρξουν άκυρα με την αναγραφή του ονόματος του κ. Αλέξη Τσίπρα ή ακόμη και λευκά ψηφοδέλτια. Θα επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις; Θα το μάθουμε το βράδυ της Κυριακής.,…

———–

Πράσινος Τιτάν

Μετά τη Viohalco άλλη μία βαριά βιομηχανία, η Τιτάν αναζητά λύση για τις ανάγκες ηλεκτροδότησης μέσα από τις μακροχρόνιες συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs).

Και μάλιστα με ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από ΑΠΕ και συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τσιμεντοβιομηχανία προχώρησε σε δεκαετή συμφωνία με τη ΔΕΗ για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγει από φωτοβολταϊκά της πάρκα.

Με τον τρόπο αυτό η Τιτάν πρασινίζει… τις δραστηριότητες της διασφαλίζοντας και ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος για μακρύ χρονικό διάστημα.

ΗΡΩΝ

Το PPA αναμένεται να υλοποιήσει η εταιρεία ενέργειας ΗΡΩΝ, μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Με τεχνογνωσία και σημαντική θέση στην εκπροσώπηση φορτίων από ΑΠΕ αναλαμβάνει να υλοποιήσει το PPA με τη ΔΕΗ, όπως άλλωστε το έπραξε και στην περίπτωση της Viohalco.

Να σημειωθεί ότι το μερίδιο εκπροσώπησης φορτίων της ΗΡΩΝ με τον τρόπο αυτό αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, ενώ αντίστοιχα η ΔΕΗ εξασφαλίζει τα φωτοβολταϊκά που αναπτύσσει μέσω των μακροχρόνιων συμβάσεων.

—————-

Πλωτές μονάδες ρεύματος

Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται στο Αιγαίο.

Από το τέλος του επόμενου καλοκαιριού (2024)   στη  Χίο, στην Κω και στη Λέσβο και λίγο αργότερα στη Ρόδο,  θα λειτουργούν   νέοι πλωτοί σταθμοί  παραγωγής ρεύματος με καύσιμο LNG από δύο κυπριακών συμφερόντων εταιρείες, τη BLUE SEA POWER και την  θυγατρική της  FLNG RUS Company.

Ήδη η  ΡΑΑΕΥ έχει δώσει από τον Φεβρουάριο του 2022 το «πράσινο φως  για τις μονάδες LNG της Χίου και της Κω   και για μια μονάδα στην Λέσβο  τον Δεκέμβριο του 2021.  Η τελευταία  αφορά την κατασκευή ενός   πλωτού σταθμού FLNG (Floating Liquefied Natural Gas) στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, συνολικής ισχύος 80 MW και οι  άλλες δύο αντίστοιχες υποδομές στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά   της Χίου και της Κω, συνολικής ισχύος 72 MW και 120 MW αντίστοιχα.

Αλλαγή Κανονισμού

Είναι αξιοσημείωτο ότι, την περασμένη εβδομάδα η ΡΑΑΕΥ δημοσίευσε το αίτημα της εταιρείας BLUE SEA POWER για χορήγηση Άδειας Παραγωγής για αντίστοιχο πλωτό σταθμό  παραγωγής ρεύματος  120 MW πλησίον της πόλης της Ρόδου, δίνοντας δύο εβδομάδες περιθώριο για αντιρρήσεις σε όποιον έχει έννομο συμφέρον, πριν βγάλει την απόφασή της. Σήμερα οι   μοναδικές μονάδες βάσης που λειτουργούν στο Αιγαίο για την παραγωγή ρεύματος είναι οι πετρελαϊκοί σταθμοί της ΔΕΗ, γι΄ αυτό και προωθείται αλλαγή Κανονισμού ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν και οι νέες  ιδιωτικές μονάδες αερίου.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories