Η DBRS έδωσε το πράσινο φως να εισέλθουμε στα μεγάλα επεδυτικά σαλόνια. Κι έτσι, ανανεώθηκε η ...συμφωνία με τους αγοραστές, που θέλουν να δουν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1400 μονάδες.

Μικτά τα συναισθήματα μετά την πρώτη συνεδρίαση από την κρίσιμη απόφαση της DBRS.

Από τη μία, υπήρξε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον στο άνοιγμα, δείγμα ότι η εν λόγω εξέλιξη μεταφράζεται θετικά ακόμα και μετά την -τόσων μηνών- προεξόφληση.

Από την άλλη όμως, θα περιμέναμε κάτι καλύτερο, έστω ένα κλείσιμο στα υψηλά ημέρας, έστω μια αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα.

Τίποτα από τα δύο, καθώς αφενός γράψαμε μετριότατο τζίρο, ειδικά για μια συνεδρίαση που ακολούθησε μια τόσο σημαντική αναβάθμιση. Αφετέρου, ο Γενικός είδε ενδοσυνεδριακά υψηλό +1,84%, αλλά έφθασε μέχρι και σε αρνητικό έδαφος, για να κλείσει επίσης αδύναμα. Και με έναν πολύ κακό, κάκιστο τραπεζικό κλάδο.

Κι όμως, αν δούμε τη γενική εικόνα, η αναβάθμιση αφορά σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα: τα οφέλη θα φανούν σε βάθος χρόνου, ώστε μάς είναι σχεδόν αχρείαστο αν μια (ή πολλές) συνεδριάσεις δεν φέρουν σημαντικά κέρδη. Και είναι οφέλη που -τηρουμένων των αναλογιών- θα παραμείνουν ή/και θα πολλαπλασιάζονται για χρόνια, αν δεν αλλάξει κάτι σημαντικά.

Οι τοποθετήσεις συνεχίζονται, και ενδεχομένως να συνεχιστούν, ιδίως σε μια βεντάλια τίτλων που συνεχώς εκθειάζουμε.

Η λογική είναι απλή: εταιρείες που παράγουν κέρδη, που πιθανόν να συνεχίσουν να έχουν ισχυρές χρηματοροές, και που (πλέον, και επισήμως) κινούνται σε πολύ ασφαλές οικονομικό περιβάλλον (ελέω επενδυτικής βαθμίδας), δεν είναι δυνατόν να περάσουν απαρατήρητες από τα θεσμικά χαρτοφυλάκια. ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, TITC, ΟΛΠ, είναι κάποιες από τις μετοχές που ενδιαφέρουν και θα ενδιαφέρουν. Οι τράπεζες, παρόμοια, ενώ και ο κλάδος πληροφορικής έχει δρόμο μπροστά του (βλ. ΕΠΣΙΛ, ΕΝΤΕΡ, ΙΝΤΕΚ, ΚΟΥΕΣ, ΠΡΟΦ κ.λπ)

Εξάλλου, είδαμε τί συνέβη όταν χάσαμε την επενδυτική βαθμίδα, 13 χρόνια πριν, οπότε η κρισιμότητα του θέματος είναι αδιαπραγμάτευτη.

Συνυπολογίζεται δε και ο αναμενόμενος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης της Ελλάδας, κάτι που φαίνεται να εκλείπει από τις περισσότερες οικονομίες παρεμφερών χαρακτηριστικών.

Γενικά, η ανάκτηση ήρθε να επιβεβαιώσει ότι το ανοδικό ράλι τόσων μηνών είχε λόγο που έλαβε χώρα. Και να εξασφαλίσει ότι οι πιθανότητες ανοδικής συνέχισης στο μεσοπρόθεσμο είναι πολύ μεγαλύτερες από το αντίθετο.

Δείτε το μπακαλίστικα: τί είναι πιο πιθανό, να πάει ο Δείκτης στις 900, ή να πάει στις 1500;

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Δεν ανησύχησαν οι πρώτες ρευστοποιήσεις στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών. Η CENER έλαμψε για άλλη μια φορά
ο Αντικριστής |

Δεν ανησύχησαν οι πρώτες ρευστοποιήσεις στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών. Η CENER έλαμψε για άλλη μια φορά

Συντονισμένος με τους υπόλοιπους χρηματιστηριακούς δείκτες της Ευρώπης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε αδύναμα, μόνιμα πτωτικός. Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν μέτρια.

Με γειά μας οι 1500 μονάδες του Γενικού Δείκτη. ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ ετοιμάζονται για εκτόξευση
ο Αντικριστής |

Με γειά μας οι 1500 μονάδες του Γενικού Δείκτη. ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ ετοιμάζονται για εκτόξευση

Αδιαμφισβήτητα, οι μεγάλοι χαμένοι των τελευταίων πολλών συνεδριάσεων είναι οι ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ. Διότι οι άλλες δύο... ξαδέλφες κινούνται ασταμάτητες σε νεότερα πολυετή υψηλά.