Επιπλέον 1 εκατομμύριο κορώνες θα λάβουν φέτος οι νικητές των βραβείων Νόμπελ 2023, με τη συνολική χρηματική αμοιβή να αυξάνεται έτσι σε 11 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες ή 986.000 δολάρια. Αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή το Ίδρυμα Νόμπελ, το οποίο διαχειρίζεται τα βραβεία.

Ο Νεοϋορκέζος οικονομολόγος που δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω

Όπως σημειώνει το Reuters, το χρηματικό ποσό του βραβείου έχει αναπροσαρμοστεί τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω τα τελευταία χρόνια, με τον φορέα απονομής των βραβείων να ανακοινώνει φέτος ότι αυξάνει το ποσό για να αντικατοπτρίζει την ισχυρότερη οικονομική θέση του Ιδρύματος.

Αναπροσαρμογές

Το 2012, το χρηματικό ποσό του βραβείου μειώθηκε από 10 εκατομμύρια κορώνες σε 8 εκατομμύρια, καθώς το Ίδρυμα προσπαθούσε να στηρίξει τα οικονομικά του. Το ποσό του βραβείου αυξήθηκε στα 9 εκατομμύρια το 2017 και το 2020 στα 10 εκατομμύρια – όπου βρισκόταν πριν από το 2012.

Την τελευταία δεκαετία, ωστόσο, η σουηδική κορώνα έχει χάσει περίπου το 30% της αξίας της έναντι του ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η πιο πρόσφατη αύξηση της αξίας του βραβείου δεν θα επιτρέψει τους νικητές εκτός Σουηδίας να αισθανθούν πολύ πλουσιότεροι.

Το 2013 η αξία των βραβείων για επιτεύγματα στην επιστήμη, τη λογοτεχνία και την ειρήνη, που απονεμήθηκαν για πρώτη φορά το 1901, ανερχόταν σε περίπου 1,2 εκατομμύρια δολάρια, παρά τη μείωση του ποσού στο σουηδικό νόμισμα σε 8 εκατομμύρια κορώνες.

Το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής είναι το πρώτο από τα φετινά βραβεία. Θα ανακοινωθεί στις 2 Οκτωβρίου και θα ακολουθήσουν το βραβείο Φυσικής, Χημείας, Λογοτεχνίας και Ειρήνης τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής